OČR - najprv otec dieťaťa, potom matka dieťaťa
V januári dostala dcéra občie kiahne. 7 dní s ňou bol doma na OČR manžel, potom musel ísť kvôli neodkladným pracovným povinnostiam do práce, tak som na očr nastúpila ja. Samozrejme on OČR ukončil a nasledujúci deň vystavila očr lekárka mne. Manželovi prišlo vyrozumenie zo soc. poistovne, že má nárok na vyplatenie a poslali aj peniaze. Mne neprišlo vyrozumenie ani peniaze. Očr som ukončila 23.1. Bola som sa na to pýtat u mzdárky v práci....ta sa na to dopytovala na sociálnej poistovni a tam jej povedali, že žiadosť o očr na moje meno je zaevidovaná, ale že je v nejakom posudkovom procese. Volala som aj lekárke, či jej náhodou nevolali zo sociálnej p. ale že ich nekontaktoval nikto. Má niekto podobnú skúsenosť? Myslela som, že mi bude očr vyplatená teraz na konci mesiaca....ale nie...Čo môžu skúmať v tom posudkovom procese? Manžel bol na očr 7 dní, ja následne 9 dní. Ďakujem za každú skúsenosť.
@ivanka0603 No je to viac ako 14, tak je to podozrivé...
@thirstymonk a nie je to tak, že obaja rodičia majú nárok na 14 dní? A keby je to problém, tak na to upozorní aj lekárka, nie?
Známa mala takýto problém keď mal syn zlomenú ruku. Nemohol do škôlky. Viem, že musela mať OČR prerušenú manžel aspoň deň alebo dva a až potom mohla nastúpiť ona. Čo nám prišlo úplne nelogické. Kde ako malo to dieťa tie dva dni byť jej na sociálke povedať nevedeli.
Pre budúcnosť nerobia problém ak sa zmení diagnóza. Tak len ukecať doktorku aby napísala iný dôvod OČR.
bolo treba si to dopredu overit na socialnej poistovni, toto je velmi nestandardny postup a vyplatenie OCR mozu zamietnut
Bolo potrebne den - dva vynechat (napr cez vikend) a ist na novu s inou diagnozou
Teraz treba pockat na vystup z posudkoveho procesu socialnej poistovne
Ale dr mi do telefónu povedala, keď som jej volala, že na to tlačivo očr diagnózu nepíšu. Že to si píšu oni do chorobopisu. A ona si tam inú diagnózu dala...že je aj úplne bežné, že dieťa s oslabenou imunitou po kiahniach hneď ochorie
bolo treba si to dopredu overit na socialnej poistovni, toto je velmi nestandardny postup a vyplatenie OCR mozu zamietnut
Bolo potrebne den - dva vynechat (napr cez vikend) a ist na novu s inou diagnozou
Teraz treba pockat na vystup z posudkoveho procesu socialnej poistovne
@anonym_6e9bdb a na základe čoho teda oni oreverujú, keď na tlačive diagnóza nie je a lekárku nekontaktovali?
Ale dr mi do telefónu povedala, keď som jej volala, že na to tlačivo očr diagnózu nepíšu. Že to si píšu oni do chorobopisu. A ona si tam inú diagnózu dala...že je aj úplne bežné, že dieťa s oslabenou imunitou po kiahniach hneď ochorie
@ivanka0603
No ved to teraz budu preverovat. Ale podla mna ti to neprejde. Vyhodnotia to ako ucelove..
My sme to chceli takto spraviť s manželom, že sa pri kiahnach prestriedame, keďže to bolo na dlhšie ale dr nám povedal že nemôžeme mať obaja ocr na jednu diagnózu
@anonym_6e9bdb a na základe čoho teda oni oreverujú, keď na tlačive diagnóza nie je a lekárku nekontaktovali?
@ivanka0603 pripady kedy na to iste dieta su za sebou dve OCR bez prerusenia oznaci system a idu na posudenie a disgnozy vidia tak ako aj zdravotna poistovna
V prvom rade, keď chceš info o svojej očr, pýtaj sa na sociálke sama, mzdarke nikdy nedajú také info ako tebe, keďže nemôžu. Po ďalšie, o veciach, ktoré rieši úrad, sa pýtaj priamo na úrade, nie lekára, mzdarky, chat gpt a pod, jedine na danom úrade ti dajú 100% info a nemusíš potom zisťovať čo sa deje.
