Otec a OČR - diskriminácia v kolektívnych zmluvách
Ahojte rada by som sa spýtala ako je to s Očr pokiaľ by chcel ísť otec dieťaťa snim ale v kolektívnej zmluve sú za to diskriminovaný . Totiž to čo firme kde robí partner uprednostňujú ženu. Nevidela som kolektívnu zmluvu síce ale príde mi to ako nonsens aby diskriminovali muža len za to že chce ísť na Očr . Však toje dávka zo sociálnej poisťovne nie ? Stým zamestnávateľ nič nemá, či sa mýlim?
to je nejaky blid asi sa mu nechce ist na ocr a klame ta
alebo nechce prist o dochadzkovy bonus
Tak najprv sa pozri ty na tu zmluvu... potom ju sem daj (tu cast, ktora ho ma diskriminovat)... Kolektivna zmluva vacsinou prisudzuje este vacsie / silnejsie prava zamestnancom (nad ramec zakona), takze je velmi divne, ze by v nej diskriminovali muzov. Je mozne (teraz varim z vody), ze nejak zvyhodnuju matky (osamele matky) apod... Ale OCR je zo zakona a ani kolektivna zmluva to nemoze zmenit k horsiemu. Iba k lepsiemu.
Chapem (i ked ja to by v dnesnej dobe bola diskriminacia) ak by napriklad mali preplacanu ocr viac zeny ako muzi, ale urcite nemozu znizit normalnu ocr muzom voci zakonu... Takze zacni tym tou zmluvou
Používaš nesprávne slová. Predpokladám, že má nejaký dochádzkový bonus a o ten príde ak bude z hocijakého dôvodu doma, to nie je diskriminácia. Na OCR má nárok bez ohľadu na zmluvu.
@januska12323 presne som to išla písať. My to máme a teda je to tak ako píšeš.
myslim si, ze pojde o nejake nedorozumenie, treba pozriet tu kolektivnu zmluvu, ale neexist aby tam bolo nieco take (ak ano, velmi by som to chcela vidiet). Urcite moze ist na ocr.
@januska12323 presne to má napadlo ale ako to inak nazvať keď on sa ohradzuje kolektívnou zmluvou.?
na OČR má nárok zo zákona.
@lienka.7 hrozná motivácia🙂 nestarať so o svoje zdravie a zdravie svojich blízkych, aby som dostal odmenu. veľmi, veľmi smutné..
1, bud mu povies, ze tomu nerozumie alebo klame
2, alebo si nieco vymysli (pravnicka / kamaratka ti poradila, ze sa na to pozrie a vypytaj od neho tu kolektivnu zmluvu (alebo akykolvek dokument, na ktory as odvolava). Chapes, OCR je, ze napises zamestnavatelovi, ze budes doma s xyz a bodka - vystarane.
@zuzinabila toto je podla mna vacsinou vo firmach, kde teoreticky hrozi, ze to budu ludia zneuzivat (teda, ze sa im to "oplati"). Vo firme, kde "len tak na PNku / OCRku" ist by bol zasadny zasah do vyplaty (teda tie vyplaty su vysoke) si to niekto 2x rozmysli, ci pojde a tam asi takyto "institut" (i ked je to ako pises kravina) nie je...
@zic podla mna tieto dochádzkové bonusy by mal zákon úplne zakázať. ľudia potom nechodia poriadne ani na preventívky, lebo niekedy sa to týka aj paragrafov-návštev lekára.
Vsak ale niečo také predsa nemôže byť v kolektívnej zmluve lebo by to bolo v rozpore zo zákonom. Tak isto ako aj žena tak aj muž má nárok na OCR. Jediné čo môže byť v kolektívnej zmluve je to, že môže byť nižší 13.,14. plat alebo odmena zo zisku ak u nich niečo také funguje ale uprednostňovanie ženy pred mužom tam nesmie byť.
@zuzik1822 na OČR môže ísť ale sa mu to zjavne absolútne neoplati. Tipujem, že v KZ majú nejaký bonus, ktorí sa kráti pri OČR alebo pn. Keď robí na zmeny ani tie príplatky za zmeny nie sú počas OČR a tým pádom výplata o dosť nižšia. U môjho tak majú, že bonus klesá, nakoľko za muža musia hľadať náhradu a väčšinou nájdu náhradu platenú za nadčas, ktorý je u nich výborne platený. A teda aby minimalizovali tento problém. Raz bol so mnou na OČR a urobilo mu to okolo. 500€ dole
@zuzik1822 vymýšľa si alebo to obaja chápete nesprávne. Firma mu OCR nedovoľuje, on ju len oznamuje.
@zuzinabila prečo by to malo byt smutné? Drvivá väčšina ľudí zneužíva všetko čo len môže- vidíme to aj na tomto fóre... tak prečo, keď niekto, kto nezneuziva len tak "paragrafy" by nemal dostať bonus?
To je ako by si povedala ludom, ktorí robia na úkol, ze im zaplatis rovnako bez ohľadu na to, či za hodinu vyrobia 3 výrobky alebo 13. Ci?
kedysi v skole ked mal niekto nula vymeskanych hodin tiez dostaval darcek 😉
@lienka.7 no, v principe ano, len tuto je taka externalita, ze ked niekto tie peniaze potrebuje (co v takychto firmach asi bude pravidlo, tak pride nachcipany do prace a nakazi aj zvysok... takze je to take "na hrane"... Idealne, aby take pravidlo nebolo (potrebne)... a v civilizovanych spolocnostiach si asi ludia klepu na celo, ale asi je to kruta realita (by som tipoval)... ze niekto da fusku a ocr naraz apod...
@lienka.7 az na to, ze na to doplatia aj ti, ktori to nezneuzivaju🙉
@lienka.7 si ty vies statistiku , kolko ludi to zneuziva a kolko sa chce starat normalne o svoje zdravie? ak taku mas, pridaj link
@zuzinabila PN sa u nas zneuziva vo velkom statistiky si najdi sama pravidelne sa zverejnuju priemerne dlzky trvania pn a tie rozdiely medzi lokalitami su brutalne
analyticky odhad je ze priblizne 1/3 pn je jednoznacne ucelovych
@mamina7070 ja som písala o paragrafe-návšteve lekára. každopádne, či by to aj bola PN alebo OČR, je mi strašne ľúto ľudí, ktorí musia toto riešiť. moje odmeny nezávisia od toho, koľko som bola chorá a či a koľko som navštevovala lekárov alebo či som šla na OČR s dieťaťom. navštevujem a som PN vtedy, ked je to treba, starám sa o svoje zdravie, o zdravie svojich detí, a verím, že prevencia je dôležitá. nikto nado mnou neplieska bičom, nevyhráža sa, nepýta sa, nesonduje. zamestnávateľ má vo mňa dôveru a ja sa odvďačujem loajalitou, nezneužívam. toto je podľa mňa normálne vo vyspelých krajinách, ale chápem, že žijeme v banánovej republike, bohužiaľ.
@mamina7070 aj to mi spomínal že by o to prišiel ale furt stou zmluvou čosi rieši

to nejde asi ani tak o dávku ako o ostatné prevádzkové veci ... keď im vypadne z práce muž asi majú väčší problém ho nahradiť ...
ako ho diskriminujú? takto je to nejasné čo si pod tým predstaviť ...