Opatrovanie člena rodiny

22. jún 2022

Prosím ako sa postupuje,ak chcem žiadať príspevok na opatrovanie člena rodiny. Najprv lekársky posudok,potom UPSVaR? Ak má spolu s vdovskym cca 700€. Berie sa do úvahy výška dôchodku? Či aj príjem toho,kto žiada o príspevok? Koľko € to cca môže robiť? Býva sama.

kacena4
22. jún 2022

na upsvar ti daju vsetky tlaciva vyplnis dolozis spravy od dr. ktory sa ma opatrovat a oni posudia ci ano a kolko dostanes podla vysky prijmu

zalka
22. jún 2022

Ano berie sa aj výška dôchodku ,
Sumy peňažných príspevkov sa znížia, ak:

je príjem fyzickej osoby s ŤZP vyšší ako 2 násobok sumy životného minima,

https://www.mpsvr.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/t...

autor
22. jún 2022

@zalka ona nie je ZŤP.

autor
22. jún 2022

@zalka takže čím vyšší dôchodok,tým menší príspevok? Lebo nechápem ako súvisí jej dôchodok s príspevkom pre opatrovatela. Veď hádam na ten jej dôchodok nesiahnem. Akosi tímu nerozumiem. Opatrovat budem tak isto či má nižší,vyšší dôchodok predsa. Veď to sú jej peniaze,čo to má mať so mnou? Asi som hlúpa,ale nechápem☹️ Nikdy by som na jej peniaze nesiahla. A ako,keď má vyšší dôchodok,ja budem mať menší príspevok ako keby mala nízky dôchodok? Veď to sú dve rozdielne veci. Budem veľmi vďačná za objasnenie prečo to tak je. Ďakujem krásne.

opica_skorica
23. jún 2022

Samozrejme. Logicky. Ak ma osoba vysoky dochodok, zabezpeci si z neho opateru. Teda teba.
Ak ma nizky, oplati sa vybavit si opatrovatelsky od statu.

autor
23. jún 2022

@opica_skorica logické to moc nie je. Určite by som jej na dôchodok nesiahla. Čiže budem musieť byť odkázaná na almužnu. Nevadí no. Keď iné východisko nie je. Ďakujem za objasnenie.

autor
23. jún 2022

@opica_skorica lebo však nebude vlastný rodič platiť svojmu decku za opateru. Ja by som samozrejme opatrovala zadarmo,keby nešlo o celý dennú pomoc s tým,že sa logicky v tom čase nemôžem zamestnať normálne inde.

jana005
23. jún 2022

Písala si, že nie je ztp. Ale myslím, že to je podmienka, aby si mohla žiadať o opatrovateľky príspevok.
Ak sa mýlim,tak ma opravte

autor
23. jún 2022

@jana005 ďakujem,opýtam sa na to. Ono sa ten jej stav zvrtol naraz nečakane. Takže sa spýtať lekárky aj na to.

zalka
23. jún 2022

@jana005 zťp jej pridelia, resp. mnohý starý ludia nie sú zťp a majú schválené príspevky na opatrovanie, lebo to potrebujú

autorka, je to tak ako píše @opica_skorica , dôchodca má dôchodok ak je vyšší tak má prispieť na svoje opatrovanie, on potrebuje pomoc. Ak by šiel do ústavu dôchodca alebo do zariadenia opatrovateľkých služieb tak by celý dôchodok na to padol a ešte by deti možno aj doplácať museli.
A teraz sú tie opatrovateľské príspevky v relatívne slušnej výške nie tak dávno sa pohybovali v pár eurách.
A kedže opatruješ je tam predpoklad, že toho opatrovaného máš vo svojej domácnosti, tkže sa podiela aj na tvojej životnej úrovni.

Viem, že teta žiadala teraz na svoju mamu, a musela si dať k nej prechodný pobyt ... napr. či opačne spravili? No neni to podstatné, proste aj papierovo menila bydlisko lebo je to podmienka. A jej mama má nižší dôchodok a od apríla ešte stále nevie či dostane opatrovateľský na mamu alebo nie, stále čaká. Neni to také rýchle a lekárov riešili už pritom v zime aby sa preukázala odkázanosť.

opica_skorica
23. jún 2022

@zalka presne.
Je toho veľa čo treba vybaviť a ešte sú aj dlhé čakacie lehoty.
A keby potrebovala mamu umiestniť do zariadenia, kde sa o ňu budú starať, tak velice pochybujem, že by na jej dochodok nesiahla.
To sú kecy.
Pretoze kto sa raz pospytuje, ten zistí, že tieto zariadenia sú sakramentsky drahé, čiže ide tam každý mesiac nielenže celý dôchodok, ale musia i deti priplácať.
Pre autorku:
Vyzivne rodicovi, to si uz pocula?
Skus vyguglit.
Ze dospele dieta sa o rodica zo zakona postara, ked to rodic potrebuje a pretoze je na to i zakon.

autor
26. jún 2022

@opica_skorica no,ja som musela nechať prácu,chodila som do zahraničia. Tak neviem z čoho by som sa postarala. Kým som robila na SK mala som taký plat,že ešte rodičia nám pomáhali. A to som nebola nikdy nezamestnaná. Nuž,to je vedľajšie. Viem ako to funguje v zariadeniach pre seniorov,aj aké sú ceny a podmienky☹️. Ďakujem ale. Popytam sa. Mne ide len postarať sa o ňu,ale zase tak,aby mi deti nepomreli od hladu.

autor
26. jún 2022

@zalka ja mám bydlisko inde. Musela by som cestovať denne,alebo tam byť alebo ako. Ona byt predať nechce a my nemáme podmienky pre ňu. Je to také zamotané.

opica_skorica
26. jún 2022

Zivot je zlozity. Aj u mna. Treba nad vsetkym popremyslat.
A myslela som to v dobrom. Drz sa. Je tazke riesit niekedy vzniknute situacie, da sa povedat, ze za behu.
Ale vzdy sa da najst riesenie, i ked ho teraz nevidis. Skus sa poradit na socialnom odbore vasho mestskeho uradu. Alebo na socialnom useku na urade prace. Existuje aj opatrovanie seniorka.sk a aj oni ti mozu poradit a pomoct (samozrejme opatruju za peniaze).
Drz sa a este raz, treba poriadne popremyslat, hladat riesenia.

zalka
26. jún 2022

Autorka ako chces opatrovať keď nie si pri tom človeku? Je jedno či si ona nahlási prechodný pobyt k tebe alebo ty k nej. To podstatné nie je. Dôležité je, že si pri nej a opatrujem a pomahas. Veď sa nedá byť ty doma ona doma a opatruj sa sama ja len vezmem za to peniaze.
Či budeš u nej denne od rána do večera alebo poobede a dopoludnia ďalšieho dňa a pojdes si domov poriadit...je jedno , len myslí na to že úradníci chodia na kontroly a keď nie si ty pri opatrovanej tak by tam mal byť niekto druhý.

autor
26. jún 2022

@zalka áno,ja tam budem musieť byť celý deň. Ale dochádzať domov. V noci nie je problém,spí celú noc. Ona proste nechce k nám.

autor
26. jún 2022

@opica_skorica ďakujem

zalka
26. jún 2022

Tak potom sa informuj alebo daj si prechodný pobyt tam...a chodievaj tam od rána do večera...

autor
26. jún 2022

@zalka áno,ďakujem.