Opatrovanie starého rodiča - podmienky

magdalenka17
25. máj 2022

Dobry deň, som tu nova tak neviem ci pisem v správnej skupine, neviem to tu naťukať 😀
Chcela by som sa opýtať, pracujem ako opatrovatelka dôchodcov. Ale dcera 4 roky je casto chora,nema mi ju kto postrazit ak nemôže ist do skolky.. tak uvažujeme doma ze by som sla mojho stareho otca opatrovat,ktory byva hned oproti,ktorí nevidi dobre atd.
Informovala som sa už na UP. Ale nepochopila som.
Ak ja dam výpoveď v praci, cize budem zaevidovana na UP a zacnem vybavovať opatrovanie rodinneho príslušnika, je ten opatrovalsky prispevok taky nizky? Všade citam ze to je malinko platene ale az tak? To sa ved neda vyžiť.. mate prosím niekto skúsenosti? Nech som poriadne v obraze? Ďakujem pekne 😊

Mate niekto skúsenosti prosím? Nech som

zonjushe
25. máj 2022

No ja by som neodporucala dat vypoved a potom ziadat o OP..ved nie je iste ze otec ma taku mieru postihnutia,zeby mu OP posudkovy lekar uznal..musi mat lekarske nalezy a urcite dosiahnutie percento odkazanosti..

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@zalka
Ano ano jasne citala aj toto, len mi hovoria ludia ked sa opýtam, ze tych 508,44e nedostanem. Lebo to malokomu schvalia.
Preto mi to nejde do hlavy a na urade prace bola taka neochotna mi to podrobne vysvetliť.
Ale ďakujem za odpoved

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@zonjushe
Vsak nadtym rozmýšľam. Dedo potrebuje dozor, ma aj v karte napisane ze nevidi na jedno oko a na druhe uz slabšie,zije sam. Ma problémy aj s kolenami on je síce este ako tak samostnany ale uz vidno ze nevladze.

9lf9
25. máj 2022

@magdalenka17 presnú sumu ti nik nepovie, kým nedoložíš všetky papiere s príjmom za predchádzajúci rok aj teba aj opatrovaného a potom sa plná suma 508,44e znižuje o sumu prekročenia ktorá je tsanovená zákonom. Starý otec musí mať posudkom stanovenú mieru odkázanosti V alebo VI.

zonjushe
25. máj 2022

@magdalenka17 zial tieto problemy uz idu s vekom,obavam sa,ze na mieru posudenia odkazanosti to nebude mat zasadny vplyv..ale ak predsa skusite ziadat,je potrebne mat aktualne nalezy..

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@9lf9
Aha aha dobre teda, ďakujem pekne za odpoved

slavomira236
25. máj 2022

@magdalenka17 tak to neviem či ti schvália môj dedko mal od 1slovenskeho štátu jedno oko druhé si dával protézu a fungoval...mama brala opatrovak už dávno na babku ale ona bola po dvoch infarktoch po druhom mala ochrnutie jednu časť tela ťažko rozprávala len huhnala

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@slavomira236
Tak to je naprd ak to neschvalia

vikusjk
25. máj 2022

@magdalenka17 brat takto opatruje nasu babku a ma ten prispevok znizeni o nejakych 70 e z dovodu, ze babka ma vysoky dochodok. Babka ma dochodok okolo 500-550 €, co podla mna nie je ze vysoky dochodok, ale tento nas bananovy stat to vnima takto

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@vikusjk
Majgot 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ma aj stravne listky? Lebo ze tam su aj stravne listky mi na urade povedala

zalka
25. máj 2022

@magdalenka17 myslím že si pletieš dve rozdielne veci,
to s lístkami to ťa zamestnáva obec a opatruješ, tak ako opatruješ teraz dôchodcov ... sú opatrovateľky, ktoré chodia k starým ľudom a opatrujú ich doma, ale nemusí ísť o plný úväzok. Moja teta má 2 dôchodcov, u každého je denne 4 hodiny, a platí ju červený kríž či čo ( to sú ludia čo sa nedostanú alebo nechcú ísť do domova dôchodcov )
A potom je opatrovateľský príspevok, ktorého linky som ti poslala. A to sa žiada na UP .. a zvyknú ho schváliť práve ak sa staráš o rodiča alebo starého rodiča, ktorý má zdravotné problémy. Momentálne druhá teta si to vybavuje na svoju mamu, od januára lieta s nou po lekároch aby mala čerstvé výsledky ( jej mama má parkinsona a už aj stareckú demenciu a stav sa zhoršuje ) a tam tá výška príjmu je závislá od výšky príjmu opatrovaného dôchodcu, čiže tam sa môže krátiť tých 508e ak má dedo vyšší dôchodok ako je stanovený.

magdalenka17
autor
25. máj 2022

@zalka
Áno ja tak momentálne pracujem, opatrujem jedneho v dome nie v zariadeni.
Jasne chápem. Ďakujem

zalka
25. máj 2022

@magdalenka17 takže ak by starému otcovi schválili opatrovateľa ako teraz pracuješ tak teoreticky by si mohla mať jeho na starosť .

vikusjk
25. máj 2022

@magdalenka17 nie, nema ziadne stravne listky. On to nema ako pracovny pomer, on je vedeny na urade prace ako nezamestnany a toto pobera.

zdenickaopavska
27. máj 2022

@magdalenka17
Ahoj. No v prvom rade zájdi za otcovym doktorom,ktorému patrí a u ktorého má svoju zdravotnú kartu Jeho sa spýtaj,či by podľa neho si sa mohla starať o otca a poberať opatrovane. Neviem ti povedať či to že dobre nevidí by mohlo stačiť na tvoje opatrovanie. A nemá nejaké psychické problémy,? Lebo aj to potom berú na posudkovom do úvahy a tam keby chodil,mala by si väčšiu šancu dostať na neho opatrovne.Najprv si musíš pozistovat,či pri jeho zdravotnom stave ti doktori povedia,že je na tom tak,že mohla by si požiadať o opatrovne,a potom musíš požiadať UP a podať žiadosť. Lenže skôr než podas žiadosť o opatrovne, už pred žiadosťou musíš dať výpoveď v robote,lebo tam je podmienka,že uchádzač o opatrovanie nesmie pracovať. Nevýhodou je,že sa čaká aj pol roka na rozhodnutie,ktoré posúdi posudkove,a môže sa stať ,že zamietnu že sa máš o neho starať . Takže skôr než si podas na UP žiadosť o opatrovne,pozistuj si u doktorov ,ako to s otcom po zdravotnej stránke vyzerá .