icon

Návrat do práce z RD počas letných prázdnin

simka8
11. dec 2025

Prosím o radu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke.Dcera bude mať v polovici júla 3 roky . Do škôlky nastúpi v septembri. Ja by som sa mala v polovici júla tým pádom vrátiť do práce, ale keďže sú akurát prázdniny potrebovala by som ešte vykryt ten mesiac a pol a napadla ma OCR len netuším vôbec či by som na ňu mala nárok. Prípadne mi viete niektorá poradiť ako inak ste riešili takúto situáciu ? Viem že sa dá čerpať ešte nejaká dovolenka ale tej toľko zrejme nebudem mať keďže sa tam dni krátia keď je žena na RD...Vopred ďakujem 🙏

Strana
z2
natalia328
11. dec 2025

@simka8 dovolenka sa ti ráta aj počas obdobia na MD, zisti si kolko dni máš. Ak ti to nevyjde nárok na OCR máš ak ti ju lekár vystaví, prípadne ja som išla na ten čas na neplatený rodičák (dcera je julová, do práce som išla v septembri)

simka8
autor
11. dec 2025
@natalia328

@simka8 dovolenka sa ti ráta aj počas obdobia na MD, zisti si kolko dni máš. Ak ti to nevyjde nárok na OCR máš ak ti ju lekár vystaví, prípadne ja som išla na ten čas na neplatený rodičák (dcera je julová, do práce som išla v septembri)

@natalia328
@natalia328 aha takže aj taký neplateny rodičak existuje dobre vedieť. Tu ocr som skôr myslela nie pre chorobu ale takú že keď býva škôlka v tom období zavretá majú rodičia nárok čo som aspoň počula či aj takú musí potvrdiť aj doktor neviete ? Nemám absolútne skúsenosť s týmto 🙈 samozrejme si zistím aj tu dovolenku .ďakujem za odpoveď 😉

joesvk
11. dec 2025

Keď máš veľmi dobré vzťahy v práci, tak môžeš dať výpoveď. Pôjdeš na 3 mesiace na úrad práce a potom ťa prijmú znova do starého zamestnania.

mirka17
11. dec 2025

@simka8 nemyslím si ze máš nárok na OCR z dôvodu ze je školka zavretá, pretože tvoja dcéra nechodí do škôlky, nie je prijatá do žiadnej škôlky, až od septembra, aj to nemáš ešte rozhodnutie. Nedáva mi to logiku.

natalia328
11. dec 2025
@simka8

@natalia328
@natalia328 aha takže aj taký neplateny rodičak existuje dobre vedieť. Tu ocr som skôr myslela nie pre chorobu ale takú že keď býva škôlka v tom období zavretá majú rodičia nárok čo som aspoň počula či aj takú musí potvrdiť aj doktor neviete ? Nemám absolútne skúsenosť s týmto 🙈 samozrejme si zistím aj tu dovolenku .ďakujem za odpoveď 😉

@simka8 ale tvoja dcera bude zapisaná od septembra nie? To nie je možné, aby si mala OCR na dieta ktoré realne cez leto školku nenavstevuje

ibrunova
11. dec 2025
@simka8

@natalia328

@simka8 ak dieťa už bude mať 3 roky a ty potom pôjdeš na neplatený, nemusia ti v práci držať miesto.

zuzanaete
11. dec 2025

Na OCR z dovodu zavretej skolky nebudes mat narok, lebo dieta v lete nebude prijate do skolky. Pochybujem, ze najdes pediatra, ktory ti da taku dlhu OCR s fiktivnou chorobou dietata. Moznosti su predlzeny neplateny rodicak, ak bude zamestnavatel suhlasit, sukromna skolka, opatrovatelka.

mogaa
11. dec 2025

@simka8 tvoje dieťa mus byť reálne choré aby ti doktorka vystavila OČR, lebo v dobe prázdnin ešte nebude chodiť do škôlky.....takže to nemôže byť OČR z dôvodu zatvorenia škôlky....

simka8
autor
11. dec 2025
@mirka17

@simka8 nemyslím si ze máš nárok na OCR z dôvodu ze je školka zavretá, pretože tvoja dcéra nechodí do škôlky, nie je prijatá do žiadnej škôlky, až od septembra, aj to nemáš ešte rozhodnutie. Nedáva mi to logiku.

