Parkovanie na chodníku

3. okt 2023

Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?

janagem
3. okt 2023

Že sme mali rok na to pripraviť sa a pokuty sú na mieste.

kvetinka75
3. okt 2023

že s tým súhlasím. Chodníky sú pre chodcov. Ak si niekto kúpi druhé, tretie auto, má rátať s tým, že parkovanie bude problémom.
Ďalšia vec, ktorú treba reišiť, sú situácie ako napr.: u nás v paneláku je dosť bytov v prenájme. V jednom bývajú napr. 3 muži. Každý z nich príde na vlastnom aute v nedelu. Celý týždeň sú tieto autá odstavené na parkovisku , pretože ich berie iný kolega, ktorý má cestu okolo. Takže majitelia zvyšných bytov, ktorí prídu v nedelu večer z víkendu, od rodičov..., nemajú kde zaparkovať, a celý týždeň kde parkovať, pretože tieto autá tam stoja celý týždeň. A takýchto prípadov je veľa. Toto by bolo tiež dobré riešiť.

maryetta
3. okt 2023

Plati to aj na kraji cesty kde chodniky nie su? Musim si to ist pre istotu pozrieť.

tatiana1329
3. okt 2023

na jednu stranu máš úplnú pravdu... na tú druhú poznám osobne ulicu, kde majú ľudia malinké brány do domov, len jedno auto a autom tým pádom nevedia vojsť dnu, čiže musia stáť tak, že trčia dosť v chodníku, lebo inak by trčali do hlavnej moc frekventovanej cesty a niekto by ich mohol nabúrať a inak stáť nemôžu lebo tam majú kanál... toto samozrejme nikto nevyriešil a oni nevedia kde s tým jedným autom majú akože parkovať... je to fakt neskutočne nedomyslené....

andymajdy
3. okt 2023

@tatiana1329 ľudia čo majú domy a pozemky majú parkovať u seba vo dvore. Len skromne môj názor. U nás sú vybudované tiež nové štvrte so zástavbami a katastrofa. Všetci pekne pozemky trávniky atď ale aby si tam spravili aj parkovacie miesto a neobmedzovali už tak úzke cesty, o chodníkoch ani nehovorím to už nie..

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 a kto im kazal ked si kupovali pozemky, stavat hned na kraji, bez toho, aby si na vlastnom pozemku vybudovali parkovacie miesto? Kto im kazal si robit male branky, ze sa tam nevlezu?
Mali mysliet predtym dopredu, a nie sa teraz rozdrapovat.

tatiana1329
3. okt 2023

@andymajdy
@elanor
ženy to sú staré domy postavené pred milión rokmi (obrazne), vchod (bránu) majú fakt dosť maličkú, ani krpatý golf sa cez ňu nezmestí.... oni si to nepostavili sami, kúpili to tak...

tatiana1329
3. okt 2023

@elanor
@andymajdy
napr tento dom (ešte z tých lepších)

comika
3. okt 2023

Zla situacia. Vela aut, malo miesta. Rodiny maju aj 2-3 auta. Uzke ulice, auta velke. MHD nedostatocna. Vsetci nervozni. Nikto nerobi nic preto. Ziadne parkovacie domy nepostavene. Jedna velka katastrofa.

janagem
3. okt 2023

@tatiana1329 v tomto prípade im nanešťastie neostáva iné len odparkovat áut ďalej od domu ako to robí aj veľa ľudí žijúcich v bytoch.

melanta
3. okt 2023

@tatiana1329 presne ako si napísala, kúpili to tak. Čiže kúpili to s vedomím, že nemajú kde parkovať. Žiaľ, aj na to musí človek myslieť, keď si kupuje bývanie. Áno, situácia s parkovaním je na väčšine miest tragická a nedoriešená zo strany miest, ale ak človek kupuje bývanie, tak je sám zodpovedný za to, že si premyslí aj tento aspekt.

