icon

Od čoho závisia preplatky a nedoplatky na dani ?

gaaspi
21. jan 2020

Prevažne ženy robia účtovníctvo a takéto ekonomické veci tak mi poraďte. Vždy keď je to daňové priznanie čo vo februári vypĺňame tie tlačivá v zamestnaní každý rok tak niektorí kolegovia dostávajú stále desiatky až stovky eur naspäť a niekto má stále nulu že nedostane nič. Od čoho to závisí? Robíme na rovnakej pozícii, máme rovnakú zmluvu t.j. hodinovú mzdu, robíme rovnaké zmeny a ajtak oni dostanú dajme tomu 140€ naspäť, ďalší 200 a ja nulu.

Strana
z2
julia2018
21. jan 2020

@gaaspi preplatok na dani, odpočet na manželku, daňový bonus, mohli byt časť roka bez príjmu.. čokoľvek to môže byt

gaaspi
autor
21. jan 2020

A práve to "čokoľvek" ma zaujíma lebo ja už odkedy to existuje dostávam nulu alebo v dvoch prípadoch som mal pár centov nedoplatok.

julia2018
21. jan 2020

@gaaspi Tak asi si nemal daňový preplatok. To im zavidis?

gaaspi
autor
21. jan 2020

Tak trochu, lebo vždy sa zídu nejaké peniaze navyše 🙂 To je akoby trinásty plat. Tak taká stovečka poteší k výplate ako bonus...

julia2018
21. jan 2020

@gaaspi máš deti, manželku?

gaaspi
autor
22. jan 2020

Nemám som slobodný bezdetný... Len ma tak naštvalo že je to len buzerácia zo strany úradov lebo vždy len musím pozháňať papiere od minulých zamestnávateľov pre personalistu v aktuálnom zamestnaní takže ma to stojí čas, peniaze, nervy a nemám z toho vôbec nič!

nelca0510
22. jan 2020

@gaaspi smrt a dane su jedinou istotou v ludskom zivote. Ked za ti nic nevracia,tak nemas narok a nezavid ostatnym

zuzap33
22. jan 2020

@gaaspi nieco by si dostal, ak by si bol PN. Inak ak nemarodujes, a si slobodny a bezdetny, tak rocne zuctovanie dane ti vyjde do 3eur

ibrunova
22. jan 2020

Niekto má deti, tak mu raz ročne možno vyplatia daňový bonus. Alebo má manželku na rodičovskom , tak tiež dostane. A ešte taký detail, nula je vždy lepšie, ako keby si mal doplácať 🙂

evittam
22. jan 2020

@gaaspi Ako uz bolo napísané. A ake zháňanie papierov? Pri ukončení každého zamestnania ti ma dany zamestnavatel vystaviť co treba. A to tak casto menis zamestnania?
Sprav si zo dve deti, ozen sa a aj tebe vratia.

suzitok
22. jan 2020

@gaaspi to co napíšem,sa netyka tvojej otazky, ale ja mam osobnu skúsenosť dost zlu..ja sice deti mam, ale tiez som nedostala nikdy nic, kym som si nechala urobiť danove v rámci zamestnávateľa...dokonca som mala vtedy mensiu vyplatu... proste mi preplatok sice vysiel, ale mi vzali prémie, dali nizsie ohodnotenie a výplatu proste ajtak spravili podľa seba...
Vtedy som sa rozhodla, ze si budem davat danove robit individuálne a robím to tak dodnes....osobne si neviem predstaviť, ako by dal zamestnavatel mojmu muzovi v maji vyplatu napriklad 2500-2800€, ked maju problem s beznou výplatou..... takto nam to príde rovno z DÚ a do centa vsetko...to len taká rada do buducna....

ivkazba
22. jan 2020

@gaaspi ako radí evittam, ožeň sa a maj pár detí, potom si uplatníš daňový bonus na deti a ženu na rodičovskej a vrátia ti daň a nebudeš sa cítiť ukrátený oproti kolegom. Na druhej strane počítaj, že aj keď ti v takom prípade vrátia daň, tak náklady budeš mať oveľa vyššie keďže budeš živiť deti a ženu na rodičovskom. Ak toto niekto závidí ľuďom, tak no comment.

tinqua
22. jan 2020

@suzitok no to je dost cudny pristup zamestnavatela nakolko suma ktoru ti vyplati v marci v ramci rocneho zuctovania mu od danoveho uradu pride na ucet...

zalka
22. jan 2020

@tinqua nepríde na účet od danového úradu zamestnávateľovi nič, len zaplatí zamestnávateľ jeden mesiac menej danovému úradu .. vysporiada si sám danový preplatok ako mu tak vznikne.

ibrunova
22. jan 2020

@suzitok ano, aj ja som to tak kedysi robila, neplatil nám poriadne ani výplatu, ja som bola dlhšie na PN, čiže mi vyšiel preplatok, tak som si radšej sama podala DP, lebo by som tie peniaze neuvidela.

suzitok
22. jan 2020

@tinqua no len ked na to nema??? Aj keď mu to vratia, nemal to ako dat....radsej mi zrazil preemie, nedal osobne ohodnotenie a výplata rovnaka ako inokedy..skoro ma vykotilo...

