Návrat zo zahraničia a úrad práce
Ahojte,
v Septembri sa známa vrátila zo zahraničia a neevidovala sa na úrade práce. Chce sa tam nahlásiť až teraz. Môže to byť problém, keď po takom čase?
Zdravotné si platí sama.
Povinné je len platenie zdravotky. Na úrad sa môže nahlásiť kedy chce.
Prihlasit sa moze aj po takej dlhej dobe, to nie je povinne. Ale podporu v nezamestnanosti nedostane.
@stefi_k po 4 mesiacoch podporu uz nedostane. Ak niekto chce poberat podporu v nezamestnanosti, tak sa na urad prace musi prihlasit do urcitej doby od vtedy, ako sa stal nezamestnanym. Navyse, ak pracovala v zahranici, tak prioritne mala ziadat o podporu tam...zaoberam sa touto problematikou v ramci EU, nieco o tom viem 🙂. A ano, zdravotne poistenie si za to obdobie musi zaplatit sama, to mas pravdu.
@lubina ale keď je na SK nemôže sa zahlásiť napr na ams v at vlastne môže ale nič nedostane keďže sa zdržuje na sk
@lubina no to píšeš peknú sprostosť. podporu žiadaš tam, kde žiješ. manžel poberal podporu na slovensku, hoci pracoval v zahraničí. slovenské a zahraničné úrady si to potom medzi sebou už riešia... ale žiadal normálne u nás. nikam nešiel, ba ani papiere nevybavoval, všetko zaňho urobil úrad. akurát čakal na to dlhšie. kto si vybaví papiere, má to rýchlejšie. ale žiadaš tam, kde žiješ, kde máš TP.
@panelacikova ja sa nemam preco hadat, tato tema nakoniec ani nie je o podpore, ale skus pozriet tu, kde treba podla pravidiel EU ziadat o podporu, to je priamo na stranke SP https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/praca-...
@lubina ale to im nepomôže a v tom článku je chyba. Nemôžeš poberať davku z AT keď žiješ na SK. Oni tak či tak na to prídu, dávku stopnú a dotyčný môže naspäť splácať. A bude to aj zbytočné papierovanie hore dole a úrady si medzi sebou túto vec nevyriešia. Veď znám xy prípadov s PN napr
@stellarstar Ako som napisala, tato tema ani nie je o davke v nezamestnanosti. Nie je chyba v clanku, ver mi, zaoberam sa tymto. Ide o to, ze sa skuma centrum zaujmov danej osoby a ak ho nema na SK, tak ani formalny tvaly pobyt nepomoze. Tiez sa pozera na to, ci osoba v zahranici realne zila ked tam pracovala, alebo denne dochadzala - ako cezhranicny pracovnik. Ale tato tema bola o registracii na urade prace po 4 mesiacoch od navratu....registrovat sa moze, ale po 4 mesiacoch od konca prac. pomeru narok na davku uz davno nie je.
@lubina pod pojmom cezhraničný pracovník sa rozumie pracovník, ktorý chodí domov hoci aj 1x do týždňa, nemusí ísť o denno-denne dochádzajúceho 🙂 tiež mám načítané, muž mi tam robí už vyše 4 rokov... a poberal už aj podporu, aj PN aj kadečo. všetko rieši na SK s tým, že papiere sa odosielajú potom do zahraničia a buď to riešia úrady, alebo teda PN mu vyplácal zamestnávateľ, lebo má zahraničného zamestnávateľa. ale nič nešpekuloval dvojmo, všetko riešil tak, aby jedného dňa sa mu nestalo, že ho niekto z niečoho obviní.
akurát čím si nie som ja osobne istá je, že či teda má nárok aj po 4 mesiacoch, ktoré uplynú medzi ukončením PP a zaregistrovania sa, ale myslím, že áno, pretože jediná podmienka je tam mať za posledné 4 roky odvedené do poisťovne aspoň tých tuším 730 dní, čo sú teda 2 roky.
@lubina a vôbec na ÚP sa evidovať netreba pokiaľ si platí zdravotku takže na ÚP sa môže aj neskôr hlásiť. Ci sa mýlim @panelacikova?
@stellarstar ja si myslím, že ak si platí sám odvody, tak píšeš správne, ale nie som z fachu a teda nestretla som sa s tým, keďže ten môj bol za to obdobie chvíľu na podpore, aj to sa hlásil hneď po ukončení PP. takže fakt netuším. ale myslím, že máš pravdu. inak by to bolo určené v ich podmienkach a nič o dátume-termíne zaevidovania tam nie je. ja som nenašla teda.
@stellarstar ano to mas pravdu, na Urade prace nie je povinnost sa registrovat, iba ak by chcela alebo by poberala davku zo zahranicia a mala by je export na SK. Cize moze sa kludne zaregistrovat aj po 4 mesiacoch, to je uz dobrovolne a zavisi to iba na osobe, ci sa teda registrovat chce a chce aby jej Urad prace pomohol s hladanim prace...

evidencia na urade prace nieje povinna