Odstupné
Dobrý deň,prosím vás viete mi niekto poradiť . Som tehotná a dnes mi dr ukončil pn a zajtra nastupujem materskú.Nasu firmu kde som bola zamestnaná k 31.5.2022 zatvárajú čiže dostanem výpoveď plus odstupné.no žiaľ na firme vznikla situácia,že nemaju pre ľudí robotu tak do konca mája vraj budú doma na 60 percent a mňa by zaujímalo z čoho mi bude zamestnávateľ rátať podporu keďže budem na materskej a ostatný budú na 60 percent.Lebo niekde som čítala a neviem či som to správne pochopila ,že by som mala mať odstupné rátane s predpokladaneho príjmu.No keďže teraz budú ostatní na 60 percent tak by ma zaujímalo ako bude vyplatené mne.Dakujem a dúfam ,že mi niekto poradi ,že zrejme ako to bude.
@ivkazba dakujem a prosím vás ja som predtým bola na rodičovskom,potom som mala v práci dva dni dovolenku a išla na PN a zajtra nastupujem na materskú tak mne sa vypočíta teda s predpokladaneho zárobku?ako materska
@belisima2482018 označila som v predchádzajúcej reakcii 2 kočky, ktoré ti určite odpovedia a určite na 100% správne, tak si počkaj kým odpíše Zalka alebo Lucka.
@belisima2482018 https://www.mup.sk/33/vypocet-odstupneho-v-roku...
Pri určení sumy odstupného platí nasledovný postup:
- zistenie priemerného hodinového zárobku zamestnanca, resp. pravdepodobného hodinového zárobku platného ku dňu skončenia pracovného pomeru, podľa § 134 Zákonníka práce,
- prepočet priemerného hodinového zárobku na priemerný mesačný zárobok, podľa § 134 ods. 4 Zákonníka práce,
- výpočet sumy odstupného ako príslušného násobku priemerného mesačného zárobku.
Priemerný zárobok zamestnanca sa určí podľa § 134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Základnou podmienkou pre zistenie priemerného zárobku je, že zamestnanec odpracoval v rozhodujúcom období aspoň 21 pracovných dní alebo 168 pracovných hodín. Pri splnení tejto podmienky sa priemerný hodinový zárobok vypočíta ako podiel úhrnu zúčtovanej mzdy v rozhodujúcom období a počtu odpracovaných hodín v rozhodujúcom období. Priemerný hodinový zárobok sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta.
nepíšeš kedy si posledne pracovala, ak ti končí PP 31.5. tak odstupné sa rata z prvého štvrtoka 2022 tj. z platov od 1.1.-31.3.2022 pracovala si niektoré dni .. alebo si bola celý čas na PN?
@zalka Dobrý deň,pracovala som naposledy v roku 2017 taktiež som tam v decembri nastúpila na PN mala som rizikové ,potom materská a rodičovsky ten mi skončil 24.8.2021 dva dni som čerpala dovolenku a 27.8.2021 som opäť išla na PN na rizikové ,celý čas som bola na PN a zajtra nastupujem na materskú.
@belisima2482018 tak potom u teba z predpokladaného príjmu odstupné
určite nie zo 60%
teba sa týka skôr toto https://www.mup.sk/33/vypocet-odstupneho-v-roku...
Príklad č. 3:
Zamestnankyni skončila rodičovská dovolenka. So zamestnávateľom sa dohodla na skončení pracovného pomeru podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce a vznikol jej nárok na odstupné. Zamestnankyňa v rozhodujúcom období nepracovala, zamestnávateľ je na účely výpočtu odstupného povinný zistiť pravdepodobný zárobok, pričom musí vychádzať z predpokladanej mzdy, ktorú by dosiahla, keby v rozhodujúcom období pracovala.
