icon

Neoprávnené žiadanie zaplatenia trov

adriannasvk
11. aug 2017

Ahojte,mam jednu otazocku.
Otec v Madarsku zjavne presiel nejaku cast dialnice bez zaplatenia poplatku. Po vyse roku mu prisiel dopis,ale nie od policie ako by clovek cakal ale od jednej slovenskej advokatskej kancelarie. Bola tam fotka vozidla,udaje o vozidle,majitelovi atd s tym,ze ma zaplatit pokutu necelych 50€,ok to beriem. Ale advokat si tam naratal ukony,ako prevzatie,priprava atd. Zahral sa este na dobraka,ze so zlavou je to 40€. Takze ma otec zaplatit spolu 90€. Ja som sice 4 rok na materskej😀ale podla mojich vedomosti by si ta advokatska zasluzila kopnut do zadku s prepacenim a nie si uctovat ukony,ktore urobila pre klienta od protistrany....mylim sa? Podotykam,ze to bola prva vyzva na zaplatenie. A to uz ani nehovorim,ze ako sa dostanu len tak ku osobnym udajom,ktore urcite nemaju od madarskej policie....

simsalabim
11. aug 2017

@adriannasvk citala som o tomto davnejsie v novinach, skus to vygooglit. Zarabaju na tych, co sa zlaknu...

missdiva
11. aug 2017

@adriannasvk stalo sa mi presne to iste nakolko ma na jednej pumpe mylne informovali, ze na ten usek nie je potrebna dialnicna znamka (moja chyba, ze som doverovala cudzej osobe). Tiez to prislo z adv. kancelarie po dlhsom case a bolo to cca 90eur. Ale neviem co ti poradit, ja som zaplatila a viac som to neriesila...

adriannasvk
autor
11. aug 2017

@simsalabim ved som aj googlila atd ale rada by som nejaky odborny nazor na to. Ja viem,ze zarabaju takto na ludoch,kazdy radsej da tych 40€ niw je to az tak vela aby mal pokoj. Ale normalne takato nenazranost ma vytaca,tych ludi je podla mna vela a ak kazdy druhy len zaplati tak to je slusny prijem. Najradsej by som to riesila na advokatskej komore,ale nakolko je to vacsia AK z BA tak neviem ci by to malo vyznam.....

draik
11. aug 2017

Maďarsko vymáha pokuty prostredníctvom slovenských advokátov, keďže neplatenie mýta nie je uvedené medzi cezhraničnými priestupkami v rámci EÚ. Samotné trovy spochybniteľné sú, pokutu je však potrebné zaplatiť, inak po 30 dňoch výrazne narastie.

adriannasvk
autor
12. aug 2017

@draik Ja pokutu nespochybnujem,ta je ok. Ale je zaujimave,ze ostatne krajiny ci Nemecko,Rakusko si vedia pokuty osefovat sami.
Ano,na ten narast je tam aj upozornenie. Ale ziadat zaplatit trovy ako je priprava,prevzatie atd.je drzost. Neboli priznane sudom. By ma zaujimalo,ze ako je mozne,ze to nebudi vacsiu pozornost,vsak takych ludi co im to prislo je vela,a vobec sa mi nepaci,ze sa s tym nic nerobi. To kde sme,aby si advokat klienta pytal zaplatit vydavky od protistrany len tak,bez priznania sudom.

draik
12. aug 2017

@adriannasvk
Ak by šlo napr. o rýchlosť a podobne, tak by si to maďarská strana (ako bežne robí Rakúsko, Nemecko...) vymáhala priamo. Ako som však uviedol, nezaplatenie mýtného nie je medzi priestupkami, s ktorými si pomáhajú polície v štátoch EÚ medzi sebou. Pokiaľ viem, čo sa týka nezaplatenej diaľničnej známky v Maďarsku, advokáti využívali trik so súdnym konaním, aby sa dostali k údajom držiteľa vozidla na základe EČV.

adriannasvk
autor
12. aug 2017

@draik sudnym konanim? Vsak ziadne nebolo. Neviem kto uz ma menej rozumu,ci ti na sude ci ti v AK.....niekomu len tak spristupnit osobne udaje...ale to je uz o inom....mna vytacaju iba tie trovy,ktore im ma hradit klient a pytaju ich od protistrany....

draik
12. aug 2017

@adriannasvk
V prípadoch, o ktorých viem ja, bolo začaté konanie, ktorého jediným cieľom podľa mňa bolo dostať sa k údajom o držiteľovi vozidla, a to legálnou cestou. Aj keď netvrdím, že ak by pokuta nebola zaplatená, súdne konanie by prebehlo v celosti.

yamaykaa
25. sep 2017

@adriannasvk ako ste dopadli s pokutou? Žiaľ, trovy advokáta protistrany sú nárokovateľné, ak s nimi nesúhlasite AK si ich vymôže súdnou cestou a len sa navýšia. Vy môžete iba namietať, pokiaľ nie sú v zákonnej výške (podľa hodnoty veci) podľa vyhlášky (prevzatie veci a príprava podania je jeden úkon, vypracovanie podania a jeho odosielanie je druhý úkon). A EČV si lustrujú potajme, cez niektorého príslušníka PZ, ktorého sa nikdy nikto nedopátra. AK by ste namietli že to nie je vaše EČV, dali by žalobu na súd a navrhli by dôkaz dožiadaním PZSR. Ale za podnet na SAK nič nedáte, aj keď sa jedná o vyplyvnú kanceláriu.

draik
25. sep 2017

@yamaykaa
Opäť sa mýlite.

