icon

Neschválené opatrovné na matku

bejinka28
11. júl 2021

Zdravím ☺️ Viete mi niekto poradiť?? Dala som si žiadosť na opatrovanie mamky a po 3 mesiacoch mi prišlo, že neschválené, že je samostatná na 80%. Mamka 23h denne leží, jedine sa sama naje, má metastázy po celom mozgu, mením jej plienky, kúpem... no proste všetko. Že mám doložiť nové lekárske správy, lenže ona už žiadne nemá, má doma len dožiť.. Dá sa podať odvolanie a požiadať, aby sa na ňu prišiel niekto aj reálne pozrieť? Alebo ako mám postupovať? Ďakujem za rady a skúsenosti

Strana
z2
sara07
11. júl 2021

@dilino nie su pracha tak žgrlia, hlavne že na momky a agt testy šmejdy sme mali

celka12
11. júl 2021

@bejinka28 určite podať odvolanie, doložiť lekárske správy nie staršie ako šesť mesiacov od všetkých lekárov, ktorých mamička navštevuje, prípadne poprosiť lekárov , aby napísali nové správy, v správach je dôležité, aby lekár napísal , že mamička vyžaduje celodennú opateru inej osoby, je nesamostatna vo všetkých oblastiach, prípadne rozpisat osobitne hygienu, presuny, sebaobslužné činnosti, komunikaciu atď. Žiadali ste mamke o preukaz ZTP?

sara07
11. júl 2021

@celka12 preukaz zpt s opatrovakom nema nič spoločné a urad by jej ho mal vydat automaticky v podstate

asturia26
11. júl 2021

@bejinka28 k odvolaniu je potrebne dolozit lekarske spravy

bejinka28
autor
11. júl 2021

@dilino Úprimnú sústrasť 🥺 Ozaj strašné, že ani mladému dievčaťu nedoprajú 🤦 No mamkina onkologička povedala v máji, že má tak 3-4 mesiace, takže to aj tak bude, že aj zomrie, pokiaľ niečo také uznajú...

bejinka28
autor
11. júl 2021

@asturia26 No to som potrebovala vedieť, ďakujem! Mám od praktického výmenné lístky, že na sociálne účely k neurológovi a k onkologičke, snáď tam nebudem musieť ťahať mamku, ach jaj

bejinka28
autor
11. júl 2021

@sara07 Áno presne 😟

bejinka28
autor
11. júl 2021

@simoncik Nie, mamka leží 23h denne, vie sa sama len najesť, plienky nosí kvôli úniku moču a stolice, ale vedľa postele má mobilné WC na ktoré jej pomáham, jej nefunguje dobre mozog, tlačia jej tam tie metastázy, takže sa vôbec neutiera, robím to len ja, ale do poslednej chvíle bojuje a snaží sa ísť na WC, aj keď s tým mám ešte viac práce, dá si dole plienku, celé nohy od stolice, takže hneď kúpanie, prezliekanie, obliečky...

bejinka28
autor
11. júl 2021

@martinkatinka No aj mamka z izby nevychádza, na WC je pomôžem, tiež má drinky od svojej onko a ešte keď som volala onkologičke, že mi neuznali, tak vravela, že po ožarovaní mozgu je automaticky pacient inkontinentný a imobilný, nechápala

sara07
11. júl 2021

@bejinka28 lebo to posudzoval lekár čo nemá z onkologie ani šajnu, to sa vie že posudkárov robia najhorši mudr čo inak nevedia si zarobit prachy tak aj toto im je dobré
keby aspon pri odvolaní bol napr na onko dg tak aspon v komisíí jeden onko lekar čo by im vysvetlil čo tam maju popísané
ale všeobecne sa vie že odvolania uradnici riešia a celá odbornost je pr..li
to onkologička musí napisat ako pre debila spravu na upsvar nie kody a dg ale stav
slovne ako pre debila doslova

sara07
11. júl 2021

@bejinka28 toto všetko čo tu píšeš im tam presne napíš kludne na A4 popíš den ako u vás vyzera

martinkatinka
11. júl 2021

@bejinka28 viem o com pises, chapem ta.... No teda mne to uznali, nerozumiem co tam u vas na urade sedi za "mudrlanta" a to som slusne napisala.....

snazilka_bio_mamka
11. júl 2021

ja robim na posudkovom, podaj odvolanie, uplne nednoducho napis ze sa odvolavas proti rozhodnutiu čislo zo dňa, ked chces mozes dat novy nalez a hodis do podatelne. To je vse, potom sa to posiela na ustredie do BA, kde bude posudzo at iny posudkovy lekar, bud zamietnu odvolanie alebo vratia vec na nove konanie s tym ze jej daju percenta. Aky stupen odkazanosti chytila?