@mirka17 áno veď na to som aj ja myslela že keď ešte nechodí len bude chodiť že sa to pravdepodobne nebude vzťahovať

simka8
autor
11. dec 2025
@natalia328

@simka8 ale tvoja dcera bude zapisaná od septembra nie? To nie je možné, aby si mala OCR na dieta ktoré realne cez leto školku nenavstevuje

@natalia328 áno od septembra až takže naozaj to asi nieje reálne v tomto prípade

simka8
autor
11. dec 2025
@zuzanaete

Na OCR z dovodu zavretej skolky nebudes mat narok, lebo dieta v lete nebude prijate do skolky. Pochybujem, ze najdes pediatra, ktory ti da taku dlhu OCR s fiktivnou chorobou dietata. Moznosti su predlzeny neplateny rodicak, ak bude zamestnavatel suhlasit, sukromna skolka, opatrovatelka.

@zuzanaete áno z tohoto čo čítam mi vyplýva len dúfať že mi ostalo dosť dovolenky alebo ten neplateny rodičak vôbec som netušila že ten neplateny rodičak existuje už som o čosi múdrejšia aspoň 😉

bomba36
11. dec 2025

Asi zbytočná otázka.. ale otec dieťaťa by sa nemohol s tebou vystriedať?

zuzanaete
11. dec 2025
@bomba36

@bomba36 Dieta bude mat v july 3 roky, takze otec dietata bude mat iba rovnake moznosti, ako autorka.

janage
11. dec 2025

@simka8 daj dieťa do súkromnej školky či patrovateľke a ty normálne nastúp do práce tak ako máš.

bomba36
11. dec 2025
@zuzanaete

@bomba36 Dieta bude mat v july 3 roky, takze otec dietata bude mat iba rovnake moznosti, ako autorka.

@zuzanaete prečo odpovedáš za autorku?

janage
11. dec 2025
@simka8

@zuzanaete áno z tohoto čo čítam mi vyplýva len dúfať že mi ostalo dosť dovolenky alebo ten neplateny rodičak vôbec som netušila že ten neplateny rodičak existuje už som o čosi múdrejšia aspoň 😉

@simka8 ak si nájdeš niekoho s kým si dieťa vytvorí vzťah budeš mať poriešené aj občasné opatrovanie, keď sa ani jednému z vás nebude dať brať OČR - pri doliečovaní napr. ke´d už bude chodiť do školky - lebo drvivá väčšina deti je naozaj po vstupe do kolektívu často chorá a štýlom 2 týždne doma týždeń v školke.

lienka.7
11. dec 2025

@simka8 a otec dieťaťa bude robiť čo? Rodina pomôcť nevie? Taktiež môžeš čerpať dovolenku. 20 dní budeš mat určite. Cize mesiac, možno aj viac vieš v pohode vykryť ty, nejaky ten týžden snáď aj otecko + pomoc z rodiny.

martinkatinka
11. dec 2025

Za nasich cias nebola moznost OCR ani cez vianocne prazdniny v skolke, cez leto uz vobec nie. Platali sme to striedanim s otcom, babky, tety, kto mal cez prazdniny volno, mal doma vsetky deti z rodiny. Nemali sme ine moznosti, ak sme chceli pracovat a zarabat, tak sme to riesili takto.

janage
11. dec 2025
@martinkatinka

Za nasich cias nebola moznost OCR ani cez vianocne prazdniny v skolke, cez leto uz vobec nie. Platali sme to striedanim s otcom, babky, tety, kto mal cez prazdniny volno, mal doma vsetky deti z rodiny. Nemali sme ine moznosti, ak sme chceli pracovat a zarabat, tak sme to riesili takto.

@martinkatinka na druhej strane za vašich čias boli babky v 50tke doma na dôchodku. Rodiny boli širšie, teraz často majú mladí jedného súrodenca aleb žiadneho aj to na dtihom konci republiky. Dnes babky pracujú ešte po 60tke. Zas sa porovnáva neporovnateľné.

martinkatinka
11. dec 2025
@janage

@martinkatinka na druhej strane za vašich čias boli babky v 50tke doma na dôchodku. Rodiny boli širšie, teraz často majú mladí jedného súrodenca aleb žiadneho aj to na dtihom konci republiky. Dnes babky pracujú ešte po 60tke. Zas sa porovnáva neporovnateľné.

