icon

Občiansky preukaz pre Slovákov žijúcich v zahraničí

catlyn
20. júl 2025

Dobry den, rada by som sa spytala slovakov zijucich v zahranicii, tzn. nie co chodia na turnusy, ci maju obciansky preukaz SR. Ja mam 10 rokov len pas a neplatny obciansky 10 rokov, s ktorym sa ale nikde nepreukazujem. Zo Slovenska som sa nikdy neodhlasila, mam obcianstvo. Teraz mi vyprsi platnost pasu a idem vybavovat novy pas. Su nejake vyhody / nevyhody z toho plynuce- mat/ nemat obciansky preukaz. Mne sa za cely ten cas stala len 1 situacia, kedy som nebola v SR pripustena k volbam. Inak nikdy nic v ziadnej krajine, kde by som obciansky potrebovala. Dokonca ani neviem ako to mam s trvalym pobytom na SR. Zijem v EU. Dakujem

Strana
z2
gabrielkaa
20. júl 2025

Žijem tiež v zahraničí a občiansky normálne mám. Ak sa nemýlim tak tu nejde o pobyt, ide tu o to, že občanom ktorej krajiny som. Ja mám stále Slovenské občianstvo. Keď budem mať iné, tak občiansky odovzdám.

gabrielkaa
20. júl 2025

A keď žiješ v zahraničí stačí ti pas.

martinmmartin
20. júl 2025
@gabrielkaa

Žijem tiež v zahraničí a občiansky normálne mám. Ak sa nemýlim tak tu nejde o pobyt, ide tu o to, že občanom ktorej krajiny som. Ja mám stále Slovenské občianstvo. Keď budem mať iné, tak občiansky odovzdám.

Ak lietas po eu tak pas je celkom velka kniha na vlacenie furt so sebou. OP vo forme kreditky je praktickejsi

anonym_5613bc
20. júl 2025

OP je povinný, ak máš stále trvalý pobyt na Slovensku. https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... Inak ti stačí pas, ktorým zároveň preukazuješ svoje občianstvo. Ja v zahraničí používam len miestny občiansky preukaz danej krajiny, takže slovenské doklady vôbec. Na cestovanie cez hranice ti treba slovenský doklad.

tenerifka
20. júl 2025

Ja som musela OP odovzdat, uz je tomu 26 rokov, kedze som sa odhlasila z TP aj zo socialnej aj zdravotnej poistovne. Obcianstvo mam stale slovenske a ako doklad mam pas.
Vtedy Slovensko este nebolo clenom EU, tak netusim, ci sa nieco zmenilo.

tundra
20. júl 2025
@tenerifka

Ja som musela OP odovzdat, uz je tomu 26 rokov, kedze som sa odhlasila z TP aj zo socialnej aj zdravotnej poistovne. Obcianstvo mam stale slovenske a ako doklad mam pas.
Vtedy Slovensko este nebolo clenom EU, tak netusim, ci sa nieco zmenilo.

@tenerifka vraj sa zmenil zakon a môzes mat obciansky,aj ked zijes v zahranici.Ja som tiez odovzdal, podla vtedy platnej legislativy.
Mam len pas,nikdy som nemal problem na Slovensku,obcas v banke,ked bola nova pracovnicka.

catlyn
autor
20. júl 2025
@anonym_5613bc

OP je povinný, ak máš stále trvalý pobyt na Slovensku. https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... Inak ti stačí pas, ktorým zároveň preukazuješ svoje občianstvo. Ja v zahraničí používam len miestny občiansky preukaz danej krajiny, takže slovenské doklady vôbec. Na cestovanie cez hranice ti treba slovenský doklad.

@anonym_5613bc dakujem, to som nevedela a na velvyslanectve ma na to nik neupozornil. Ja ani neviem, ci vobec ten trvaly pobyt mam. Napr. po vydaji sa mi zmenilo meno a nemyslim, ze som niekde vypisovala papier s novym priezviskom a slovenskou adresou. Budem sa musiet informovat pri vybavovani pasu, co a ako so mnou je.

kiki68
20. júl 2025

Nemam, muselo sa to predtym odovzdavat a ten po novom nemam. Iba pas do doby nez zmenim obcianstvo. Na SK uz nemam TP, na pasovom maju uz TP adresu v zahranici.

tundra
20. júl 2025
@catlyn

@anonym_5613bc dakujem, to som nevedela a na velvyslanectve ma na to nik neupozornil. Ja ani neviem, ci vobec ten trvaly pobyt mam. Napr. po vydaji sa mi zmenilo meno a nemyslim, ze som niekde vypisovala papier s novym priezviskom a slovenskou adresou. Budem sa musiet informovat pri vybavovani pasu, co a ako so mnou je.

@catlyn hlavne nech ti neprepadne pas,potom je to vraj trochu komplikovane,dokazovat,ze mas obcianstvo.Upozornili ma na to na pasovom.
Ak mas trvaly pobyt na Slovensku,mala by si podavat kazdy rok danove priznanie.

stellarstar
20. júl 2025

Žijem v at, cp nemám, op mám aj tp na sk, uz sa môže na op dat aj adresa zo zahraničia

kiki68
20. júl 2025
@tundra

@catlyn hlavne nech ti neprepadne pas,potom je to vraj trochu komplikovane,dokazovat,ze mas obcianstvo.Upozornili ma na to na pasovom.

@tundra mne prepadol pas a nebol problem, dokaz pre nas je RL myslim ako obcianstve a pas. Ale s tymto nemali problem na pasovomv BA

stellarstar
20. júl 2025
@kiki68

@tundra mne prepadol pas a nebol problem, dokaz pre nas je RL myslim ako obcianstve a pas. Ale s tymto nemali problem na pasovomv BA

@kiki68 ano dokaz je rl som to pred pár dňami čítala

tundra
20. júl 2025
@kiki68

@kiki68 ano RL sa posiela do BA.Ja nie som z BA a vraj to chvilku trva,info.stara cca.4-5 rokov.

kiki68
20. júl 2025
@stellarstar

Žijem v at, cp nemám, op mám aj tp na sk, uz sa môže na op dat aj adresa zo zahraničia

@stellarstar a nemas Problem v AT iba s OP? Lebo mne beru vsade len pas, OP mi napr predtym vsade odmietli. Po novom uz asi neni problem. Teraz na matrike tiez vyzadovali pas.

kiki68
20. júl 2025
@tundra

@kiki68 ano RL sa posiela do BA.Ja nie som z BA a vraj to chvilku trva,info.stara cca.4-5 rokov.

@tundra ja som RL potrebovala pre AT, deti maju uz AT obcianstvo po otcovi. Ale moj RL musel byt prelozeny s peciatkou tu v AT a to vyzadovali. Teraz uz dom to nemusela predkladat, nakolko to sudne digitalizovali ( prislo mi rozhodnutie a protokol k tomu), ze to presunuli na iny Bundesland. Ale pan na matrike povedal, ze uz to takto robia a je to potom navzdy v systeme

anonym_5613bc
Autor odpoveď zmazal
jamidea
20. júl 2025

@catlyn a to do sr nikdy nechodite? Ved pridete, 2hodky aj s cestou stravite vybavenim si OP a bude.
Moj syn to riesil pred mesiacom, uz mame novy op doma, postou doruceny. Jasne, ze ho nepouziva, ale ma ho.
Ak nemate odhlaseny trv.pobyt, tak stale trva.

lusyyy36
20. júl 2025

Mam pas aj OP

zmrzlinka8
20. júl 2025
@tundra

@tundra to nie je pravda, danove priznanie sa nepodava podla trvaleho pobytu.

januska12323
20. júl 2025

Pokiaľ si trvalý pobyt neodhlásila ty alebo majiteľ danej nehnuteľnosti máš ho stále na SR a mala by si platiť aj poplatky z toho vyplývajúce napr. za smeti. Ak si po sobáši zmenila meno máš neplatný pas už teraz.

zmrzlinka8
20. júl 2025

@catlyn cestovný pas je jedna vec, občiansky preukaz druhá. Máš cestovný pas Slovenskej republiky, ktorý ťa oprávňuje cestovať ako občan SR, keďže máš slovenské občianstvo. Občiansky preukaz je identifikačný doklad občana SR. Ak ti vypršala jeho platnosť, si povinná si vybaviť nový.
Pokiaľ si si ponechala občianstvo SR, máš povinnosť mať aj platný identifikačný doklad SR, teda občiansky preukaz. Že ho nepoužívaš momentálne, to na tom nič nemení.

tundra
20. júl 2025
@zmrzlinka8

@tundra to nie je pravda, danove priznanie sa nepodava podla trvaleho pobytu.

@zmrzlinka8 nechce sa mi to hladat,ale osoba s trvalym pobytom na Slovensku,ma povinnost podat danove priznenie,aj ked bude nulove.
Niekedy, asi 4-5 rokov dozadu,to bolo publikovane v Trende alebo dakom ekonomickom spravodaji.
Mozno bola zase zmena,ktoru som nezachytil...

guiseppinka
20. júl 2025
@zmrzlinka8

@catlyn cestovný pas je jedna vec, občiansky preukaz druhá. Máš cestovný pas Slovenskej republiky, ktorý ťa oprávňuje cestovať ako občan SR, keďže máš slovenské občianstvo. Občiansky preukaz je identifikačný doklad občana SR. Ak ti vypršala jeho platnosť, si povinná si vybaviť nový.
Pokiaľ si si ponechala občianstvo SR, máš povinnosť mať aj platný identifikačný doklad SR, teda občiansky preukaz. Že ho nepoužívaš momentálne, to na tom nič nemení.

@zmrzlinka8 doklad o obcianstve je pas... pokial "odovzda" obcianstvo, vracia pas. Slovensky obciansky sluzi ako doklad o trvalom pobyte. Po novom uz tam vie byt aj tp zo zahranicia.

Ja zijem v at, obciansky mam stale, mam tp aj na svk aj v at. Obciansky nosim so sebou v penazenke, obcas ho chcu ako identifikacny doklad (v at staci aj vodicak alebo karticka poistenca). Pasy nosim len ak niekam cestujeme. Ja mam obciansky kvoli uradom na svk, ak by nieco trebalo, lebo ist do banky iba s pasom, no neviem... kedysi robili strasne problemy.
Vyhody alebo nevyhody? Op je mensi, praktickejsi na nosenie ako pas.

tundra
20. júl 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 nasiel som to,trvaly pobyt je jedna z podmienok,kedy sa povazujes za danoveho rezidenta SR.
Občania SR v zahr... - PFS https://share.google/0RNleVspvY8h0OEhH

diewcatqoo
20. júl 2025
@tundra

@zmrzlinka8 nechce sa mi to hladat,ale osoba s trvalym pobytom na Slovensku,ma povinnost podat danove priznenie,aj ked bude nulove.
Niekedy, asi 4-5 rokov dozadu,to bolo publikovane v Trende alebo dakom ekonomickom spravodaji.
Mozno bola zase zmena,ktoru som nezachytil...

@tundra pokial je clovek danovy rezident v inom state, nemusi podavat danove priznanie na Slovensku, aj ked tam ma trvaly pobyt. Za rezidenta sa na Slovensku povazuje danovnik, ktory sa na uzemi Slovenska zdrziava aspom 183 dni v roku.

anonym_5613bc
20. júl 2025
@diewcatqoo

@tundra pokial je clovek danovy rezident v inom state, nemusi podavat danove priznanie na Slovensku, aj ked tam ma trvaly pobyt. Za rezidenta sa na Slovensku povazuje danovnik, ktory sa na uzemi Slovenska zdrziava aspom 183 dni v roku.

@tundra Ako píše @diewcatqoo . Ak som väčšinu roka v inej krajine, tak som rezident v tej krajine.

vevesh
20. júl 2025
@kiki68

@kiki68 vybavovala si to nedavno? Mne totiz tvrdili, ze ak prepadne pas, treba po novom potvrdenie o statnom obcianstve, ktore vybavuju krajske urady a treba sa objednavat telefonicky vopred a ze je to dost komplikovane ...🙄🤔

tundra
20. júl 2025
@diewcatqoo

@diewcatqoo nikoho nepresviedcam,len citujem,co pise financna sprava.

tundra
20. júl 2025
@vevesh

@kiki68 vybavovala si to nedavno? Mne totiz tvrdili, ze ak prepadne pas, treba po novom potvrdenie o statnom obcianstve, ktore vybavuju krajske urady a treba sa objednavat telefonicky vopred a ze je to dost komplikovane ...🙄🤔

@vevesh mne to iste povedali

kiki68
20. júl 2025
@vevesh

@vevesh no na AT matrike som bola pred 3 tyzdnami cca, na Gemeinde sa robil update infos v marci. Cize pomerne vsetko cerstve. Ale nejake caviky som este nikde nezazila, mimo jednej pani, co vobec nemala spravne info a kolega v meste na urade krutil hlavou. Ja ale na SK uz mam ozaj iba obcianstvo, to TP som zrusila pred 7 rokmi alebo tak nejak.

Strana
z2