Nezamestnaná končiaca študentka, materská a odvody do zdravotky
Ahojte - prišla som si po radu.
V súčastnosti som do januára 2022 vedená ako študent a tým pádom sa za mňa odvádzajú dane do zdravotky. Nakoľko som pracovala iba na DBPŠ, nárok na materskú samozrejme nemám. A teraz neviem, či sa musím po ukončení školy prihlásiť na MiU ako nezamestnaný občan aby boli za mňa odvádzané dane kým budem na materskej alebo mne táto povinnosť zaniká tým, že som podala žiadosť o podporu.?
Ďakujem za každú radu 🙂
@mgr_lucia podla toho ako ti vychadza TP. Ak budes mat medzeru medzi skoncenim.skoly a porodom, bud si zdravotku doplatis sama alebo sa na tu chvilku prihlasis na urad prace. matersku nedostanes, od porodu potom ten nizsi rodicovsky budes mat narok. Cez matersku ti plati potom stat odvody.
“Dane do zdravotky??” Toto som tu este teda nevidela. Kedze mas vysokoškolské vzdelanie bolo byt fajn si urobiť ako tak poriadok v základných pojmoch.
@roztlieskavacka tiež som pozerala že Mgr Lucia má v tom nejaký bordel 🤔
@roztlieskavacka Je pravda, že nie vždy použijem správny termín. Avšak nik učený z neba nespadol, však? Človek sa predsa učí na vlastných chybách. Na oplátku by ste mohla pri písaní využiť širokú ponuku diakritických znamienok keď už mňa súdite.
Každopádne otázka bola iného charakteru. Ak ju neviete zodpovedať, neriešte prosím zbytočnosti.
Ďakujem
@bebotka Ona položila otázku tak aby jej človek porozumel. Ak si jej neporozumela tak si potom intelektuálne na dosť nízkej úrovni. Alebo si len chudera čo sa tu chce povysovat že napriek tomu že nemá titul vie niečo čo dievča s titulom nevie? Asi to, skôr. Prosím ta schovaj si svoje komplexy menejcennosti a nepovysuj sa tu pre chybu ktorú spravila. Predstav si, je veľmi veľa veci ktoré ty vieš a ktoré tuto slečna nevie. Myslíš si že za to že ma titul musí všetko vedieť? Vidíš ze je študentka? Študovala svoje, nestretla sa s tímto systémom. Ale aspoň už vie aké sú ženy na koniku zakomplexované.
Vitaj, slečna.
@gleep1 moja drahá ty do mňa neskac láskavo, to že niekto nemá či má vysokú školu neznamená, že je intelektuálne na nejakej úrovni. Neviem či ty si počula niečo o dani do zdravotky, ale ja som to nikdy nepočula a taktiež o platení daní za ženu počas rodičovskej čo tu ona spomína. A ty keď si potrebuješ vyvíjať svoje komplexu tak prosím inde!
@bebotka Ty celkom určite máš problém s porozumením písaného textu. Ja som nenapisala že si intelektuálne na nižšej úrovni preto, lebo nemáš vysokú školu. Napísala som že AK NEROZUMIEŠ TOMU ČO NAPÍSALA AUTORKA PRÍSPEVKU TAK SI NA INTELEKTUÁLNE NIŽŠEJ ÚROVNI.
Nie nepocula som o dani zo zdravotky ale z príspevku je úplne jasne čo tým dievča myslelo.
A tak isto som nič nepocula o vyvíjani si komplexov. A tu vetu si mala smerovať na seba. Keď si ty potrebuješ “vyvíjať” svoje komplexy tak prosím inde než na študentke ktorá nevie správne formulovať to, na čo sa pýta.
Ano, chapeme co mysli, ale aby vysokoskolsky vzdelana zena napisala "sucastne", pytala sa na dane do zdravotky a evidenciu ma MiU ako nezamestnany obcan?! A to podala ziadost o podporu? Ved snad vedela kde sa evidovala a kde podavsla ziadost, tak to nazvem pravym menom...
@nafka0483 asi skúšky na vysokú školu ani na vysokej škole neboli skúšky z gramatiky. Myslím si že inteligentných ľudí zaujíma obsah a nie forma a skôr ti druhí sa pozastavujú nad povrchnou formou. Mala si vidieť skriptá a chyby v nich čo u nás na škole pisali docenti a profesori. Čo ma preboha znalosť gramatiky so vzdelaním v inej oblasti? Niektorých ľudí gramatika jednoducho nezaujima a nikdy nebude a podstatne je čo chce človek danou vetou zdelit a nie kde aké iy použil a neviem čo.
A ako som napísala, nevies v akej bubline žije, v akej rodine, asi v takej v ktorej sa nikdy nemusela zaujímať o pojmy ako dane a odvody a o úrady a nič o tom nevie. Na mojej vysokej škole nebola nikdy ani len zmienka o niečom takom takze ešte raz, čo ma vysokoškolský titul spoločne so znalosťou toho čo sú dane odvody a kde na čo je aký úrad? Čo ked je to nerd čo sa zaujíma len o jednu oblasť v ktorej vyniká a nezaujima ju nič iné a ty tu teraz po nej útočíš a kazes o tom čo ma a nemá vysokoškolsky vzdelaná žena vedieť?
@bebotka to bola doslova nadgenialna úvaha, gratulujem ti k tomu výkonu 🪠🌸
Nepoužíva sa “chcela som s tym povedat” ale “chcela som tym povedat”.
