Nechcem PCR test z e-karantény. Dá sa ho vymeniť za iný?

10. sep 2021

Ahojte, musim sa prihlasit do e-karanteny a ze vraj mi automaticky pride sms na pcr test. Ja vsak naozaj neznasam tie hlboke nosohltanove testy, doslova mam z nich paniku :( Preto som ochotna si radsej zaplatit slinny test. Otazka vsak je, ci sa to da nejako zaznacit ked sa registrujem do tej e-karanteny. Popripade ci sa ten PCR test da zrusit u nich s tym, ze pojdem na iny... Nema s tym niekto prosim skusenost?

kristina2412
10. sep 2021

Ja som to spravila tak isto ,dokonca som sa tam dovolala a spýtala sa,ako to riešiť. Nemusíš nič rušiť ,na ten ich termín jednoducho neprídeš. Pôjdes na test tam kam chces. Dôjde ti výsledok . A všetko je ok, vysvetľovala mi že všetky súkromné labaky nahadzuju výsledky testov do toho ich systému.

lilope
10. sep 2021

Si v karanténe z akého dôvodu /kontakt s pozitívnou osobou, príznaky choroby/ alebo nemyslela si e-hranicu? Na PCR alebo iný test nemusíš ísť vôbec, ale musíš splniť počet dní karantény podľa aktuálnej vyhlášky. Ak však si pozitívna a chceš mať potvrdenie o prekonaní choroby, tak bez toho testu ti to vraj lekár len s testom na protilátky proti covid, nedá (počula som od známej z jej skúsenosti, možno to tak nerobia všetci). Na iný typ testu môžeš ísť ako samoplatca, viem že kolegyňa keď si platila PCR test tak bola na ,,žuvacom" - do úst jej vložili tampónik a ten tam žmolila niekoľko minút, výter z nosohltana jej vtedy nerobili. Ale neviem či taký test majú všade a či sa dá si ho vyžiadať, najlepšie by bolo obtelefonovať miesta, ktoré testujú a spýtať sa na to. Test zo slín, pokiaľ viem, neuznávajú ako PCR test, má skôr len informačný charakter - taký kúpiš aj v lekárni za 5€.

autor
10. sep 2021

@lilope idem na otocku do Ciech a mala by som sa zahlasit do e-karanteny. Takze ziaden kontakt ani choroba, iba cista oficialita. Ci sa to vola e-hranica a nie e-karantena? Ak hej,tak moja chyba,zle som sa vyjadrila 🙂

autor
10. sep 2021

@kristina2412 tak to by bolo najlepsie kebyze staci neprist 🙂 sesternica bola takto nahlasena, ale nedovolili jej to zrusit, preto som bola v neistote :/

lilope
10. sep 2021

Áno je to e- hranica, nie e- karanténa. Platí to, čo ti napísala @kristina2412. Po registrácii v e- hranici ti síce príde sms a email o konaní testu ma 5. deň karantény, ale ty naň vôbec nemusíš ísť a ani to nikomu nemusíš oznamovať alebo rušiť, jednoducho neprídeš. V tom prípade ale musíš ostať v karanténe celých 14 dní (od 13.9. už len 10 dní). Keď na test pôjdeš, tak po 5 dňoch a negatívnom teste ti karanténa končí.

mogaa
10. sep 2021

prihlasiť po návrate sa musíš a ostávaš v karanténe, zároveň sa prihls do súkromného odber.miesta na slinný test, ktorý si platíš...termín čo ti pošlú, ignoruj, ak by t prišla kontrola budeš mať termín alebo výsledok na svoj PCR test zo slín(tebou hradený)

lilope
10. sep 2021

@mogaa ten PCR zo slín robia bežne v každom odbernom mieste kde si to hradím ako samoplatca? Keď som sa na taký chcela v Žiline objednať, možnosť odberu zo slín som tam nikde nevidela.

autor
10. sep 2021

@lilope super, dakujem za info 🙂

@lilope nie,to nerobia vsade, len vo vybranych miestach. treba hladat kde sa da

lilope
10. sep 2021

Okej tiež ďakujem 🙂

mogaa
10. sep 2021

@lilope nie je možnosť všade, treba hľadať kde ho robia,,,veď ak sa niekto objednáva ako samoplatca, tak sa rovno spýtam na objednanie testu zo slín...tak či tak musí volať kvôli objednaniu, takže jej rovno povedia či ho robia alebo nie....