adriannasvk
autor
25. sep 2017

@yamaykaa podla mojho nazoru su trovy narokovatelne pokial sa vec dostane na sud a sud im prizna trovy,ale pri predstave,ze kazdy advokat ma ziadat za svoje ukony trovy vzdy od protistrany sa mi zda kravina, platit advokatovi by mal ten kto ho o pomoc ziada. Tomu prislusnikovi PZ asi slusne platia do vrecka😅 ,tazko sa ukazuje prstom bez dokazov. AK sa evidentne spolieha na to,ze je znama a vplyvna a teda by si nik na nich dovolit nemal. Jednalo sa o otca a sluzobne auto,ktore vlastni leasingovka takze si uctuju za kazde prevzatie,dorucenie atd takze otec to radsej cele zaplatil aby mal pokoj lebo keby mal sa dotahovat a cez nich to riesit tak im zaplati pomaly viac ako mal pokutu,aj ked bol napaleny,ze to je tak ako je...

yamaykaa
25. sep 2017

@adriannasvk dobre ze ste zaplatili, tie stresy a natahovacky by vam za to nestali. V zasade si kazdy plati advokata za sluzby ktore mu poskytol, to máte uplnu pravdu, pokial nezacne konanie. V ramci predzalobnej vyzvy sa trovy neuplatnuju, to robia len vymahacske spolocnosti samozrejme nie je to zakonne, ešte podľa starého Občianskeho súdneho poriadku to niektoré súdy priznávali, ponovom sa priznávajú len trovy po začatí konania a je to už explicitne v zákone. Teda neviem ci vam prisla rovno zalobka, nejako som to tak predpokladala kedze si narokovali trovy 🙂

draik
25. sep 2017

@yamaykaa
Nepochybne prišla iba výzva na uhradenie pokuty + akože trov právneho zastúpenia. Preto nemajú na "trovy" nárok, aj keď mnoho ľudí to uhradí, lebo sa nechce doťahovať. Ako som uviedol, nepotrebovali lustrovať potajme cez policajtov, ale formálne podávali návrhy na súd a takto sa dostali oficiálne k údajom o držiteľovi na základe EČV.

yamaykaa
25. sep 2017

@draik
S trovami s Vami súhlasim. A asi som z iného kraja lebo u nas sa najprv lustruje, aby vedeli koho žaluju a myslim takto boli prípady aj medializované 🙂 Ako sa podavajú tie formálne návrhy? Akože sa naschvál na súde žalujú napríklad kamaráti len aby sa cez súdne dokazovanie mohli dožiadať údaje z EČV ?

draik
25. sep 2017

@yamaykaa
Keby vedeli, komu patrí vozidlo, tak by nepodávali hneď žaloby, ale najskôr vyzývali. Paradoxne súdy vyšli v ústrety a oficiálne cez PZ SR si vyžiadali údaje o držiteľovi.

pavol8
9. máj 2018

@draik Priamo prejazd po dialnici madari a nielen oni nemozu vymahat,pretoze okrem EČ vozidla na sofera nic nemaju,preto ako jedini to posielaju pijavicam AK na Slovensko ti si protipravne ziskaju asi na sude za uplatok osobne udaje vodica a potom ho kontaktuju..Prejazd po dialnici bez zaplatenia je jediny priestupok kde nevyda nasa policia osobne udaje cudziemu statu!!!

dee01
27. jún 2018

@adriannasvk ahoj, ako sa to vyriešilo? mne dnes došla rovnaká pokuta s trovmi, do madarska chodíme často a známku kupujeme vždy....samozrejme bloček takmer rok starý od zaplatenia nemám, aby som sa mohla pozrieť aspon, či tam nebol nejaký preklep alebo čo sa stalo...

adriannasvk
autor
27. jún 2018

@dee01 ahoj,otec to zaplatil lebo to bolo firemne auto na leasing a nechcelo sa mu dotahovat sa s kqzdym,kedze leasingova spolocnost si uctovala 10€ za kazdy dokument,ktory dostala resp poslala ocovi,takze kym by sa dostal k podstate tak by zaplatil viac za sluzby ako za pokutu🙈ale citala som rozne komentare k tomu,ze to ludia aj nezaplatili tak neviem...

dee01
27. jún 2018

@adriannasvk ďakujem, no uvidíme, ako dopadneme, len som si istá, že známku sme kúpili, lebo sa zastavujeme tradicne po každé na rovnakej pumpe..acchh

vega
28. jún 2019

@dee01 ahoj, prosim ta ako ste vyriesili pokutu, zaplatili ste aj trovy? Dnes nam totiz rovnaka pokuta:(

dee01
28. jún 2019

@vega ahoj
Nič sme nezaplatili, riešili sme to cez Maďarsko, nám prišla pokuta kvôli tomu, že sme kúpili zlú znamku ..tam sa to delí...a museli sme poslať kópiu technického atď.takze sa to takto vyriešilo, nám prišli takto 4pokuty. Ale ten ich poplatok platiť nemusíte....

vega
29. jún 2019

@dee01 @dee01 ďakujem pekne za odpoved, práve toto som chcela vedieť, či mám platiť tie akože trovy. Nikde som to nenašla. Risknem to a uhradím len pokutu. Aspoň budeme vedieť do budúcna🙂

martinab12
30. sep 2020

@vega môžem sa spýtať ako ste dopadli? Zaplatili ste len pokutu a trovy nie? AK trovy stornovala, či ako sa postavili k tomu, že ste trovy nezaplatili?

elenka74
Autor odpoveď zmazal
mbartalos
24. okt 2022

@adriannasvk @vega @martinab12 da sa prosim vediet ako dopadlo neplatenie tych trovov? Celime podobnej situacie.
Prosim pridajte sa do FB skupiny “Petkov podvod”, cim viac nas bude tym lepsie https://www.facebook.com/groups/607869564549390...