icon

Nezamestnanosť a preplácanie kurzov úradom práce

maruska24
16. mar 2013

Dostala som chrobáka do hlavy, nakoľko navštevujem jazykový kurz a platím si ho zo svojho, či by bolo možné aby mi ho preplácal úrad práce. Viem že v minulosti to takto viacerí využívali, nielen na jazykové vzdelávanie ale aj na počítačové alebo ekonomické, len predložili faktúru a prefinancoval to úrad práce. Či je to možné aj dnes, netuším. Nemáte niekto aktuálnu skúsenosť?

hrjanka
•
16. mar 2013

Kdeže, úrady práce majú presné zoznamy kurzov, ktoré preplácajú a tie kurzy bývajú organizované samotnými úradmi - tj. musíš mať zmluvu/dohodu o kurze s úradom práce. A žiaľ, aspoň tu v Žiline, tieto kurzy úradov práce -tj. rekvalifikačné kurzy - sa už aspoň dva roky neorganizujú, lebo nie sú na ne peniaze. Vieš si teda predstaviť, koľkým ľuďom by takto úrady preplácali rôzne vzdelávanie? A hlavne z čoho by to preplácali, keď nemajú na vlastné kurzy? Žiaľ, z tvojho chrobáka v hlave nič nebude...

maruska24
autor
•
17. mar 2013

@hrjanka práveže neviem ako to je, lebo toto mi vnukla sama lektorka, chodil na kurz jeden chlapík, ktorý prišiel o prácu, zaregistroval sa na úrade práce a potom chodil celý týždeň po jazykových kurzoch, lebo to nahlásil na úrade a oni mu to preplácali. Bolo to asi tak pol roka dozadu, preto sa pýtam. Či je to reálne, alebo .....

hrjanka
•
17. mar 2013

@maruska24 tak sa skús spýtať priamo na úrade a daj vedieť výsledok, lebo čo viem, u nás takéto niečo nie je možné..ale možno sa zmenila legislatíva 😎 keby to vyšlo, bolo by to super, tiež chodím na jazykový kurz a musím ho ukončiť len preto, lebo nemám na ďalší ako nezamestnaná peniaze

kaktusik007
•
19. mar 2013

@maruska24 je to podla uradu prace, pod ktory spadas... u nas je to rovnako ako pise
@hrjanka - jediny kurz, aj to skratenou formou, ktory urad prace raz za cas spravi, ze podnikatelske minimum pre tych, co si chcu otvorit zivnost a brat prispevok na nu.... . ale ani toto uz nie je to co byvalo, dva roky dozadu robili este mesacny kurz, tento rok to bolo zhrnute vsetko v 2 dnoch 😀 😀 😀 a rekvalifikacny ci jazykovy kurz??? zabudni na to

maruska24
autor
•
19. mar 2013

@kaktusik007 a tak som verila 😀 😀 ale za opýtanie nič nedám, tak budem taká odvážna, i keď tá pracovníčka vie ešte menej o všetkom než ja.

kaktusik007
•
19. mar 2013

@maruska24 tak tak... aj mne sa bezne stava, ze este poucujem veducu odboru... ci na urade prace, ci v socialnej poistovni.... no co uz 😀

ada1313
•
26. jún 2013

zmena od 1.5.13 ohladom preplacania kurzov:
http://www.cas.sk/clanok/246206/nezamestnani-po...

gatmicka
•
25. aug 2013

@ada1313 az na to ze v realy to je ine ked som sa na to pytala teraz v auguste tak mi povedala ze len kurzy ktore robia oni. Ak mate niekto s tym skusenost budem rada lebo som chcela vyuzit aj ja to co pisali.

maruska24
autor
•
1. sep 2013

mňa prehodili k inej referentke, že JUDr. tak som si myslela že s takým titulom bude schopnejšia, iniciatívnejšia a hlavne múdrejšia. Asi pojala svoju profesiu ako za trest, lebo nielen že vyzerala ako posledný bezdomovec spod Lafranconi, ale o svojej práci a zákonoch nemala ani poňatia, len niečo odťukla na klávesnici a napísala ďalší termín. čo sa jej pýtam a hovorím na to nereagovala, len slovom že nevie, a tým to skončilo. Čo by som ja za takú prácu dala /a bola by som ešte aj taká sprostá že by som hľadala možnosti a riešenia ako ľuďom pomôcť a nie ich len vystrnadiť/

ibi
•
10. feb 2014

Poznám jazykovku, ktorá dáva 30% zľavu nezamestnaným, rada dam do IP kontakt...ináč výborná, komunikačná škola 🙂

tomilee
•
6. apr 2014

ahojte a dobry den,chcem si spraviť masersky r.kurz a som na urade prac.je možne aby mi to preplatili a k ano ako mam postupovat budem vdačny za rady vdaka

tomilee
•
6. apr 2014

ibi poprosim aj ja ten kontakt na jazykove kurz. kde je zlava 30 dakujem

pajpale
•
23. apr 2014

chcem sa opytata ci neviete ci preplaca urad prace aj lekarsku prehliadku pri nastupe na zvaracsky kurz????

kingstonka
•
3. mar 2015

vyuzili ste v poslednej dobe niekto re-pas cez urad prace?

gangula
•
14. máj 2015

@maruska24 ahoj ano teraz sa dajú robiť kurzy cez UP je to cez Národný ustav vzdelávania cez RE-PAS .ja som teraz ukončila kurz opatrovania a teraz nastupujem na kurz nemeckého jazyka.

gangula
•
14. máj 2015

@tomilee ahoj ano je možné aby ti ho preplatili,stačí splnať podmienky a je to ,na UP ti dajú informace, hľedaj agendu vzdelávanie cez RE-PAS a tam ti to vysvetli, ,držím palce aby to vyšlo