icon

Nepracovala som na zmluvu a nemám nárok na príspevok

mimsy
23. mar 2013

Ostala som v blbej situlácii,kedže som nepracovala na zmluvu tak mi nedaju žiaden príspevok,do 25 rokov sa majú o mňa starať rodičia...Priateľovi stále vraví že by mi al prispievať a nič...Už fakt som bez financii úplne na nule a už naozaj neviem čo bude dalej....

katka1981
23. mar 2013

@mimsy, z tvojho prispevku mi nie je celkom jasne, co ta trapi. Buduci otecko by ti mal financne prispievat, ci ako? Podla mna je uplne jedno kolko mas rokov, ci si studentka, ci si nezamestnana, ci si dochodkyna, ci invalid, partneri su partnermi preto, lebo sa so vsetkym delia. To znamena, ked teraz nemam peniaze ja, pomoze mi ten druhy. Ked nema moj partner, pomozem mu ja. Inymi slovami spolocne peniaze. U nas to tak bolo vzdy. Raz je hore jeden a raz druhy. O tom je partnerstvo. O dovere, o pomoci, o pochopeni, o laske...zbytocne riesit, ze mali ti dat rodicia, mala si mat podporu, mala si sa zamestnat..... ked niekoho lubim, pomaham mu z lasky a nezistne.

cuculik1
23. mar 2013

@mimsy mozno to vyznie tvrdo , ale zijeme v dobe kedy je potrebne premyslat aj trosku vopred. Nie hr hr si naplanovat dieta a potom zacat rozmyslat co dalej.....

povuma
23. mar 2013

@mimsy mne keby 24ročná tehotná dcéra mrnčala, že som povinná ju živit, lebo nepracovala a nemá z čoho žit, tak ju pošlem do teplých krajín...z čoho si žila doteraz? čo robí otec dietata? ak sa neuživíte dvaja, ako chcete uživit ešte aj dieta?

majka2508
23. mar 2013

@povuma veď píše, že robila...

katka1981
23. mar 2013

@povuma, ja som to pochopila, ze sa stazuje na partnera, ze on vravi ze by ju mali zivit rodicia, ci nie? Rodicia s tym nemaju nic, ved ona ma teraz svoju rodinu. Ale mozno som zle pochopila, z prispevku to nie je jasne.

henikav
23. mar 2013

@mimsy pokial viem, rodicia sa musia o teba postarat do 25 len v pripade ze studujes a studium si nikdy neprerusila, inac sa musis o seba postarat sama, ved si uz dospela a plnoleta osoba

sissy27
23. mar 2013

@mimsy presne ako píšu baby - si dospelá, nie si na dennom štúdiu, tak aké že rodičia sú povinní?? ty si povinná sa starať o seba a teraz holt aj o dieťa, ktoré si si neviem či naplánovala alebo "stalo sa" (ani neviem, čo je horšie v takomto prípade - či úplná naivita alebo nezodpovedný nechránený sex)... priateľ neprispieva? bývaš u rodičov či s ním? ak u rodičov, tak nehovor, že sa o teba nestarajú, lebo ti poskytujú minimálne strechu nad hlavou - ani to dnes nemá každý... no a po narodení si požiadať na súde o výživné na dieťa, na to nárok máš...a ak s ním, tak jednoducho trvaj na tom, že budeš mať prístup k jeho účtu a pekne poplatíš, čo treba, naplníš chladničku a špajzu a je to... a ak ti to neumožní, tak si dobre rozmysli, či ho chceš nazývať partnerom, alebo sa zariadiš sama...

julinka2787
23. mar 2013

podaj si na súd už teraz počas tehotenstva. dostaneš výživné na seba, na dieťa už tiež predbežné, a bude ti platiť aj na výbavičku. to sa už dá existovať. a ak sa k tomu všetkému takto stavia, tak sa veľmi divím, že ho stále nazývaš priateľom... u mňa by letel ani by si nestihol všimnúť ako. 😠 😅 🙄

sense
23. mar 2013

@julinka2787 nakolko nie su zobrati vyzivne od neho na nu nedostane, len polovicu vydavkov suvisiacich s tehotenstvom a vybavickou pokial bude mat o vynalozenych nakladoch potvrdenky

sense
23. mar 2013

@mimsy do 25sa maju o teba financne starat rodicia len v tom pripade ak studujes, ...a priatela kt. sa nestara by som poslala kade lahsie, je pravda ze kazdy moze ostat nezamestnany, ale sediet doma a nic nerobit preto aby sa to zmenilo je no go....co sa tyka nejakeho prispevku od statu, tak tam je to naozaj tak ze pokial zijes s rodicmi v jednej domacnosti tak sa zapocitava prijem celej rodiny. Ak by si zila ale sama tak mas narok na hmotnu nudzu....

