Nezdaniteľná časť základu dane na manželku

zuzka_zuzicka
9. mar 2022

Dobrý deň,
viete mi poradiť? Aktuálne som na RD, manžel v práci odovzdal dokumenty z UPSVAR aj Sociálnej poisťovne k tomu aby sme si vedeli uplatniť daňový bonus na manželku. No dnes mu oznámila účtovníčka, že máme ,, problém " pretože nemáme spoločne trvalé bydlisko v OP. To, čo som sa dostupne dočítala na internete je podmienka, že musí byť dieťa vychovávané v spoločnej domácnosti, my žijeme všetci pekne spolu, len chceme riešiť sťahovanie a tak sa po svadbe nemenili mužovi doklady v tom zmysle, že býva u mňa. 🤦
Vieme to nejako daňovému úradu dokázať, sobášnym listom, alebo sme kvôli tomuto o ten bonus prišli? Ďakujem

alenah31
9. mar 2022

@zuzka_zuzicka o nic ste neprisli. Ak mu robi RZD zamestnavatel nech dolozi k ziadosti sobasny list. Nie je dolezity rovnaky trv. pobyt, ale spolocna domacnost.

zuzka_zuzicka
autor
9. mar 2022

@alenah31 Ďakujem za odpoveď, aj som v tom dúfala, že sa to bude dať takto vybaviť.

alenah31
9. mar 2022

@zuzka_zuzicka vy ste sa brali v r. 2021? Pokial ano moze si NCZD uplatnit len za cele mesiace od nasl. mesiaca kedy ste uzatvorili sobas. Inak ak uz niekedy predtym sobasny list do prace niesol (kvoli comukolvek) uz ho dokladovat nemusi. Na ich personalnom ho uz maju mat v evidencii.

zuzka_zuzicka
autor
9. mar 2022

@alenah31 Nie, brali sme sa v 2020, nie som si istá či ho tam niesol (sobášny list) skôr nie ako áno, lebo nastúpil až po svadbe. Zajtra zabalím kópiu a verím, že to bude vyriešené.

alenah31
9. mar 2022

@zuzka_zuzicka urcite - ako doklad staci kopia SL😊

bajka3
9. mar 2022

@zuzka_zuzicka prosim Vas ake dokumenty z UPSVaR a Soc. poist. ste museli dokladat?

alenah31
9. mar 2022

@bajka3 napr. ak uctovnicka ziada dokladovanie potvrdenia o vyplacani RP - nepovazuje sa za vlastny prijem manzelky, MD, PN, tehotenskeho, podpory - povazuje sa za vlastny prijem manzelky a odpocitava sa od NCZD.

bajka3
9. mar 2022

@alenah31 tiez si chce manzel uplatnit NCZD na mna no podla clanku som predpokladala ze nie je nutne nic dokladovat. https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=278 . Cely rok som poberala iba RP.

alenah31
9. mar 2022

@bajka3 nie nemusi dokladovat nic. Po novom ako si to v ziadosti manzel vypise a podpise - zodpoveda si za pravdivost informacii sam - a tak mu to ma uctovnicka urobit. Ale mnohe uctovnicky to bez tych potvrdeni urobit nechcu. Pri RP este ok - to prijem nie je, ale pri PN, MD ci podpore ti chlapi fakt casto nevedia kolko € ich zeny poberali - a to sa musi odpocitat. Preto chcu tie potvrdenia.

zuzka_zuzicka
autor
9. mar 2022

@bajka3 Dávala som doklad z UPSVaR o poberaní materského, a potom zo sociálnej poisťovne doklad zas o poberaní rodičovského príspevku. Na požiadanie poslali bez problémov.

bajka3
9. mar 2022

@alenah31
@zuzka_zuzicka dakukem Vam velmi pekne za informacie. Danove priznanie si podava sam. Iba som chcela vediet ci danovy urad ziada zdokladovanie. Napr. minuly rok si danovy urad od nas dodatocne vyziadal kopiu rodneho listu k danovemu bonusu.

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
10. mar 2022

@nekonecna_katastrofa na potvrdení je potrebná hlavne suma vyplatenej materskej dávky - preto to potvrdenie vlastne dávajú. Ak si poberala MD + mala si aj tehotenské? - treba spočítať sumu a tú vpísať do manželovej žiadosti nakoľko sa jedná o tvoj príjem (je tam na to kolonka). Rodičák je sociálna dávka - to tvoj príjem nie je.

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
10. mar 2022

@nekonecna_katastrofa stačí aj ČP - veď to akú sumu materskej ste za r. 2021 dostala si viete spočítať a dopísať do jeho žiadosti aj sami. Ale v SP Vám vydajú potvrdenie kde to máte vypočítané na 100% a nemusíte sa trápiť či to máte dobre🙂

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
10. mar 2022

@nekonecna_katastrofa áno patrí. Presne pre toto je lepšie si to potvrdenie zo SP vyžiadať (úplne stačí mailom, posielajú to prakticky obratom) - nemusíš rozmýšľať nad takýmito vecami - pošlú ti potvrdenie na sumu, ktorá tam má byť🙂

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz