icon

Odvolanie voči pokute PAAS

sandri
6. sep 2025

Ahojte, mama ma kupenu rezidentsku kartu, v ramci ktorej moze 2 hod denne parkovat zdarma v ramci paas. Lenze po zaparkovani si treba aktivovat parkovaci listok so sumou 0 eur. Ona to zabudla spravit a dostala pokutu. Ma vyznam sa odvolat na inšpektorát, kedze mesto nijako neutrpelo - tak ci tak by suma parkovania bola 0 eur? Ma s tym niekto skusenost? Vdaka.

anonym_e3466c
6. sep 2025

Nemá zmysel. Má 2hod zdarma, ako bez lístka majú vedieť kedy prišla? Má nejaký použiteľný dôkaz na ktorý by sa mohla odvolať, že tam nebola viac ako 2hod a teda naozaj nemusí nič platiť? Ten lístok je potrebný kvôli tomu času, nie kvôli tým 0€ na ňom.

iwesska
6. sep 2025

Za 1. Nie je to rezidentska,ale bonusova karta a za 2. Tie 2 hod.treba vzdy aktivovat. Mama pochybila. Odvolanie nepomoze.

namornicka
6. sep 2025

Ked ma rezidentsku tak snad ma narok parkovat na svojej ulici neobmedzene.

zuzanaete
6. sep 2025

Ma kupenu aj bonusovu kartu? Lebo pises iba o rezidentskej a ta ju opravnuje parkovat v okoli domu. Ostatne uz baby vysvetlili.

zuzanaete
6. sep 2025
@namornicka

Ked ma rezidentsku tak snad ma narok parkovat na svojej ulici neobmedzene.

@namornicka Zjavne islo o parkovanie mimo svojej rezidentskej zony.

sandri
autor
6. sep 2025

Bonusovu kartu som mala na mysli

lenkakoc444
6. sep 2025

@sandri treba skusit. Mne kamoska spominala podobnu situaciu len ona sa odvolala s tym, ze nevedela, ze je v zone v kt. sa plati lebo tabula tam bola nejak blbo. No a odpustili jej. Ale bolo to uz cca 2r dozadu. Skus mozno to vyjde, ale asi prides o moznost zaplatit"znizenu" pokutu.

sandri
autor
7. sep 2025
@lenkakoc444

@sandri treba skusit. Mne kamoska spominala podobnu situaciu len ona sa odvolala s tym, ze nevedela, ze je v zone v kt. sa plati lebo tabula tam bola nejak blbo. No a odpustili jej. Ale bolo to uz cca 2r dozadu. Skus mozno to vyjde, ale asi prides o moznost zaplatit"znizenu" pokutu.

@lenkakoc444 ved preto to ziatujem. Lebo je to tak blbo nastavene, ze teraz je pokuta 52 eur a ked sa odvolas a zamietnu to, tak je to 108 eur (78 eur je plna cena pokuty a 30 eur je poplatok za to, ze si "obtazovala" dopravny inspektorat). Mama sa bola pytat priamo na PAAS a tam jej nevedeli povedat, ze to riesia policajti

anonym_89455c
8. sep 2025
@sandri

@lenkakoc444 ved preto to ziatujem. Lebo je to tak blbo nastavene, ze teraz je pokuta 52 eur a ked sa odvolas a zamietnu to, tak je to 108 eur (78 eur je plna cena pokuty a 30 eur je poplatok za to, ze si "obtazovala" dopravny inspektorat). Mama sa bola pytat priamo na PAAS a tam jej nevedeli povedat, ze to riesia policajti

@sandri Najprv sa platí pokuta až potom dá dáva odvolanie, ktoré vám aj tak vo vašom prípade nepomôže

sandri
autor
8. sep 2025
@anonym_89455c

@sandri Najprv sa platí pokuta až potom dá dáva odvolanie, ktoré vám aj tak vo vašom prípade nepomôže

@anonym_89455c to si nemyslim. Zaplatenim pokuty clovek s pokutou suhlasi a uz sa s tym nic neda robit

anonym_89455c
8. sep 2025
@sandri

@anonym_89455c to si nemyslim. Zaplatenim pokuty clovek s pokutou suhlasi a uz sa s tym nic neda robit

@sandri tak si prečítaj ten papier, ktorý prišiel s pokutou. No nezaplať teda, ale potom budeš platiť plnú sumu

hefo
8. sep 2025
@anonym_89455c

@anonym_89455c Nie.
Keď človek s pokutou nesúhlasí, podáva sa "odpor" voči "rozkazu" (vtedy sa nič neplatí). "Odvolanie" je až prípadný ďalší krok, to sa podáva voči "rozhodnutiu". Až po prípadnom zamietnutí odvolania sa musí pokuta zaplatiť (len pre úplnosť: potom ešte sa dá podať "správna žaloba" na súde, v prípade výhry na súde sa vracia pokuta aj súdny poplatok).

Zásadný problém je ten vychcaný koncept "zníženej pokuty" za to, že sa človek nebráni, čo ho demotivuje riešiť to, aj keď sa cíti v práve (lebo rozhodovanie úradov a súdov je tiež skôr ruleta). To neviem, ktoré politické strany zaviedli túto vec, každopádne zaslúžili by si zavesiť za gule. Ale väčšine voličov to aj tak nevadí lebo "však zaplať pokutu ako chlap", akokoľvek by to bolo neprávom...