Opatrovateľský príspevok na starú mamu

janka158cmuq96
9. máj 2021

Dobrý deň!

Chcem požiadať o opatrovateľský príspevok na moju Starú Mamu, má už svoj vek a mne sa nedarí nájsť prácu (chcem pracovať), lenže žijem tam kde ide skoro všetko len po známosti, čo nie je fér ... neviete ako dlho to trvá kým schvália?

Ďakujem za odpovede a pekný deň!

ukulela
9. máj 2021

@janka158cmuq96 posudzuje sa zdravotný stav, na koľko j starká naozaj odkázaná na starostlivosť. V určitých prípadoch je potrebné, aby ste aj spolu bývali. O Tom máš prehľad?

hipuska
9. máj 2021

@ukulela neviem, žeby spoločne bývanie bola podmienka

19mmm71
9. máj 2021

v prvom rade musi mat starka stupen odkazanosti 5-6 stupen,ak hej opatrovak vam schvalia no moze to trvat aj 3-6 mesiacov

sara07
9. máj 2021

posudzuje sa zdravotny stava a odkazanost, to o známosti nie je, a ty nedostaneš plnu vyšku opatrovatelského príspevku ale bude sa ti kratit o jej vyšku dôchodku,

natalienka12
9. máj 2021

To je fakt super dôvod na opatrovateľský príspevok, že "nedarí sa mi nájsť prácu", úrad zaujíma stupeň odkázanosti na inú osobu a to sa bude posudzovať a nie, či tebe sa darí alebo nedarí nájsť prácu.

19mmm71
9. máj 2021

@natalienka12 tak skusit može ide o 24h starostlivost ,plus jasneže to urad kontroluje a ked ma,,dobrych susedov,,tak tam može mat kontrolu aj kazdy mesiac...pri akomkolvek podozreni o poruseni jej opatrovatelsky vezmu

19mmm71
9. máj 2021

@sara07 zaleži aka je vyska dochodku je može jej visť aj plný opatrovák

lesana25
9. máj 2021

Ono to nie je ani tak tom, či máš známosti, ale čo vieš, ak vôbec teda niečo vieš robiť.

natalienka12
9. máj 2021

@lesana25 tak s handrou a kýblom by snáď vedela robiť, nie? 😀 Upratovačky pýtajú stále a všade, kto chce pracovať, prácu si nájde, kto nechce, bude hľadať cestičky von a využívať sociálny systém.

lesana25
9. máj 2021

@natalienka12 no, videla som upratovačky čo aj to flakali, lebo veď minimálna mzda si podľa nich vyžaduje minimálne úsilie.
Oni by všetci chceli sedieť v kanclikoch a o 15:00 už ísť domov, len na to treba mať aj nejaké predpoklady 😀

sasa1310
9. máj 2021

@janka158cmuq96 na opatrovateľský musí mať stará mama aj zdravotné ťažkosti. Nestačí len vek a tvoj problém nájsť prácu.

