Otázky ohľadom podielu na rodinnom dome

20. aug 2023

Ahojte.
Chcem sa spytat, ci nahodou nemate niekto skusenost. Byvame v rodinnom dome, ktory muz zdedil po rodicoch aj so svojimi surodencami. Dvoch vyplatil, no treti sa nechcel nechat vyplatit, darovat svoj podiel, ani tak byvat, len tam ten podiel mat. Takze ho tam stale mal. Pred casom vsak zomrel a tento podiel presiel na jeho uz dospele dieta, ktore je velmi nezodpovedne (ma za sebou uz osobny bankrot, financne negramotna osoba, ktora sa lahko zadlzi a aj aktualne ma dlhy..). Chcem sa spytat, ci by dlhy tejto osoby vedeli nejako pripadne ohrozit nas? Ak ano, ako?

A este jedna otazka, ak by si dana osoba zmyslela, ze chce sem prist byvat, ma na to pravny narok skrz ten svoj podiel?

bublinka1426
20. aug 2023

uprimne, radsej sa ho rychlo ''zbavit'' nez ho mat doma, podla toho co pises, by to nebolo to prave orechove.
moj nazor, cim skor sa ho rychlo vyplatit , pekne , uradne, a mate pokoj.

nelca84
20. aug 2023

Tiez si myslim, ze bude chciet vyplatit. A ano, ak by chcela byvat, ma na to narok, ked ma podiel.

h2
20. aug 2023

Čím skôr by som toho spoluvlastníka kontaktovala s ponukou na odkúpenie jeho podielu. Ak má dlhy, snáď bude súhlasiť.
Na bývanie v dome má nárok, veď tam vlastní štvrtinu.

maris5
20. aug 2023

Oslovit ho o vyplatenie podielu a predpis na vas resp. muz. Ak nesuhlasi podat navrh na sud o vysporiadanie vlastnictva. Ak uz pride exekutor, tak s nim dohodnut vyplatenie podielu, ktory pokryje dlhy, ale len do vysky toho podielu na dome.

januska12323
20. aug 2023

Oficiálne si dajte oceniť dom, potom kontaktujte dediča s konkrétnou ponukou. Ak je nezodpovedný a má dlhy určite bude súhlasiť.

alickapusinka
20. aug 2023

Môže sa kedykoľvek tam nasťahovať a nič neurobíte. Najlepšie by ho bolo vyplatiť ak má dlhý. Ak má osobný bankrot a spláca ho môže mu exekútor siahnuť na všetko čo je na jeho meno. Chodí tu do skupiny právnik draik aj jedna žena tiež právnička treba poprosiť o pomoc. Ale môj známy mal bankrot a mal všetko na mamu. Počas bankrotu nemôže byť ničoho vlastníkom automatický o to môže prísť .Alebo je tu aj právna skupina treba sa tam poradiť .Ale všetko čo je podiel na jeho mene a ma exekútora je možne na to siahnuť.

draik
20. aug 2023

Priamo nie.
Nechajte si vyhotoviť znalecký posudok, navrhnite mu zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva tým spôsobom, že odkúpite jeho podiel. Za cenu pripadajúcu na jeho podiel podľa znaleckého posudku. Ak nebude súhlasiť, tak súd. Alebo počkať, či nebude mať exekúcie a pred konaním dražby zložiť u exekútora cenu podielu, ktorý Vám prípadne.
Keďže má len menšinový podiel, tak tam bývať nebude, keďže ho prehlasujete. Má však nárok na tzv. nájomné za to, že užívate aj jeho podiel.

h2
20. aug 2023

@draik A je nutné nechať vyhotoviť znalecký posudok? Ak by mu napríklad navrhli sumu a on by s ňou súhlasil?

draik
20. aug 2023

@h2
V tom prípade samozrejme netreba. V týchto veciach je dohoda veľká výhoda,súdne konanie môže byť náročné na čas aj financie.