icon

Novela zákona o mene a priezvisku

anne_mary2
29. okt 2025

Ahojte… vy rodicia, ktorych sa vas dotyka vcera schvaleny zakon- ze dietatu mozete doplnit aj vase druhe priezvisko - po rozvode/ ci ak nie ste zosobaseni…. Druhy rodic suhlas davat nemusi- resp sa to nevyzaduje, priezvisko moze mat len to ktore mate aktualne, raz… vyuzijete to?
Ja som v situacii - po rozvode, ja som si priezvisko zmenila, dcere zostalo, ale velmi som to riesila ci si nenechat kvoli nej… Vztah s otcom taky vlazny ale o to nejde, budis…
Rozmyslam ze to vyuzijem, bude mat sice 2 priezviska, po mame aj po otcovi aj ked spolu neziju….. ale realne neviem ci to deti riesia- dcera ma 3 roky, mozno casom jej to bude vadit, mozno by jej to bolo jedno…..
Oblubena veta mojho ex “ pamataj ona je xxxx ( ako priezvisko po nom, a nie yyyy ( priezvisko moje) !!! ked nieco riesime….. o blbu poznamku menej….
Chystate sa to vyuzit alebo vam to pride zbytocne?

sszuzu8
29. okt 2025

Ja sa volám po exovi a aj deti 🤷‍♀️ sú to jeho deti a kvôli cestovaniu a problémom spojených s nim som si nechala tiež jeho priezvisko.

minenkaa
29. okt 2025

@anne_mary2 a práve pre toto ma mať dieta meno po matke a zena si ma vždy nechať svoje priezvisko
Nie nevyužila by som to decko ma moje priezvisko,inak keby to decko ma meno po tebe a otec by ho šiel zmeniť bez tvojho vedomia aj na jeho,ako by sa ti to páčilo

anne_mary2
autor
29. okt 2025
@minenkaa

@anne_mary2 a práve pre toto ma mať dieta meno po matke a zena si ma vždy nechať svoje priezvisko
Nie nevyužila by som to decko ma moje priezvisko,inak keby to decko ma meno po tebe a otec by ho šiel zmeniť bez tvojho vedomia aj na jeho,ako by sa ti to páčilo

@minenkaa dieta bude mat 2 priezviska- jeho aj moje, o tom je ten zakon. Nie ze rodic zmeni dietatu priezvisko a druhy o tom nevie…. pribudne mu druhe, a k tomu suhlas druheho nebude treba……….
a keby o to poziadal, tak by poziadal, napr v nasej situacii by druhej strane bolo totalne jedno co ja na to, asi tak 🙂))

minenkaa
29. okt 2025
@anne_mary2

@minenkaa dieta bude mat 2 priezviska- jeho aj moje, o tom je ten zakon. Nie ze rodic zmeni dietatu priezvisko a druhy o tom nevie…. pribudne mu druhe, a k tomu suhlas druheho nebude treba……….
a keby o to poziadal, tak by poziadal, napr v nasej situacii by druhej strane bolo totalne jedno co ja na to, asi tak 🙂))

@anne_mary2 veď píšem že zmení to meno že bude mať aj druhé priezvisko,len sa pytam ako by sa ti to páčilo keby to bolo opačne

biba_18
29. okt 2025

aj brzobohatý si dal že gregor 🤷‍♀️

beata_k
29. okt 2025

Zakon som necitala..ale obaja rodicia mozu dat dietatu dalsie meno bez suhlasu toho druheho? Ak nie su manzelia a zena da meno po sebe, tak aj otec moze dat po sebe?

simona20201309
29. okt 2025

@anne_mary2 na jednej strane je to možno fajn kvôli praktickým veciam (spoločne priezvisko s matkou), na druhej strane pečiatka decku na čelo- ,,z rozvedenej rodiny......"
Teraz už budú doslova chodiť onalepkovane. Budu sa dat už na diaľku rozpoznať. Mne ako dieťaťu by to sakramentsky vadilo.
Toto je viac menej ego matky. Mala rozmýšľať aké priezvisko dá svojmu dieťaťu, alebo ci si nechá po rozvode rovnaké.

anonym_f3e68e
29. okt 2025
@sszuzu8

Ja sa volám po exovi a aj deti 🤷‍♀️ sú to jeho deti a kvôli cestovaniu a problémom spojených s nim som si nechala tiež jeho priezvisko.

@sszuzu8 On určite nie je nadšený z toho, že žena, ktorá ho už viac nezaujíma nosí jeho priezvisko.

anonym_3df319
30. okt 2025

@anne_mary2 je to nálepka pre dieťa, že je z rozvedenej rodiny. Ak by som sa ja rozviedla, nechala by som si už manželovo priezvisko a deti tiež, nič by som už nemenila. Tie, ktoré rodia deti frajerom, to je zase iný prípad. Skrátka, moje deti sa budú volať ako ja a nebudú mať xy ďalších mien. Ty si si už meno zmenila, čo je mňa blbosť, takže áno, zmeň ho aj deťom. Ale pozor, aby si sa zase nevydala a nemala ďalšie deti s ďalším chlapom. To už by bol v rodine poriadny bordel s menami.

anonym_3df319
30. okt 2025
@anonym_f3e68e

@sszuzu8 On určite nie je nadšený z toho, že žena, ktorá ho už viac nezaujíma nosí jeho priezvisko.