Sumu predpokladanej mzdy nie je možné zistiť z naposledy dohodnutých mzdových podmienok, pretože takto zistená mzda by bola nereálna. Pri zistení predpokladanej mzdy preto zamestnávateľ môže vychádzať zo mzdových podmienok porovnateľnej zamestnankyne, ktorá vykonáva rovnaký druh práce, s rovnakou kvalifikáciou a odbornou praxou, ako by vykonávala aj zamestnankyňa, kedy sa do práce vrátila. Zamestnávateľ nemôže priamo použiť aktuálny priemerný zárobok porovnateľnej zamestnankyne, pretože by to nebolo v súlade s § 134 ods. 3 Zákonníka práce, ktorý vyžaduje zistenie sumy mzdy, ktorú by zamestnankyňa dosiahla, keby pracovala.
Zamestnávateľ je povinný zo zistenej predpokladanej mzdy zistiť pravdepodobný zárobok ako podiel predpokladanej mzdy v rozhodujúcom období a úhrnu pracovných hodín, ktoré by zamestnankyňa odpracovala v rozhodujúcom období.
@zalka super tak to ste ma veľmi potešili ďakujem veľmi pekne za odpoveď a asi netušíte koľko by som mohla dostať keď zárobok bol momentálne vo firme na mojej pozícii cca 650 euro v čistom.
@belisima2482018 odstupné sa ráta z hrubej mzdy, ak nastupuješ teraz v marci na MD, prečo neriešiš skončenie PP dohodou napr. pre teba by bolo výhodnejšie ... a od kedy budú doma na 60% zamestnanci?
@zalka v čom by bolo výhodnejšie prosím ?a ono to není isté že budú doma na 60 percent len sa to šušká zatiaľ .
@belisima2482018 aha tak to potom nemá vplyv ....
@zalka a ak by to bola pravda a ostali by doma na 60 percent mala by som radšej dať výpoveď skôr než toho 31.5?
@belisima2482018 odstupné sa ráta z príjmu predošlého štvrťroku .. čiže v máji sa bude rátať z príjmov 1.1.-31.3. .. preto som sa pýtala či sú teraz na 60% ... lebo som ti prilepila, že ako môže mzdárka rátať predpokladaný príjem ...
ak by si skončila v práci napr. 31.3. tak sa ti ráta z predpokladaného príjmu 1.10.-31.12. .. lebo si nič neodrobila v to obdobie ale pracovali zamestnanci normálne na 100% čiže nemohli by ti so skráteného rátať ..
@zalka ahoj...mozem sa spytat..preco 168 hodin....nie 160 odpracovanych hodin? A to pri 21 pracovnych dnoch? Dakujem
@pieksamaki to je zo stránky priamo zdroj som uviedla ... ja som to nepísala len nakopírovala ... viac info nájdeš v linku čo je v tej správe .
@zalka ok..zaregistrujem sa na tu stranku...to ma tak prekvapilo....tak si to pozriem...dakujem
@zalka Prosím Vás a ako je to s odstupným ak podpíšem dohodu o ukončení pracovného pomeru ktorú mi navrhol zamestnávateľ? Pracovala som tam necelé 4 roky. Je dané zákonom koľko mesačné odstupné mám dostať alebo je to o dohode?🙏
@martinusik91 áno zákonom...ale dôvod výpovede je aký...lebo nie pri každej je nárok na odstupné...čo máš napísané v dohode o skončení pracovného pomeru
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v...
A ináč odstupné 2 mesačne pri dohode zo strany zamestnávateľa...
@zalka no ešte nemám dohodu v rukách ale formuloval to tak že ruší oddelenie. Neviem či to tak aj napíše...dohoda o ukončení bola navrhnutá zo strany zamestnávateľa.
@martinusik91 tak daj pozor aby tam bol aj dôvod uvedený podla § 63odst.1 a)
§76
2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f)
@zalka dakujem ❤

@belisima2482018 odstupné sa počíta ako priemerná mesačná mzda za posledných 12 mesiacov. @zalka @lucka_ke správne píšem baby?