icon

Nechcem, aby môj rodič dostával rodičovský dôchodok

martinkamly
13. júl 2023

Máte niekto skúsenosť s rodičovským dôchodkom. Keď nechcem aby môj rodič dostal peniaze za mňa keď som pracovala. Je nejaké tlačivo čoby som mohla vyplniť ?

ivka79
13. júl 2023

@martinkamly Už je asi neskoro, termín bol do 28.2.2023

maranco
13. júl 2023

@martinkamly
Áno, je to možné a urobíte tak prostredníctvom Vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok, v ktorom vyplníte údaje len o jednom rodičovi, ktorému si rodičovský dôchodok neželáte zasielať. Nezabudnite ani na overenie svojho podpisu na Vyhlásení (na matrike alebo u notára) v prípade, ak ho posielate poštou. Tlačivo je potrebné do Sociálnej poisťovne doručiť do 28. februára 2023.

https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...

nelca0510
13. júl 2023

@maranco nuž,28.2.2023 už bolo

alenah31
13. júl 2023

@martinkamly môžeš - ale ak podáš tlačivo do 31.8.2024 - nárok na výplatu rodičovského bonusu zanikne až od 1.1.2028. Aby nebol rodičovi vyplácaný RB už v skoršom období bolo treba doručiť tlačivo do 28.2.2023.

alenah31
13. júl 2023

@nelca0510 to nevadí - je to možné urobiť vždy do konca augusta ďalšieho kal. roku - je to aj v tom pridanom linku Akurát, že to bude platiť až o 5 rokov.

mogaa
13. júl 2023

ak dáš vyhlásenie (vypísané tlačivo v SP)teraz, bude platiť až po 5rokoch.....

walentina7
Odpoveď bola odstránená
lauritka
13. júl 2023

smutné.... tieto zlé rodinné vzťahy ma vždy zarmucujú. neviem si predstaviť mať taký vzťah s mamou, ktorá ma porodila a vychovala...a som jej vdačná celý život za to. Som rada,že si može prilepšit k dôchodku. Dieťa je dar a je smutné, že si to mnoho ľudí neváži a chovajú sa k vlastným deťom hrozne, potom keď deti vyrastú, tak sú vťahy totálne narušené.. ach jo.. to len taká úvaha na dnes...

sticker
mamina7070
13. júl 2023

akurat sa testuje formular pre zmenu a zrusenie rodic dochodku
takze bude sa dat aj elektronicky

martinkamly
autor
13. júl 2023

@lauritka viete keď môj otec nejavil záujem o mna a to uz mám dieťa tak načo by mal zamňa brať peniaze. Mamu mám super vždy sa snažila nahradiť aj oca

lauritka
13. júl 2023

@martinkamly áno, potom chápem... 😗