Očr je v posudkovom procese lebo ste sa počas 14 dní s manželom prestriedali a podľa zákona ošetrovné pri tom istom prípade ochorenia sa môže vyplatiť len raz a len jednému poistencovi. Čiže budú posudzovať (posudkový lekár po nahliadnutí do karty, resp dopytovaní u lekára) či sa jednalo o to isté ochorenie. Ak áno, tvoju očr zamietnu. Na rozhodnutie je zákonná lehota 60 dní, ktorá sa vo výnimočných prípadoch môže predĺžiť o ďalších 60 dní, o čom by si bola informovaná listom.
V prvom rade, keď chceš info o svojej očr, pýtaj sa na sociálke sama, mzdarke nikdy nedajú také info ako tebe, keďže nemôžu. Po ďalšie, o veciach, ktoré rieši úrad, sa pýtaj priamo na úrade, nie lekára, mzdarky, chat gpt a pod, jedine na danom úrade ti dajú 100% info a nemusíš potom zisťovať čo sa deje.
Očr je v posudkovom procese lebo ste sa počas 14 dní s manželom prestriedali a podľa zákona ošetrovné pri tom istom prípade ochorenia sa môže vyplatiť len raz a len jednému poistencovi. Čiže budú posudzovať (posudkový lekár po nahliadnutí do karty, resp dopytovaní u lekára) či sa jednalo o to isté ochorenie. Ak áno, tvoju očr zamietnu. Na rozhodnutie je zákonná lehota 60 dní, ktorá sa vo výnimočných prípadoch môže predĺžiť o ďalších 60 dní, o čom by si bola informovaná listom.
@anonym_1a942f mzdarky som sa pytala preto, lebo u nás v práci boli prípady, kedy bolo tlačivo očr ,,stratené,,. Tak som sa jej išla spýtat, kedy ho bola odovzdať na soc. poistovni, aj mi povedala dátum a zhodou okolnosti tam aj išla, tak sa na to spýtala. Preto som to takto riešila. Nikdy som na deti nečerpala očr, vždy keď boli choré, boli u babky.....človek si platí nemalé odvody a keď mu má niečo vyplatiť štát, tak idú z neho robiť nejakého podvodníka alebo čo....ale veď nech si teda pozrú aké zdravotné problémy sme riešili od polovice decembra a ešte aj v januári tie kiahne....a to ešte nehovorím, koľko sme minuli za lieky ...lebo veď všetko okrem atb. je voľnopredajné.... fakt tento sociálny štát.....nemám slov
@anonym_1a942f mzdarky som sa pytala preto, lebo u nás v práci boli prípady, kedy bolo tlačivo očr ,,stratené,,. Tak som sa jej išla spýtat, kedy ho bola odovzdať na soc. poistovni, aj mi povedala dátum a zhodou okolnosti tam aj išla, tak sa na to spýtala. Preto som to takto riešila. Nikdy som na deti nečerpala očr, vždy keď boli choré, boli u babky.....človek si platí nemalé odvody a keď mu má niečo vyplatiť štát, tak idú z neho robiť nejakého podvodníka alebo čo....ale veď nech si teda pozrú aké zdravotné problémy sme riešili od polovice decembra a ešte aj v januári tie kiahne....a to ešte nehovorím, koľko sme minuli za lieky ...lebo veď všetko okrem atb. je voľnopredajné.... fakt tento sociálny štát.....nemám slov
@ivanka0603 nikto nebude skúmať diagnózy od decembra ani aké lieky ste kupovali. Posudkoveho lekára bude zaujímať aké ochorenie mala dcéra pri očr s manželom a aké s tebou. Ak to bude rovnaké ochorenie, tvoju zamietnu. Tak je bohužiaľ postavený zákon.

@ivanka0603 No je to viac ako 14, tak je to podozrivé...