snazilka_bio_mamka
11. júl 2021

a uplne je jedno ci pojdu k vam pozriet mamu, chodime aj my na setrenia ale teraz kvoli korone ani nemozeme a nic to nepomoze. Ja tiez nie som lekar a tiez viem len napisat to, ze je leziaca, vyzaduje pomoc ale ked to lekar nenavrhne tak mozem u vas aj tyzden ostat a robit si rozpis dna a aktivit, je to zbytocne. Dalsia vec je posudzovanie za pritomnosti, co je tiez momentalne zakazane kvoli opatreniam a tiez to nicomu nepomoze. posudkovy lekar cita jej zdravotny stav z nalezov co ste odovzdali, nie z toho posudzuje ze ako vyzera. bohuzial je to tak. Ak chodi na chemo liecbu podjate si aspon na benzin.

simoncik
11. júl 2021

@bejinka28 tak ist za lekarom a pytat nech to uvedie do spravy. Aj to ze potrebuje 24 hodinovu starostlivost. Bez toho by som ani ziadost nepodavala. Spravu od onkologa. Proste povolat, obehat a doplnit. Niekedy to fakt treba na dvakrat. Myslite si ze to staci a ziadost pride zamietnuta. Cim viac papierov tym lepsie. Vsetko musi byt na papieri od lekara. Cudujem sa, ze to nemala napisane napriklad v prepustacej spave z nemocnice. Zvyknu pisat

bejinka28
autor
11. júl 2021

@snazilka_bio_mamka Že na 80% je samostatná... Pritom sa sama len naje, nerozumiem tomu

drobcek17
11. júl 2021

@bejinka28 keď sme vybavovali opatrovne na starú mamu, tak na obecnom úrade nám pani vypísala potrebne dokumenty, ktoré sme podali na upsvar. zájdite aj za obvodnom lekárkou nech vám vypíše papiere a určite buďte otravná, nám prvýkrát povedali že ak sa vie najesť tak sa máme pri nej striedať, babka bola po mozgovej prihode na 80% postihnutá, plienkovana

snazilka_bio_mamka
12. júl 2021

@bejinka28 to kde ma napisane, musi tam mať mieru fungcnej poruchy MFP podla urcenej diagnozy tam má mať nejake percenta od 50 - 100%, podla mna to myslís s tým 80% a to neznamena ze je samostatná na 80% ale ze sa povazuje za osobu so zdravotným postihnutím s mierou fungčnej poruchy 80% ale musí tam mať aj stupen odkázanosti a to mi napíš, že akú má. Bohužial, vacsinou onko pacienti nedostavajú opatrovanie, to ze nedostala prispevok na opatrovanie nezname ze nie je chorá, ale nemá podla nálezov také postihnutie aby vyzadovala celodenný dohlad. Také stavy su napr. psychiatrikcý pacienty, alebo s ťažkou demeciou, ale nejakým stavom po mozgovej príhode. Vies ked sa vie sama najest to nič neznamena, su pacienti, ktorí sa vedia najest a predsa maju opatrovanie, tam sa to posudzuje z ineho hladiska. ale hovorim, podaj čo najskor odvolanie ak vies, vypytaj od obvodenho nalezy co su do pol roka, sprav kopie a chod podať odvolanie. Ak das nalezy, tak spis pojde este raz k lekarke z uradu prace, este raz sa posudi a bud zmeni svoje rozhodnutie a bude ti priznané v autoremedúre alebo pojde na ustredie. Tak ci tak, s nalezmi aj bez to pojde do BA

bejinka28
autor
12. júl 2021

@snazilka_bio_mamka No že je schopná na 80% a odkázanosť 2

dilino
12. júl 2021

@bejinka28 ved to sú debili na hlúposti štát peniaze má ale na to čo treba tak nie normálne mňe je na grc s toho zdravotného systému pre ťažko chorých.Tažko chorý sú pre tento štát na obtiaž je to veľmi smútne ale je to tak .Koľko má mama rokov ak sa môžem opytať.

bejinka28
autor
29. júl 2021

@dilino Mamka má 72, no podala som odvolanie + nové lekárske správy od neurológa a onkologičky, tak snáď im to dôjde. Je tam jasne napísané, že potrebuje opateru 24h denne atď...

dilino
29. júl 2021

@bejinka28 ved tento štát je katastrofa.Ked je človek zdraví tak zo štát využije ak je chorý tak dava od človeka ruky preč.To im ani nieje hanba takto sa zachovať k choremu človeku.

dorinka15
Autor odpoveď zmazal
dorinka15
Autor odpoveď zmazal
dorinka15
9. apr 2024

@snazilka_bio_mamka Mne tiez odmietli opatrovanie pre mamku ,mala 4.stupen odkazanosti .Som podala odvolanie stym ze som dolozila spravu od psychiatra ze ma vaskularnu demenciu.Tak teraz zas cakam .Kolko dni maju na to aby to zas posudili?

Strana
z2