@janage no je to cca 10 rokov dozadu. A veru, mali sme malo moznosti, vlastne jedinu, striedat sa...

namornicka
11. dec 2025
@ibrunova

@simka8 ak dieťa už bude mať 3 roky a ty potom pôjdeš na neplatený, nemusia ti v práci držať miesto.

@ibrunova to sa treba v praci dohodnut. Moja kamoska sa tiez na to spoliehala, ale zamestnavatel bol proti. Takze tiez nastupovala tesne pred prazdninami.

namornicka
11. dec 2025

Nevedia sa babky prestriedat a muz nech si usetri co najviac dovolenky? Plus nejaka tvoja. Musite to leto zaplatat tentokrat.

simka8
autor
11. dec 2025
@janage

@simka8 ak si nájdeš niekoho s kým si dieťa vytvorí vzťah budeš mať poriešené aj občasné opatrovanie, keď sa ani jednému z vás nebude dať brať OČR - pri doliečovaní napr. ke´d už bude chodiť do školky - lebo drvivá väčšina deti je naozaj po vstupe do kolektívu často chorá a štýlom 2 týždne doma týždeń v školke.

@janage od septembra už budeme za vodou ide moja mama na dôchodok a pri nej jedinej je malá zvyknutá takže to už potom bude v pohode len tá polka júla a august. Budem čakať koľko mám zvyšok dovolenky a podľa toho sa rozhodnem asi čo ďalej

simka8
autor
11. dec 2025
@namornicka

Nevedia sa babky prestriedat a muz nech si usetri co najviac dovolenky? Plus nejaka tvoja. Musite to leto zaplatat tentokrat.

@namornicka áno budeme to musieť plátať len manžel má novú robotu a tam keď chce voľno musí za seba hľadať náhradu majú nepretržitú prevádzku takže u neho je to riadne komplikované.

simka8
autor
11. dec 2025
@lienka.7

@simka8 a otec dieťaťa bude robiť čo? Rodina pomôcť nevie? Taktiež môžeš čerpať dovolenku. 20 dní budeš mat určite. Cize mesiac, možno aj viac vieš v pohode vykryť ty, nejaky ten týžden snáď aj otecko + pomoc z rodiny.

@lienka.7 áno jediná možnosť bude táto robili sme to tak aj pri staršom synovi cez prázdniny tak teraz to bude musieť asi tiez tak byť že kto môže pomôže. Len ma napadla tá vec s OCR ako alternatíva a odpovede tu mi pomohli 🙏

simka8
autor
11. dec 2025
@namornicka

@namornicka manžel to ma komplikované v práci s dovolenkami ale moja dovolenka plus rodičia tam budem hľadať cestu aby sme to dáko vykryli

simka8
autor
11. dec 2025
@bomba36

@bomba36 to by sme boli v rovnakej situácii

simka8
autor
11. dec 2025
@lienka.7

@lienka.7 ak budem mať naozaj 20 dní tak to bude že úplne super len sa obávam či bude neviem ako sa to kráti o koľko

janage
12. dec 2025
@martinkatinka

@janage no je to cca 10 rokov dozadu. A veru, mali sme malo moznosti, vlastne jedinu, striedat sa...

@martinkatinka tak keď ste mali jedinú možnosť a to striedať sa, uvedom si, že niekedy sa nie je s kým striedať - niekto si moze vybrat v kuse len 2 tyzdne dovolenky, niekde je celozavodna v presne urcenom termine. Ale 10 rokov dozadu aj 15 aj 20 existovali už súkromne škôlky, jasle, opatrovateľky. Moje deti takto trávili leto. Mesiac v súkromnej škôlke v lete. Zvyšných 5 týždňov sme sa prestriedali ako píšeš.

adonish
12. dec 2025

@simka8 dcera je tiez julova, hladala som si prácu po RD (zmluva mi skoncila pocas MD). Vyriesila som to tak, ze dcéru som zapisala do skolky uz od marca (na zapise bola klasicky v maji, co nemala ani 2 roky), platila od septembra skolne a drzali mi miesto. Kedze do škôlky chodila starsia dcera, mali miesto aj pre mensie deti (nikomu ho nezaberala), tak nastastie nebol problem.

V Tvojom pripade dovolenka, prestriedat so vsetkymi moznymi a nejako pokryt tie tyzdne. Držím palce

Strana
z2