icon

Nový zákon o ochrane osobných údajov

maria.vinea
15. máj 2018

V skolke nam povedali ze si nesmieme fotit a natacat deti na vystúpení.Viete si to predstavit? Robia to oprávnene? Nie je to len o tom ze nesmieme zverejňovať bez súhlasu ...?

viellik
•
15. máj 2018

@maria.vinea no podľa mňa by toto nemali zakazovať. Je pravda, že zverejňovať takéto videá by sa nemali ale aby si matka nemohla natočiť pre svoje účely a pamiatku svoje dietaťko? To je trochu choré!

bale1rinka
•
15. máj 2018

@maria.vinea tak im napíšeš papier, že prehlasuješ, že je to pre tvoju vnútornú potrebu a hotovo.

sense
•
15. máj 2018

Ano je to opravnene...

alenah31
•
15. máj 2018

@viellik @maria.vinea @bale1rinka nejde o to, že si nemôžete fotiť svoje, ale o to, že pri vystúpení máte v zábere aj iné deti. Ak by ste chceli fotiť alebo natáčať - a je fuk či pre vlastnú potrebu alebo nie - potrebujete písomný súhlas od rodičov detí, ktoré sa na takomto zázname - foto nachádzajú. A podľa mňa je to tak správne.

sense
•
15. máj 2018

Ak chces batacat vystupenie potrebujes suhlas rodicov vsetkych zucastnenych deti

viellik
•
15. máj 2018

@alenah31 veď na jednej strane je to dobré ale aby som pred každým vystúpením za každým jedným rodičom chodila a pýtala si súhlas? To mi príde divné!

montemotherone
•
15. máj 2018

@maria.vinea myslím že to pritiahli za vlasy. Ide skôr o to, že to nesmiete zverejňovať (na FB, YouTube, vôbec verejne) v prípade že sú na záberoch deti, ktorých rodičia s tým nesúhlasia (na začiatku školského roka ste všetci podpisovali informovaný súhlas o prípadnom zverejňovaní fotografií detí za účelom prezentácie školy a podobne- na web stránke, FB stránke škôlky...)

simca06022011
•
15. máj 2018

Dá sa to vyriešiť aj v škole, raz ročne napr vedia na to spisat zápisnicu so suhlasmi rodičov. Nie je to žiadna novinka, platilo to aj doteraz Rozdiel je v tomto, že to preniesli na rodičov,čoho nutnosť je diskutabilná, nakoľko gdpr sa netýka súkromných osôb a ich súkromných záznamov, pre vlastnú potrebu. To ani na koncerte, na ulici alebo kdekoľvek by sme sa nemohli odfotiť 🙂rovnako aj povolenie na zverejňovanie na FB a pod.

montemotherone
•
15. máj 2018

@simca06022011 neboj sa, aj to raz bude zakázané.... Hlavne, že všade po mestách, po obchodoch webkamery a točia nás 24 hodín denne 😀

simca06022011
•
15. máj 2018

@montemotherone to je bezpečnosť, zase netreba robiť zo všetkého haló 🙂)) gdpr je dobrá vec, ale niektorí chcú byť príliš aktívni 🙂))

jinxixi23
•
15. máj 2018

ine krajiny takto funguju a rodicia nenamietaju, urobi jedno video skola, skolka to vam da a bude

maria.vinea
autor
•
16. máj 2018

Hmmm,no uvidíme ako to bude,vystúpenie je dnes a chcem vidiet nafsenych rodičov ako im to vysvetluju

sense
•
16. máj 2018

@maria.vinea u.nas ked bolo naposledy vystupenie bolo uz na pozvanke.napisane zakax fotit a natacat, a pred predstavenim.este raxvan oznamene, nemal s tym problem.nikto..

ebi88
•
16. máj 2018

Kto vam to presne povedal? Pani ucitelka je mgr pedagogickeho zamerania ak viem nie pravnik.

katren
•
16. máj 2018

@ebi88 precitaj si novy zakon o ochrane os udajov a GDPR a budes vediet ;-

ebi88
•
16. máj 2018

@katren no to si teda precitam.