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 ked mam alebo chcem auto, tak si kupujem dom taky, aby som tam vliezla. Ked si kupim dom, kam nevleziem, tak znasam nasledky, ze nemam bud kde legalne parkov, a tak budem dostavat a platit sustavne pokuty. Alebo ak je pobliz legalne parkovisko, na 99% bude platene, tak si ho budem platit.
Alebo ked kupim staru barabiznu, tak ju zhodim a postavim nove, ak sa neda rekonstruovat tak, aby som to auto napchala k sebe do dvora.

tatiana1329
3. okt 2023

@janagem tam nie je kam... ďalej už by boli za tabuľou a tam tiež nemôžu parkovať... proste tie autá nemajú ako riešiť...
@melanta a teraz mi povedz či by si ty pred 15 alebo koľko rokmi uvažovala že raz to auto budeš musieť riešiť s parkovaním, lebo tak ako ho máš teraz budeš mať za pokutu... toto nečakal nikto že sa spraví... ani moji rodičia... sú na tom podobne ale dom kupovali 30 rokov dozadu, mi povedz že vtedy mali uvažovať nad tým, že sa toto zavedie...
@elanor a ty si myslíš, že každý má na zhodenie starého domu a postavenie nového len kvôli parkovaniu hej? je to proste nedomyslené a nefér voči niektorým... mňa sa to našťastie netýka ale veľa ľudí čo poznám áno

janagem
3. okt 2023

@tatiana1329 v blízkosti nie sú ani garáže? Nehovorím, že je to ľahké ale o tomto sa naozaj vedelo rok. Za rok nenašli vôbec žiadne riešenie?

tatiana1329
3. okt 2023

@janagem nie sú tam garáže a celkovo v tej lokalite sú najbližšie garáže až v centre mesta niekoľko km ďalej... tá ulica je takto nešťastne celá, niekto má šťastie a má vchod ale prevažná väčšina nemá... na konci ulice je už len tabuľa koncová, na druhej strane už križovatka a podobne... ja to chápem že sa o tom vedelo dlho, len je to proste nedomyslené

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 este raz, sam clovek si je zodpovedny zato, kde a ako bude parkovat. Ak chce mat auto, musi rozmyslat dopredu, ako a kde ho zaparkuje. Ak je ochotny akceptovat pri kupe domu/bytu, ze auto nema kam dat, tak je to jeho problem.
Ak je to auto pre neho take dolezite, tak nech si hlada dom/byt tam kde zaparkuje. Ak ale kaceptuje pri kupe, ze niet kde, jeho vec. Tak nech preda auto. Su aj ine moznosti.
Ludia su za posledne roky velmi pohodni, niesu ochotni ziadnym kompromisom. A za svoje chyby a nemyslenie na zadne vratka s radostou a oblubou obvinuju inych. Ale mozu si zato hlavne sami. Mali rozmyslat.

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 a preco nie? nasi maju postavene 50 rokov. A stavali tak, ze maju aj domisko, aj garza, aj zahradu aj predzahradku. Do garaze na vlastnom pozemku sa vlezie jedno auto(tatinove). Ked treba, druhe sa vlezie na dvor (brachove). Tretie pred garaz (svagrovej). Ked sa dovalime my, vlezieme sa do predzahradky. Ak by sa dovalil aj dalsi bracha, vlezie sa pred branu (stale na vlastnom pozemku). A este stale sa vedla domu vlezie 1 auto, a dalsie v pripade nudze este na mostik.
Takze keby sa zliezla cela sirsia rodina, dakozeme napratat na vlastny pozemok 7-8 aut.
Takze ano, aj pred 50 rokmi mohli rozmyslat dopredu. NIekho to napadlo, zariadil sa. Niekoho nie, alebo sa nato vysr... a teraz nech si riesi.

martinenka886
3. okt 2023

Podla mna je to take dvajake, ako chapem, na mnohych usekoch proste clovek vdaka autam po chodniku len tak nepresiel, no je to tak, ze aut bude viac a viac a tak aj mesta a obce by sa mali podla mna pricinit o to, aby tie auta mali kde parkovat

januska12323
3. okt 2023

Keby ľudia, ktorí môžu parkovali vo vlastných dvoroch, hneď bude o 20% viac miesta na cestách.

yelena159
3. okt 2023

@januska12323 To akože ľudia nerobia? Na čo potom majú dvor?

comika
3. okt 2023

@elanor nie je to tak cierno-biele ako pisete. Napr rodina, bez deti, nepotrebovali auto, tak si zariadili aj byvanie. A zrazu pribudlo dieta. A aby toho nebolo malo, postihnute. Nemaju na to aby zmenili byvanie. Museli si kupit auto, lebo nemozu uz ist MHD. Musia parkovat pred domom. A zial, aj na chodniku.. ako to riesit? Nemohli vediet dopredu co ich postihne a planovat si..

vanilkovazmrzka
3. okt 2023

Parkovat na chodniku sa moze aj nadalej - tam, kde je vyznacene parkovanie ciarami alebo/a znackou.

