Nezdaniteľná časť základu dane

1. sep 2020

Žienky, nerozumiem sa do toho. Teraz som začala pracovať a keď som si isla vypočítať cistu mzdu tak pri všetkých kalkulačkách píše: uplatňujem si nezdaniteľnú časť základu dane áno/nie... neviem co to znamená ☹️ Ale keď dám nie, tak mám plat mizerný 😩

anjelik2019
1. sep 2020

Pokiaľ nie si poberateľom starobného alebo výsluhového dôchodku, tak máš nárok na Nčzd.

autor
1. sep 2020

@anjelik2019 ale ako mám postupovať? Či to pôjde automaticky?

alenah31
1. sep 2020

nie je to automaticky. V práci vo Vyhlásení zaškrtneš resp. dáš krížik do okienka k otázke či si uplatňuješ NČZD. Je to vlastne časť výplaty, ktorá je oslobodená od dane (367,85€ - všetko čo zarobíš nad túto sumu bude zdanené) - preto máš potom výplatu vyššiu.

vikusjk
1. sep 2020

Podpisovala si na mzdovom vyhlasenie k dani? V nom uvadzas, ci si uplatnujes. Ak mas prijem nizsi ako cca 1800 e v hrubom, oplati sa ti uplatnovat, budes platit menej na dani. Ak neuolatnis, na dani mesacne zaplatis viac, ale v rocnom zuctovani sa ti peniazky vratia, to byva vyplacane zamestnavatelom v aprili, spolu s marvovou mzdou

autor
1. sep 2020

@vikusjk nič som nepodpisovala, a príjem mám nižší

autor
1. sep 2020

@alenah31 no ale to len tak dám krížik že uplatňujem?

vikusjk
1. sep 2020

Este mozes podpisat, zacnu ti to uplatnovat od aktualneho datumu, ak si uz prvu mzdu mala vyplatenu. Ak este nemala, tak ti to mozu uznat spatne, ale podpisat potom musis k datumu nastupu. Opytaj sa na mzdovom, alebo nadriadeneho. Ze chces podpisat vyhlasenie k daniam, isto bude vediet ;)

elenka74
1. sep 2020

Podľa mňa si to podpisovala pri podpisovaní prac. zmluvy, neverím, že by to na personálnom zanedbali. Synovi to dávali, aj keď bol len brigádnik.