Neber to zle, mne je toto úplne jedno, ale myslím si že niekomu, kto sa vyjadruje o gramatike iných, to jedno nie je, tak som ta milo na to upozornila, aby si to na budúce mohla použiť správne🙂 pekný večer.
@gleep1 Znalost gramatiky ma suvis s inteligrnciou. A vseobecny rozhlad tiez. Nejde o to ci sa to uci na VS a ci sa v skriptach vyskytnu chyby, ale ze je to vseobecny rozhlad, patri to k nejakej tej zakladnej inteligencii - ze viem komunikovat spisovnym jazykom, ze ovladam aspon zhruba ako funguje stat a jednotlive systemy (financna gramotnost, cca co vybavim na akom urade, alebo aspon kde budem hladat info a pod.)
VS s tym teda nic nema, iba by sa ocakavalo ze kto sa dostane na VS a vystuduje ju, tak ten vseobecny rozhlad ma aspon na akej-takej urovni.
@nafka0483 áno súhlasím s tvojim komentárom. Znalosť gramatiky ale neznamená že človek nespraví chybu. Všimla som si že každý ma nejake to svoje. Niekomu robí problém spodobovanie, niekomu “s kým s čím, z koho z čoho” niekomu vzor pekný, niekto napíše koli a nie kvoli, … a preto si nemylsim že je na mieste upozorňovať na niekoho chybu v súvislosti s jeho vyšším vzdelaním a vravieť že keďže je vzdelaný tak by tam ta chyba byt nemala.
A v ročníku bolo minimálne 5 maďarov ktorých schopnosť vyjadrovať sa v slovenskom jazyku bola na bode mrazu a predsa majú titul. Takze naozaj vravieť že kto ako vzdelaný ma čo vedieť je hlupost. Vysokoškolský vzdelaný človek ma v prvom rade vedieť oblasť ktorú ma vyštudovanú. Ostatne nie je samozrejmé, aj keď je to očakávané.
@gleep1 Iste, kazdy urobi chybu aj preklep. Ale od vysokoskolsky vzdelanych ludi sa mozno trosku viac ocakava ze su schopni viest odborne debaty - v spisovnom jazyku, vediet argumentovat, pisat odborne prace na prislusnej gramaticken, stylistickej urovni atd.
Mat VS nie je len o tom mat vedomosti z daneho odboru - s tym ma suvis plno inych "vseobecnych" zrucnosti, vedomosti...
Kedysi to tak bolo, v sucasnosti to uz bohuzial o absolventoch VS neplati a chybaju im tie spominane zrucnosti, rozhlad a pod. Uroven skol proste upada...
@nafka0483 áno, máš pravdu. Len by som slovo “ma súvis” zmenila na “mal by mat súvis” lebo tak ako píšeš, úroveň VS na Slovensku nie je vysoká a človek nemôže od vysokoškolákov očakávať to čo sa od nich očakávalo pred 40 rokmi. A takisto im to nemôže nikto zazlievať, oni za to nemôžu, len chytili príležitosť za pačesy.
@mgr_lucia zvrhlo sa to tu na gramaticke okienko 🙂 priznam sa, ze neviem, co je MiU (miestny urad? Len nerozumiem, co ma mat so zdravotkou/podporou/uradom prace). Neviem, kedy ti zacina materska/rodicovska. Ak mas "volne" dni medzi statusom studentky a materskou mas moznosti: 1. Aj tehotna sa zaevidovat na urade prace ako uchadzacka o zamestnanie. Predpokladam, ze pracu ti neponuknu, ale stat za teba plati zdravotku. Pokial si na dbps odvadzala do nezamestnaneckeho fondu aspon 2 roky, teoreticky mozes mat narok na podporu. Registrovat sa mozes, aj keby si narok na podporu nemala. 2. Ako samoplatca si tento cas medzi studentkou a materskou zaplatis sama
@gleep1 v podstate s tebou suhlasim, pochopit sa to da. Aj ked tiez si myslim, ze zaklady "beznych veci" by mal ovladat kazdy. Vratane zakladov gramatiky materinskeho jazyka... Bez ohladu na vzdelanie. Co mi je trocha proti srsti, ze na jednu stranu obhajujes, na druhu tak isto opravujes, aby si dokazala...a na tretiu, sama robis chyby (vratane hrubky ;))... tvoj prejav mi bol sympaticky, ale sklzla si tam, kam si asi nechcela...
@veltraud Áno, skĺzla som tam kam som nechcela- ale nie tým, na čo myslíš ty, ale už len tým že som to tu komentovala, nemám to rada.
Ďakujem že ti bol môj prejav sympaticky, vážim si to, aj keď mne by asi ako tretej osobe čo to tu číta sympaticky nebol, snažím sa na tom zapracovať, viac asertivity menej agresie a tak - ale vzorce ktoré mi boli vštepovane rodicmi od malička sa ťažko menia, je to práca na niekoľko rokov🙄
A musím ta opraviť, ja som ju neopravila aby som dokázala, ale aby som ukázala- danej slečne/ pani aké je hlúpe keď niekto chytá za slovíčka a naráža na chyby v texte. Dúfam že to pochopila a že nabudúce skôr než bude ukazovať na iných sa pozrie na seba. Mne je totálne proti srsti keď niekto v diskusii začne opravovať, považujem to za úplne dno a ver mi, že to nerobím. Tu to nemalo v mojich očiach význam opravy, ale význam zrkadla. 🙂

@mgr_lucia musis sa prihlasit do zdravotky. Socialne nie je povinne platit.
Ak sa prihlasis na UP, plati za teba zdravotnu stat.
Teraz si uz aktualne tehotna alebo ako?