A co sa teraz rozhorcujete, ze to “niekto” mal najskor zariadit a najst alternativu? Ved o rok ci o kolko sa to posuvalo, a keby sa to posunulo o dalsi rok, zas by len boli experti, co by pindali, ze na taku nahlu zmenu nemali cas sa pripravit 🤷‍♀️

elanor
3. okt 2023

@yelena159 nie 99% z nich to nerobi. Lebo su jednoducho darebni.
Ved to by musel auto pristavit, vystupit, ovtorit branu, pripadne este vrata na gazazi, vratit sa do auta, zaparkovat. Vystupit a zase vsetko pozatvarat. (par stastlivcov iba klukne na dialkove a brana sa im otvori sama, ale tych minimum).
Je jednoduchsie nechat auto zavadzat na ulici. Len vystupit a odkracat domov a viac sa nestarat. A rano zas len nastupit a odfrcat.

sszuzu8
3. okt 2023

Chodník je pre chodcov. Bodka. Auto tam nemá čo robiť. Minule som išla po chodníku a spoza mňa sa vyrútilo auto. Ako vážne? Na chodníku sa mám báť či ma niekto neprejde? Na druhú stranu by som upravila zákon. Jedna rodina =. Jedno auto. Je to aj ekologické aj ekonomické aj by nebolo všade tak plno. Jedna rodina tu pod blokom zaberie 3 miesta lebo má 3 auta. A ostatní majú postaviť kde

comika
3. okt 2023

@sszuzu8 Ano, vela Rodin ma aj sluzobne aj sukromne auta. Sukromne iba stoja, pouzivaju sluzobne..

martinkatinka
3. okt 2023

A ako sa mesta maju pripravit, ked v podstate nevedia kolko tych parkovacich miest treba?? Stale bude malo. A ludia za parkovanie nechcu platit.

elanor
3. okt 2023

@comika ok, stavali ako bezdetny. A to ich nenapdlo, ze v buducnosti pravdepodobne nejake to dieta mat budu? Mozno viac deti. A to auto casom bude treba? Odhliadnut od faktu ci postuhne alebo nie. To ozaj clovek nepredvida, resp. nechce si pripustit, to beriem.
Ale ciste racio?? Sme mlady par, milujeme, je pravedepodobne, ze raz budeme chciet dieta / deti. BUde chciet aj na vylety chodit, alebo bude treba rodicom pomahat, ked budu mat svoj vek ..... raz mozno aj to auto bude treba. Kam by sme potom dali?

Vyhovorky, vyhovorky, vyhovorky.

moonlight1210
3. okt 2023

@elanor povedala by som, ze mas taky pubertalny postoj "mam riesenie na vsetko, som predvida na generacie dopredu".

Trochu by to chcelo zacaz sa krotit. Nenechte rozcileni cloumat vasim majestatem.

comika
3. okt 2023

@elanor Mozno dieta bolo maly zazrak… Mozno vtedy ako mladi par nemali na viac… nie vsetci maju 30 arove pozemky, garaze a zahrady… to ze vy to tak mate, neznamena hned standard pre ostatnych

renka30
3. okt 2023

Máme domy na hranici pozemkov a do dvora sa mi auto nezmesti. Čo teraz? Predať auto, lebo ho nemám kde parkovať? Áno majú ľudia aj 3 autá, poznám takých - chlap má stavebnú firmu, čiže celý deň behá autom, žena robí mimo mesta kde býva a bez auta by zabila pol dňa len cestovaním a už má auto aj dospelý syn lebo si spravil vodičák a jazdí, aby nabral skúsenosti, aby už nemusel otravovať rodičov, aby mu ceste z tréningu netrvala 1 a 1/2 hodiny....a čo ľudia v spoločných dvoroch, pokiaľ to nie je jedna rodina ako majú parkovať? Je fajn niečo zakázať ale priniesť zároveň nejakú alternatívu pre ľudí, by tiež bolo fajn...U nás napríklad zjednosmernili ulicu s tým, že autá môžu parkovať po obidvoch stranách vozovky ak bude ponechaný prejazd tuším 3,5 m, cesta má cca 5,5 m, čo je jasné, že parkovanie na oboch stranách vozovky je nereálne...