sasa1310
9. máj 2021

@hipuska v určitých prípadoch je podmienka spoločného bývania

dilino
9. máj 2021

V prvom rada sa pýtaju v akom pribuzenskom vzťahu ste.Teraz sa lepšie oplati opatrovať cudzieho ako vlastného z rodiny žiaľ je to taký systém.Tu sa bude posudzovať ako je chorá či potrebuje opateru. alebo pomoc umyvanie, lieky, jedlo ohriať a podať. Sú 5 stupňe odkazanosti.Ked je to 3 4 5 stupeň odkazanosti musiš bývať na pobyte s ňou aj tam byť prihlásena kedže je to na 24/7 dni .Ak je to stupeň 1 alebo dvojka tam sa to posudzuje individualne.Ked čakáš opatrovateľske väčšie vo forme platu tak ta sklamem ked je to z rodiny pribuzny a má SD zo sociálnej poisťovne pýtaju výmer o dôchodku a nasledne ti o toľko skratia moja kamarátka má opatrovateľske na starkú 130 eur nakoľko jej starka má SD a musi jej ho akože zobrať a žiť s toho dve.Nieje to tak že babka má dôchodok a ty dostaneš cele opatrovateľske.To už dávno neplati.Tu sa zohľadnuje aj to či babka je mobilna alebo je ležiaca takže imobilna.Ak ideš opatrovať cudzieho nárok máš na celú sumu kedže to nieje rodiny prislušnik.Ale ak ideš opatrovať cudzieho po novom od 1,3.2021 už tu vyžaduju aj opatrovateľský kurz od červeného kríža kvôli pomoci tomu koho opatruješ. Aspoň tu je to tak.Kurz sa dá urobiť cez úrad práce ale ked ho neotvaraju myslim kurz tak sa plati 450 eur teraz bola moja kamarátka dala s vlastného vrecka. Na kurz sa učia základy ale aj take veci ktore musiš vedieť ked chceš opatrovať. Potom sú klasicke skúšky pisoma a ústna čas kde si ťahaš otázky.Ak budeš opatrovať babku nepočitaj s veľkou mzdou je to smútne ale viac dostaneš ked opatriš cudzieho.Ale ak budeš opatrovať ležiaceho poriadne ale fakt poriadne si to zváž pri ležiacom musiš od hygieny , po krmenie až polohovanie a môžeš prisť o zdravie to si fakt rozmysli.Ja som opatrovala ležiacu dcérku ZTP 11 rokov bolo to veľmi ako fyzický tak psychický veľmi vyčerpavajuce.A pre penaize sa to fakt ale fakt neoplati nechať si zničiť svoje zdravie.

tanapeta
9. máj 2021

@dilino odporúčam prečítať zákon o kompenzáciách, konkrétne § 40

dilino
9. máj 2021

@tanapeta ja ti odporúčam aby si ma prestala poučovať. Ty mňa čo som roky opatrovala ideš učiť o nejakých zákonoch nenechaj sa vysmiať.Dúfam že ty si ho tiež prečitaš a prestaneš rypať.Ona o svojej starej matke nepiše nič či je ležiaca, chodiaca iba má svoj vek svoj vek je akože čo.80,100,150,300 rokov ako matuzalem či čo a ten zákon je starý ako Praha.Mala by si vedieť skôr než dôležito na niekoho vystupiš že zákony sa vždy neovelizujú a nie stare veci ako za Františka Jozefa sme v 21 storoči a ty si asi zaspala. Zákony o sociálnej pomoci sú novelizovane vždy v januári a v júli vtedy s advihaju všetky rôzne prispevky. Tak láskavo nepoučuj.Opatrovateľský kurz ked ideš opatrovať cudzieho musiš mať po novom takže asi tak. Ved som si ho robila tak asi viem načo.A o starej matke tam piše čo, má svoj vek je čo ja poznam 100 ročnu susedu čo si vie okolo seba porobiť všetko ani okuliare nepotrebuje a chodi lepšia ako niektory 50 ročný tak čo je to mať svoj vek ja ked sa idem pýtať niekoho nejaku vec tak napišem od A-Z a nie že má svoj vek čo je to svoj vek.

tanapeta
9. máj 2021

@dilino Ako naozaj odporúčam prečítať. Už ten prechodný pobyt spojený s odkázanosťou ti nesedí. Prechodný pobyt alebo trvalý pobyt s osobou ZTP musí byť napr. iba pri cudzích osobách. Nie blízka rodina. Zákon sa samozrejme vždy novelizuje. Preto ho odporúčam prečítať. Pekný večer.

dee01
9. máj 2021

@natalienka12 a tebe to nie je jedno? autorka príspevku sa pýta na niečo iné a nie na tvoje zákerné komenty...ak chceš spasiť Slovensko, treba začať inde a nie na modrom koniku

natalienka12
10. máj 2021

@dee01 ty sa nestaraj do toho, co si ja pisem a komentujem, si na socialnej sieti a kazdy si tu moze napisat co chce 😆