@anonym_f3e68e pri všetkej úcte, v tomto by som sa rozhodla podľa seba a nie podľa toho, z čoho nadšený je človek, ktorý ma už nezaujíma. Ale väčšine chlapov je to úplne jedno a nerieši to. Ide predsa o deti, nie o to, že žena sa nevie toho priezviska vzdať.

dorizzz
30. okt 2025

Osobne by som to nevyužila, strašne smiešne by to znelo :D. Vzťahy s ex sa postupom času budú meniť, buď s tými poznámkami prestane sám alebo to budeš brať jedným uchom dnu, druhým von.
O tomto zákone som doteraz nevedela a je to podľa mňa úplná blbosť, zbytočná.
Ešte možno nejak tak že Janka Nováková Frídlová… no budiš… Ale Janka Szentpéteriová Dočolomanská.. to už je aká haluška 😁

alabama0011
30. okt 2025

@anne_mary2 a co spravis, ked sa opat vydas?

mandzula
30. okt 2025

Zo zhluku pismen sa robi zbytocna drama. Pokial clovek nie je nejaka vyznamna osobnost, je v zasade jedno, ake ma priezvisko. Vykrikovacky, po kom ma dieta priezvisko, ako to spomina autorka, su na urovni idiota. Moja dcera sa vola po otcovi, ja s manzelom mame ine priezvisko a kazdemu je to jedno.

anonym_15f3dc
30. okt 2025

@anne_mary2 ries podla seba , ja som si tiez dala hned po rozvode svoje dievcenske meno, diet si zvyklo ze sa volam inak , aj ucitelky v skole i ked to chvilu trvalo

rachel36a
30. okt 2025

@anne_mary2 nie nevyužila by som to...chuda dieta...vieš že bude musieť potom obe tieto priezviska všade uvádzať? Ešte nech ma dve krstné mena a uz úplná blbost...

biba_18
30. okt 2025

@anonym_f3e68e veď keď ho to nezaujíma tak cakom prásk so všetkým. či? btw, je to už jej prizvisko, nie jeho…

anonym_4cd5ce
30. okt 2025

@anne_mary2 tak toto je super informácia pre mňa, ďakujem veľmi pekne, vôbec som nezachytila, že sa takáto zmena chystá. Ja to určite využijem. Po rozvode si určite zmenim terajšie priezvisko za svoje pôvodné. Veľa som o tom premýšľala, že či to bude dobrý napad mat iné priezvisko ako synovia. Lebo ex by so zmenou priezviska určite nesúhlasil, aj ked sa o deti nezaujíma. A táto info od teba ma úplne presvedčila. Takže uz bude všetkým jasné, že synovia sú moji 😄

anonym_4cd5ce
30. okt 2025

@anne_mary2 a osobne si myslím, že za pár rokov to nebude nikto riešiť, lebo takýchto prípadov bude určite veľa. Tak isto ako uz dnes nikto nerieši ak ma niekto dve mená, alebo priezviská po sobáši alebo mužský tvar priezviska 👍

anonym_ea4640
30. okt 2025

@anne_mary2 Tiež som o tejto zmene nevedela, som veľmi rada, že som našla túto diskusiu. Zvažujem využitie tejto možnosti, keďže otec detí zmenu na moje priezvisko nepovolí a žiadosť o zmenu môjho priezviska na priezvisko mojich detí okresný úrad nepovolil.

PS: vydaté mudrlantky, áno, mali sme v pláne svadbu, hoci po narodení dieťaťa, len medzitým vyšli na povrch určité skutočnosti, kvôli ktorým som svadbu s partnerom odmietla (chvalabohu, že sa tak nestalo až počas manželstva).

anne_mary2
autor
30. okt 2025
@anonym_3df319

@anne_mary2 je to nálepka pre dieťa, že je z rozvedenej rodiny. Ak by som sa ja rozviedla, nechala by som si už manželovo priezvisko a deti tiež, nič by som už nemenila. Tie, ktoré rodia deti frajerom, to je zase iný prípad. Skrátka, moje deti sa budú volať ako ja a nebudú mať xy ďalších mien. Ty si si už meno zmenila, čo je mňa blbosť, takže áno, zmeň ho aj deťom. Ale pozor, aby si sa zase nevydala a nemala ďalšie deti s ďalším chlapom. To už by bol v rodine poriadny bordel s menami.

@alabama0011 vydavat sa neplanujem rozhodne, ak niekto povie ze nikdy nevies…- priezvisko si uz uurcite menit nebudem…. Takze tak ;))

@anonym_3df319 nalepka ze z rozvedenej rodiny? Tak toto vobec neriesim, v kolektive je je ich rneurekom uz v skolke, neviem co bude na zs ale …

A odpoviem hromadne, nie zeny, nechcela som si nechat priezvisko cloveka ktory ma psychicky tyral a robi mne aj dcere peklo zo zivota.Pre niekoho blbost, zhluk pismen… rozumiem. Pre mna vsak nie.
Ze bude mat dcera 2 priezviska… obe kratke, o to nejde…. Viete ked sa dcery niekto opyta ako sa vola, alebo si na zosit napise len jedno priezvisko… tak to bude ok. Al 2, tak dve…Moznlet volby. Pre nas… mam velmi citlive dieta ktore vsetko velmi preziva a riesi… a viem ze toto pre nu bude skor ok, ako naopak….

Na reci typu nemala si si ho menit vobec, alebo mala si si nechat ex… no nie…
Nehladam radu co mam urobit ja, ale vdaka za nazory, ved nakoniec, zaujimal ma pohlad na vec druhych , vdaka 👋🏼

sszuzu8
30. okt 2025
@anonym_f3e68e

@anonym_f3e68e vôbec to nerieši. Nikdy na to nepovedal ani pol slova. 🤷‍♀️

kristiii
31. okt 2025
@anonym_f3e68e

@anonym_f3e68e vieš čo, ja som poznala za život len jedného debila, ktorý povedal, že on by svojej ex svoje priezvisko nenechal (ako keby to mohol ovplyvniť 🤣). Ostatní to absolútne neriešili, ani môj ex.