Peňažný príspevok na opatrovanie
Ahojte, vedela by mi dáka mamička poradiť, či by som si mohla na moju mamu vybaviť príspevok na opatrovanie? Je čiastočne invalidná,žije sama, potrebuje pomoc na základné úkony,varenie, pranie, vešanie, nakupovanie, upratovanie, pomoc pri obliekaní, je po porážke, ale ja pracujem na plný úväzok...pomáham jej po práci, ale aj napriek tomu má nízky ten invalidný iba na stravu jej to vydá ledva ledva a nájom za ňu platím ja...ďakujem.
@sasa1310 ja som zistila, že môžem robiť iba osobnú asistenciu pre ňu
@carrot_apple a kde si zistila? Si si kukla zákon?
@carrot_apple a mama má koľko rokov? Lebo osobnú asistenciu na ňu môžeš poberať do jej 65. rokov veku
@sasa1310 no podľa toho čo som sa dočítala na stránkach UPSVaR a podľa toho čo mi povedala do telefónu tá pracovníčka, opatrovanie nemôžem lebo robím na plný úväzok,ale potom som sa dočítala, že rodinný príslušník môže na 4 hodiny robiť max. AK to schvália,ale už som sa nedočítala, že či nevadí, že budem robiť na plný úväzok,ale logicky ak mame schvália len napr. 2 hodiny tak prečo by som nemohla pracovať?
@sasa1310 mama má iba 56rokov, v 20tke dostala porážku.
@carrot_apple požiadajte o osobnú asistenciu, nie na príspevok na opatrovanie . Ešte sú aj kompenzácie na oblečenie atď a kompenzácia na benzín. Musíš sa poinformovat, či by nato mala tvoja mama nárok. To by jej chodila zhruba 50 e mesačne. Saša dobre píše. Daj sa do toho, nemáš čo stratiť. Držím palce
@carrot_apple môžeš pracovať, tam nie je problém. S 2 hodín oa, seba neuzivis.
@sasa1310 ja mám dcérku postihnutu ta ma 10 rokov teraz ja som s ňou doma tam sú take pravidla ja nemám nárok na osobnu asistenciu a ked ju nosim do školy kedže ju opatrujem musim tam s ňou byť raz do týždňa na 4 hodiny ja viem že ked je rodinny prislušnik musi sa odijsť s práce ako som odišla ja najprv do 6 rokov som bola doma zo zdravotných dôvodov a potom ked som išla od 6 rokov nanovo posudok od sociálnej poisťovňe a som ako opatrovateľka opatrujem ju aj ked som jej matka VLASTNA musela som odijsť s práce bolo mi povedane že asistentku svojej dcére ani rodinnemu prislušnikovy robiť nemôžem tak ja neviem ale myslim že sa to neda ja mam dcérku ktora ma 10 rokov teraz a je postihnuta na posúdok 98 percent. keby sa dalo toto tak si myslim že väčšina ľudi ide na osobnu asistenciu a nie na opatrovateľske možno u dospelých je to ináč ale nezda sa mi to nejako
@carrot_apple no to debilne pravidla sprosteho štátu uvidiš čo ti povedia nehadám sa ale myslim že ked tvoja mamina potrebuje stálu opateru že ma zo všetkým problém tak či ti nepovedia to oni sú veľmi vybyty lebo aby štát čo najviac ušetril už úradov mám nadhlavu oni najviac trestaju tých ktorý sa chcú starať o svojich pribuzných známa z úradu mi povedala že ak by som opatrovala cudzieho mala by som lepšie finánčne to schválne tak robia aby si dali deti rodičov do ústavu alebo dedka babku do domova dôchodocov najviac všat trestaju tých ktorý sa chcú postarať doma ako pišeš mamina je len jedna žiadna ina nebude to je sväta pravda a to že jej chceš len vrátiť opateru svojej mame tak ešte ťa štát vytresta hrôza držim veľmi palce zvládneš to či to bude tak alebo tak a najradšej by tým ľudom nič nedali a že pomoc štátu iste nič nečakaj hamba aj celému štátu ja som doma moja dcérka je úplne odkazana na nás rodičov ochrnuta, slepá, nerozpráva, nosi plienky, ako bäbatko ma zo 10 chorôb a iba sa tak trochu pomýlil lekár ked som išla na pôrod to je argument nielen že jedna tortúra je úradnicka ale druhá každodenný boj o prežitie a ideme spať s pocitom len aby sa ráno zobudila strašný život ver mi viem čo preživáš ked vydiš že ako mamina trpi a nevieš jej pomôcť a namiesto toho aby si čas po práci stravila s ňou budeš behať po úradoch držim veľmi prsty
@slimstar nejde o uzivenie seba ale jej,jej príjem je 175e,to je všetko,nájomné je 120,takže OA by pomohla ja by som jej to všetko dala
Som sa dočítala konečne:
Kto je osobný asistent?