julinka2787
23. mar 2013

@sense tak to sa mýliš. ani ja som nebola zobratá s bývalým partnerom a brala som dva roky výživné na seba. zákon neurčuje, že musí ísť o manželku. je to výživné nevydatej matke. viem o čom hovorím... 😉

simca06022011
23. mar 2013

@povuma @sissy27 ona nemrncala ze ju musi zivit rodina, ale to ze nedostane ziadny prispevok, kvoli tomu ze do 26 sa stara rodic ak s nimi dieta ma rovnaku trvalu adresu.. akoze 🙂 bohuzial je to tak.
Inak dalsi priklad vyhodnej prace bez zmluvy... (nechapem hlavne zeny co to robia a neplatia si ziadne odvody a potom idu na matersku ako nic, ostanu bez prace a pod... chlapom je to jedno )
Ak sa priatel nestara a mate dieta kopni ho .. vies kam, v kazdom pripade poziadaj o urcenie vyzivneho na dieta, kedze nie ste manzelia, aspon daco pomoze 🙂 na seba nedostanes, daako to musis prezit.

julinka2787
23. mar 2013
simca06022011
23. mar 2013

@julinka2787 tak nech vyskusa, za to nic neda 🙂

sense
23. mar 2013

@julinka2787 ked je to mozne nech to skusi, viac ako zamietavu odpoved nedostane a pozitivna potesi....

mimsy
autor
23. mar 2013

@katka1981
@simca06022011 ved presne a je to tazke ako prislo neplanovane a na potrat som nechcela ist je pravda ze som pracovala no na cierno,cize bez zmluvy ☹ a ked mu poviem ze musime prispievat viac a aj ne pretoze nemam naozaj stale sa na nieco vyhovori a o tom ze na kredo jeho kamaratov a rodiny nesmiem nic povedať sa radsej ani nevyjadrujem

marcelatje
23. mar 2013

Ja len na upresnenie dodám, že rodič je povinný starať sa o svoje dieťa kým nie je schopné starať sa o seba samé 😀 😀 😀 😀 keď som mala 31 dala som v práci výpoveď, lebo som už niekoľko mesiacov nedostávala výplatu a išla som sa prihlásiť na úrad práce. Tam mi však povedali že ma nezaregistrujú, lebo počas práce som aj študovala - smola že denne. Na moju otázku ako toto riešiť mi pani povedala že sa majú o mňa starať rodičia 😀 😀 😀 v mojom veku!!!!! 😀 😀 našťastie som neostala sedieť na vavrínoch a čakať kto mi čo dá.
Jedna dobrá rada pre zakladateľku - nikdy sa nespoliehaj čo od koho dostaneš (rodičia, partner a už vôbec nie štát) a spoliehaj sa len a len na seba, vždy! V tvojej súčasnej situácii možno bezpredmetné, ale do budúcnosti na nezaplatenie 😉

simca06022011
23. mar 2013

@marcelatje ak si nebola na riadnom dennom do 31 rokov tak je to jedno, pani nemala pravdu alebo ste sa nepochopili. Do 26 rokov sa ma starat rodic, ale uz aj u starsich napriklad pokial viem stat neplati za teba odovdy, cize ked mas nad 26 a si na dennom studiu toto by malo byt uhradzane, alebo poprihlasovane ako treba. Pri externom studiu do toho nikoho nic nie je, nie si riadny denny student=nie si student a teda mas povinnosti ako nezamestnani/pracujes. Mna zaregistrovali aj 20 rocnu, len som nedostavala podporu lebo vyzivovaciu povinnost maju rodicia.. druha vec je ze napr. vyzivne od rodicov by som tazko vysudila lebo nic nebrani v tom aby som pracovala...;)