icon

Nezodpovedný manžel - neplatí nájomné a ani na deti

jojka86
30. jún 2012

Dobry den potrebujem poradit lebo už neviem ako dalej .Mam 5 deti manžel išiel pracovat mimo bydliska k svojej mame a tam aj byval.Minuly rok v maji mal nehodu pod vplyvom alkoholu a majitel ho prepustil bol nezamestnany .Zostal žit u rodičoch naposledy bol doma na vianoce a tu je problem od januara mi neplati na deti stale hovori že je nezamestnany dohodli sme sa že bude platit aspon byt čo mam s detmi v prenajme a nakoniec som zistila prišiel majitel bytu že 4 mesiace neplati byt ani nepsiela na deti peniaze stale sa vyhovara že je nezamestnany chcela by som niečo podniknut len neviem ako .Neviete mi niekto poradit ked nie sme rozvedeny ako mam ho prinutit aby platil na deti a ako je to s rozvodom keby som dala ja a som nezamestnana či sa platia sudne poplatky dakujem za každu radu .

kacenka78
30. jún 2012

@jojka86 manžel má vyživovaciu povinnosť voči deťom, bez ohľadu na to, či ste manželia alebo nie, je to povinnosť otca..... ak sa neviete dohodnúť na výške výživného, podobne ako v prípade po rozvode, aj tu rozhoduje na návrh jedného z rodičov súd... a konanie o určenie výživného je oslobodené od súdnych poplatkov... v konaní o rozvod manželstva sa platí súdny poplatok 66 €, ak sa to nezmenilo.... drzim palce, aby sa ti situácia vyriešila....

alenah31
Autor odpoveď zmazal
mvaska
30. jún 2012

hojte, potrebujem radu. Poradíte mi?
Som na RP, ale už pracujem na živnosť. Malý bude mať 3roky až vo februári 2013, ale teraz od septembra mi ide do štátnej škôlky. Chcem sa opýtať či mi zostane aj nadalej rodičovský , alebo musím dať v zamestnaní výpoved ?
A ak mi zostane RP treba aj niekde niečo nahlásiť, že mám dieťa v škôlke?
Na sociálke a zdravotke ja prihlásená som. Veľmi pekne dakujem za radu

ejasmeja
2. jan 2014

@jojka86 Manžel má vyživovaciu povinnosť tuším aj na teba. Tak by si tiež mala požiadať o výživné na seba, ak si nezamestnaná. Existujú aj rôzne bezplatné formy právneho poradenstva, skús sa opýtať niekde vo svojom meste - hoc aj na mestskom úrade, alebo na magistráte v Košiciach, ak si niekde z okolia.
Ale ešte by som na tvojom mieste skúsila porozprávať sa aj so svokrovcami...