suzitok
22. jan 2020

@ibrunova aj teraz ked som na RP si manžel uplatnuje na mna + bonus na tri deti ( za najmensieho duplu) , ked si predstavím kolko to je, som si ista, že by mu to rozratali tak, ze by mal mozno 200€ k výplate....takto mam istotu, ze dostaneme vsetko

tinqua
22. jan 2020

@zalka videla som uz ze aj prislo, ale jasne zapocet
@suzitok je mi to luto a je to smutne, priserny pristup

gaaspi
autor
22. jan 2020

Ludia nehnevajte sa. Nevedel som ze to takto funguje. Nevyznam sa vobec v tychto veciach, preto sa pytam. Nevedel som ze to je nejaky bonus na rodinu, len som videl ze druhy dostavaju v kuse a ja nic. Pokial je to len kvoli rodine tak je to vysvetlene. Uz chapem.

K papierovackam: Ked ukoncujem pracovny pomer tak okrem vypovede daju ako druhe tlacivo zapocet rokov a to si vela ludi myli. To s danovim nema nic. Ale to tlacivo kvoli danovemu nedaju hned ale povedia ze v marci poslu. Zadrhel je tam ze personalistka povie ze chce papiere do konca februara lenze niektori zamestnavatelia poslu niektori nie a potom treba zhanat. Mal som take roky ze otvorili novu firmu kde bol lepsi plat tak som presiel tam, alebo nepacilo sa mi tak som isiel inde a popri pracovnom pomere som mal rozne vikendove brigady takze sa mi nakopili aj 5-6 pracovnych vztahov a to vsetko treba pozhanat a jedna agentura sidli v takom meste druha v inom a to pozhanat je dost. A tak je to len pre mna povinnost ale nedostanem na oplatlu nic. Tak aspn nech to robia automaticky tak ako odvody ze nech mna do doto toho nepletu nech si to vybavia sami.

evittam
22. jan 2020

@gaaspi Vyvediem ta z ďalšieho omylu. Ty si povinný podať DP cize ty musíš doložiť doklady

ivkazba
22. jan 2020

@gaaspi ale za podanie dane si povinný ty sám, ak niekto pracuje u jedného zamestnávateľa, nepotrebuje nič zháňať. Ak ty meníš prácu často alebo pracuješ na viacerých miestach, je tvoja zodpovednosť všetko si vydokladovať a žiadať od zamestnávateľov, aby ti doklady dali. Ty môžeš byť rád, že zamestnávateľ ti urobí komplet daňové a zadarmo. Ja som živnostník, za minulý rok som účtovníčke dávala niekoľko cm široký štós papierov a podkladov a ešte jej aj zaplatím za to, že mi to daňové urobí.

A mimochodom, môžeš si sám urobiť daňové aj ty. Nemusíš si ho nechať robiť zamestnávateľa. V takom prípade budeš mať čas do konca marca. Ak ti nevyhovuje súčasný stav.

gaaspi
autor
22. jan 2020

Len je zaujímavé že keď má človek dlhy alebo žiada o úver, inštitúcie nemajú problém do pár minút zistiť kde človek pracoval/pracuje a kde koľko zarobil/zarába... Keď si to vie dohľadať banka tak prečo si to nevie dohľadať firma.

suzitok
22. jan 2020

@gaaspi pride aj k tomu casom...

ivkazba
22. jan 2020

@gaaspi mýliš sa, banka vie, kde pracuješ a aký máš príjem aktuálne a vie to dopytom cez sociálnu poisťovňu. Ale už nevie, aké si mal príjmy či zamestnania v minulosti a ani nevie, aké odvody platíš. Vie si overiť iba aktuálny čistý príjem v SP. Že si napríklad 2 mesiace dozadu niekde robil na dohodu, to banka nevie zistiť.
Ale áno, súhlasím, že by mali byť štátne inštitúcie prepojené a zdielať si informácie, ale žiaľ pri daniach to zatiaľ nefunguje a myslím, že ešte dlho nebude prepojený DÚ so SP na tento účel, takže zbytočne sa tým zaťažovať. Musíme robiť tak ako systém určuje v súčasnosti.

gaaspi
autor
22. jan 2020

Áno, na toto som narážal. Nie o to ide čo je občianskou povinnosťou ale tá prepojenosť úradov čo stále sľubujú aby ľuďom uľahčili. Tak isto aj vám živnostníkom, doprial by som aby ste sa mali lepšie, aby tu bol štátnpre vás a nie vy si odskákali všetky nedostatky čo v rakúsku majú dávno...

evittam
22. jan 2020

@ivkazba Len ta opravim nevie si banka overit cez SP cisty príjem len VZ z ktorého sa odvadzali odvody co je väčšinou HM.

evittam
22. jan 2020

@gaaspi Polemizovat nad byrokraciou na SVK je na dlho.

ivkazba
22. jan 2020

@evittam áno tak

oli18
22. jan 2020

@suzitok nejak si to domiešala. Úplne najlepšie je naučiť sa čítať výplatnú pásku a potom si budeš vedieť sama skontrolovať, čo a v akej výške ti zamestnávateľ zaplatil 🙂

Strana
z2