maria.vinea
autor
•
17. máj 2018

Takže fotiť dovolili,len nikde nezverejnovať.Rodičia sa na tom bavili.ale bolo to rozumne,veď to je normalne a prirodzene mat pamiatku na cely zivot

korunka1
•
17. máj 2018

Mimochodom , nový zákon platí až od 25.5.2018

tatrankamoja
•
8. jún 2018

dostali ste Vy - alebo Vaše deti podpísať nejaký dotazník - papier zo školy, kde deti chodia, kde musíte podpísať súhlas s gdpr? ako to vyzeralo? u nás v škole to nedávali, tak sa pýtam či je to povinnosť,..,

fokuska
•
8. jún 2018

@tatrankamoja S gdpr sa nesuhlasi - GDPR je nariadenie o ochrane osobnych udajov, nemas na vyber ci jo chces ci noe, je to zakon.
Ked uz, tak vam mozu dat podpisat suhlas s nakladanim a spracovanim udajov a pod.

vroni
•
8. jún 2018

Zas je niekto dolezity ako sopel na rukave. Ak by ste si vazene ten zakon aj precitali, tak hned na zaciatku je uvedene, ze NEPLATI!!!!!! pre sukromne, rodinne a podobne udaje. Takze v skolke, kde chodi Vase dieta mozete filmovat a fotit, kolko len chcete za podmienky, ze tie fotky a filmy (kde je vidno aj cudzie deti) nanabuchate na vsetky socialne siete, ktore poznate. Takze nie, skolka vam nemoze zakazat fotit a filmovat. A ziaden suhlas od ostatnych rodicov nepotrebujete. Podmienkou je vlastne dieta a ziadne zverejnovanie.
A ano, viem, o com hovorim, mam na to dokonca aj cerfitikat (myslim na vyklad a aplikaciu tohto zakona)

tatrankamoja
•
8. jún 2018

@vroni vďaka za výklad. priznám sa, ja som ho nečítala, ale zdá sa mi nejaké zvláštne, že základná škola nepošle žiadne dokumenty na podpis a pritom má osobné údaje ako meno, priezvisko, rodné číslo, adresu detí aj rodičov,....základná škola, kam mi chodia deti, nám to neposlala a obyčajná zuš - kam chodí dieťa dva krát do týždňa na hodinku - poslala....

vroni
•
8. jún 2018

@tatrankamoja, ak ste nieco podpisovali na zaciatku roka a ten suhlas je dostatocny aj podla noveho zakona, tak nemusia posielat. Ale skor si myslim, ze na to kaslu dufajuc, ze do konca skolskeho roku kontrola nebude a do septembra nieco zbuchaju....

tatrankamoja
•
8. jún 2018

áno, to máš pravdu - tiež si myslím, že dúfajú, že nejako vydržia do septembra....no ak by to niekto napadol, čo z toho pre školu vyplýva? klasifikuje sa to ako trestný čin? kto je zodpovedný - riaditeľ školy alebo zriaďovateľ?

tatrankamoja
•
8. jún 2018

@vroni zabudla som ťa označiť v príspevku vyššie 🙂

vroni
•
8. jún 2018

@tatrankamoja, nie, trestny cin to nie je, je za to len pokuta a aj tu urad moze a nemusi ulozit (zatial neviem o tom, ze by ju uz niekomu ulozili). Zodpovedny by mal byt zrejme riaditel, ale pokial je to statna skola, pokuta by sla zriadovatelovi, co byva casto mesto - no, jednoducho si statne urady nebudu medzi sebou posielat pokuty.... Predpokladam, ze pocitanie s tym, ze nikto nepride nic kontrolovat bude spravne... Skola dostane v najhorsom pripade napomenutie s pohrozenim prsta a terminom napravy. Pokial je to sukromna skola, je to celkom inak a tam uz by som davala pozor, tam moze byt pokuta aj likvidacna (ked niekomu lezi majitel v zaludku)...

tatrankamoja
•
8. jún 2018

@vroni ďakujem za poučné info, veľmi pekne si mi to vysvetlila. príjemný deň.