autor
10. sep 2021

a neviete,ze ak budem v e-hranici a tym padom v tej 5dnovej karantene,tak to musim nahlasovat doktorke? alebo mozem ist do pracehned po tom ako budem mat vysledok testu?

lilope
10. sep 2021

Ak potrebuješ karanténnu PN, tak to ohlás doktorke a budeš do vykonania testu na PN a dňom obdržania negatívneho výsledku testu sa ti karanténa končí a môžeš ísť aj do práce. Ak PN nepotrebuješ, doktorke to ohlasovať nemusíš. Ak by ti vyšiel pozitívny test, tak v tom prípade jej to ale oznám.

lilope
10. sep 2021

@mogaa pozerala som u nás v nemocnici, objednáva sa online a možnosť slinného PCR testu tam nebol. Ale po tom, čo si napísala, som hľadala viac a taký test som v súkromnom odbernom mieste našla, ďakujem za radu.

janettdamian
10. sep 2021

Mala som tiež podobnú situáciu, na štátom pridelený termín som neprišla. Urobili mi test slinný v labáku ako samoplatcovi, nahrali to do systému. Vybavené...

livuska124
10. sep 2021

PCR test nie je z nosohltana, je to ako ten krátky nazálny test, čiže paličkou vojdú tak cca 1,5 cm do nosa + ster z úst (aj to nešpárali ďaleko, iba líca zvnútra). Zvládla ho bez problémov aj moja (vtedy 4,5 ročná) dcéra - to bolo v apríli tohto roku, čiže myslím, že sa spôsob odvtedy nezmenil.

lilope
10. sep 2021

@livuska124 Tak to si ma teraz prekvapila, pretože muž bol na PCR teste a tú tyčinku mu sestrička vopchala až ďaleko do nosa ako sa to robí pri antigenovom teste. Celý čas si teda myslím, že PCR je rovnako bolestivý ako antigen keď ti zájdu príliš hlboko do nosa.

livuska124
10. sep 2021

@lilope kedy bol na teste? Lebo viem, že zo začiatku boli tie PCR tiež také nosohltanove, ale neskôr už nie...aspoň u nás v RS keď chodili známi, kolegovia, či z rodiny niekto, tak každému len z kraja nosa robili PCR + výter z úst (to len tak prebehli líca zvnútra).
Rovnako je to s antigenovymi testami, tie nosohltanove sa už u nás nikde nerobia, v žiadnej MOMke, všade už len krátke nazálne.

lilope
10. sep 2021

@livuska124 Bolo to v júni tento rok a bol 2x. Dobre vedieť že tento typ testu sa vykonáva inak ako antigén, ďakujem za ozrejmenie 🙂

autor
11. sep 2021

@livuska124 to je zaujimave, tu v BA a okoli aspon co viem sa robia stale tie hlboke :( kebyze boli kratke,tak z toho clovek nema taky stres. Aj antigeny su hlboke a len niekde na vyziadanie robia tie kratke, vobec to nie je automaticky...

livuska124
11. sep 2021

Fakt? No to je divné. Ja som bola aj na antigene s dcérou, keď v lete veľmi kašľala dva týždne (aj keď už covid prekonala v apríli - ale človek nikdy nevie). Sme vošli dovnútra a hneď som sa pýtala aké AG testy robia (lebo tym hlbokým nosohltanovym by som ju netrápila) a pani mi hovorí, že už všade robia iba tie krátke nazálne, tak som myslela, že v celej SR 🤷🤔

autor
11. sep 2021

@livuska124 no nie vsade :/ napriklad na Orave mali uz v zime tie kratke nazalne,zatial co tu na zapade boli iba dlhe...je to nefer, nemali by ludi trapit s tymi dlhymi

livuska124
11. sep 2021

Je to ozaj nefér. Nemala som rada tie dlhé, fuj, hlavne keď nám ich do práce chodievala robiť jedna nemenovaná Dr., ktorá sa asi vyžívala v tom, že ich strčí čo najhlbšie a dobrých 10-15 sekúnd ich tam skrúcala (to aj chlapi vychádzali odtiaľ so slzami v očiach). Potom som si našla MOMku kde to robil nejaký doktor a to som poriadne ani necítila, ten bol skvelý...potom sme dostali covid, tak sme mali chvalabohu výnimku. No a potom som zistila, že už v celom meste robia iba tie krátke nazálne tak som bola rada...A myslela som že robia v celej SR už len krátke. To mi je ľúto, že ešte stále niekde robia tie do "pol hlavy."