OSOBNÝ ASISTENT je človek, ktorý dobrovoľne na základe písomnej dohody dáva svoju fyzickú silu a čas do služieb človeka s postihnutím na základe jeho individuálnych – OSOBNÝCH – požiadaviek a potrieb.
nie je potrebná kvalifikácia alebo vzdelanie v oblasti opatrovateľstva
podmienkou je vek 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony
osobný asistent môže byť súbežne zamestnancom, dobrovoľne nezamestnaným, evidovaný na úrade práce, študent alebo živnostník
Keby niekto potreboval vedieť...
Prosim vas,pri prispevku na opatrovanie, ten prijem max. 2x zivotneho minima, je prijem v hrubom, alebo v cistom? Dakujem 🙂
Ahojte môže opatrovať osobu aj osoba ktorá je doma a poberá rodičovský príspevok? Ďakujem
@modrafarba ano,sestra bola na rodicovskom a poberala na ocina opatrovatelsky
@simisi a môžte mi prosím povedať do akej výšky je to dané? Ďakujem
@modrafarba to vam neviem povedat,pytali dochodok maminy aj ocina a jej rodicak
Dobry den, chcem sa spytat ako jeto s opatrovatelskym prispevkom na dieta ktore ma viacero diagnoz.mama ztp.doteras pober predlzeny RD, a mame schvalene aj penazny prispevok na auto.Moja otazka je ci ma niekto skusenost s tym ak ja nepoberam okrem rd ktory mi konci nic akurat my ostane pridavok na dieta a 55e ktore nam tiez achvalili teda 35e na benzin a 20e na hygienu.takze ja mam len toto ale otec dietata je zamestnany ako vas posudzovali kolko vam priznali ?
Dobrý deň. Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť? Čítala som xy príspevkov, ale nikde som sa nedocitala. Moja babka má požiadala či by som ju neopatrovala má do 80r a veľa diagnóz, ako strojček na srdiečku, dnu, trombozu, mala mozgovú porážku.. len žije s dedkom ktorý má 80r.spolu v domácnosti. Dedko ešte zvláda sám seba, ale o babku už by mu bolo ťažko sa starať.Či sa započítava aj dedkov dôchodok do toho? Alebo len jej, keďže by som opatrovala len ju. Ja som momentálne vedená v zdravotnej poisťovni ako rodič starajúci sa o dieťa do 6r. Nedostavam žiadne €. Pôjdem sa spýtať na Upsvr, ale chcela som vedieť či vie niekto poradiť aj z vlastnej skúsenosti. Ďakujem pekne za info.
Ahojte prosim vas neviete mi poradit ked chcem vybavit na osobu opatrovatelske musi mat prechodny pobyt alebo staci ked bude prihlasena iba prikladne ke stare mesto pretoze prenajimatel nam nechce dat prechodne dakujem

@slimstar čo nepochopila som, ja som z toho článku pochopila, že ja ako dcéra svojej mamy jej môžem robiť osobnú asistenciu, ja len potrebujem zistiť či naozaj môžem popritom pracovať na plný úväzok, lebo mame pomáham tak 2-3hodiny denne, toby sa dalo