icon

Oplatí sa pri dedičskom konaní vynechať znalecký odhad?

26. feb 2025

zdravim kto sa vyzna

dedenie podmienecne a bezdpodmienecne

zosnuly podla zaznamov nemal dlhy
notar navrhuej kvoli urychleniu nenacenovat ( posledne nacenenie 09/23 kedy prebehlo dediscke po rodicovi) a posledne dedenie sa hrozne natahovalo, dedilo sa cez dva staty.
skoro 5 rokov. tak vravela ze ked nebude odhadca bude to cca do 6 tyzdnov.

je lepsie v tomto nenacenovat a dat len priblizny odhad ?

nie je to vela, auto ( cena sa vie overit priblizne aj od dodavatela ) , 1/3bytu a ucet.

prepacte za skomollenie vyrazov

dedi sa len v blizkej rodine

Vdaka.

biba_18
26. feb 2025

my sme tiež nenaceňovali, všetci dediči sme sa dohodli že cena je ok...

markusrasford
26. feb 2025

Keď to budete chcieť dat na odhad aj zato sa platí. Notarka vie čo robí, je to na vás keď sa dohodnete je to najlepšie riešenie

autor
26. feb 2025

@biba_18 takze je to bezne hej? myslela som ze to nacenienie odhadcom je povinne ale chapem ze vlastne cele dedenie je o dohode medzi dedicmi, ze?
@markusrasford no minule dedenie trvalo 5 rokov, dlho nas mala na stole, asi nas chce mat z krku a moja mama navrhla ze dame cenu co ona navrhla ze kebyze odhadca ze to dlhsie trva a drahsie
sud neoveruje, ci sme dali spravnu a;lebo orientacnu sumu? ved poplatky notarovi sa odvijaju od vysky dedisctva ci nie?

rachel36a
26. feb 2025

Tiež sme nenacenovali, notarka navrhla cenu za byt a súhlasili sme

autor
26. feb 2025

@rachel36a aha dakujem tak vidim ze to je uplne bezne

autor
26. feb 2025

@markusrasford ano platili sme dost penazi predtym odhadcom na byt a auto.

macilaci
26. feb 2025

Auto rýchlo stráca na hodnote. Lepšie je sa dohodnúť.

rachel36a
26. feb 2025

Ano bezne, aj menej sne tým pádom platili... lebo byt mal hodnotu cez 50 000 ale do dedičského išla hodnota 30 000

autor
26. feb 2025

@macilaci ano to nam tiez povedali.

autor
26. feb 2025

@rachel36a aha a notarom/ sudu to nevadi? sak maju z toho menej penazi. ale realne clovek moze dostat ovela vacsie prachy nie?

uvediem byt 100 000 a ja uvediem hodnota 80 000

to je ok?

macilaci
26. feb 2025

Áno

autor
26. feb 2025

@macilaci dakujem

rachel36a
26. feb 2025

Nie nevadí...ved ti píšem, ze do dedičského sa uviedla cena 30 a reálna hodnota bola podstatne vyššia...aj sme ho predali za 52...
Teraz bolo dedičského.konqnie po mojej kamarátke, byt notarka odhadla na 120 ( 4 izbový, tiež podhodnoteny) predal sa za 145

autor
26. feb 2025

@rachel36a dakujem ti.