icon

PN do začiatku materskej, alebo dovolenka?

kittyna5
30. apr 2020

Ahojte, prosím viete mi poradiť niektorá zo Sociálnej, alebo ktorá sa v tom vyzná 🙂 som od januára na PN, v júli niekedy mám nastúpiť na materskú a chcela som si v júni vyčerpať ešte dovolenku. Oplatí sa mi to, či mám už ostať PN a prejsť rovno na materskú? Napadlo mi, či keď si zoberem ten mesiac dovolenku, či by mi to nezvýšilo aspoň o niečo materskú.

Ďakujem za rady 🙂

delmondo
30. apr 2020

@kittyna5 výška materskej sa zvyčajne počíta z predošlého roku.

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 Ak pracujes u toho istého zamestnávateľa ako cely min.rok tak VZ pre MD je hrubý zdaniteľny príjem za r.2019, t.j.v tomto pripade rovnaký ako mas pre PN. Akurát PN je 55% z DVZ a MD 75%.

kittyna5
autor
30. apr 2020

@evittam ďakujem za radu 🙂 Zamestnaná som u toho istého zamestnávateľa od 1.5.2019. Takže ten jeden mesiac čo by som si zobrala dovolenku by to nijak neovplyvnil už. Radšej teda si ju dám preplatiť

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 Zamestnavatel ti nemôže preplatit dovolenku ak PP trvá.
Ak pracujes od 1.5.2019 tak tvoj VZ pre MD je hrubý zdaniteľny príjem od 1.5.do 30.6.2020

kittyna5
autor
30. apr 2020

@evittam aha tak to mám potom nejaké zlé info, lebo kolegyňa, ktorá je tiež tehotná mi hovorila, že jej povedali u nás na personálnom, že radšej si má dať dovolenku pred materskou preplatiť ako si ju vybrať, tak aspoň viem že to sa teda nedá.
No tak potom neviem teda ako ďalej, keď sa mi do MD ráta aj jún/2020, tak potom by sa mi tá dovolenka oplatiť mohla, keďže od januára som PN, to mi MD zníži a mesiac dovolenky, by aspoň o pár eur mohol zvýšiť.
Mám v tom chaos, ospravedlňujem sa, ak píšem nejakú blbosť

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 PN je nezdaniteľny príjem. Nepočítaju sa ani dni ani prijem.
Na personálnom nech si naštuduju zaklady ZP.

kittyna5
autor
30. apr 2020

@evittam preto som sa radšej spýtala tu, lebo na našom personálnom veľa krát už povedali, čo bola úplná hlúposť.
V každom prípade ďakujem za pomoc 🙂

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 Dam ti príklad-mas HM mesacne od 1.5.2019-30.6.2020 1000Eur/mesiac. V tvojom prípade si na PN od 1.1.2020- DVZ pre MD 32.6530 z toho 75% mas 24.489Eur.
Pracovala by si do konca juna tak 32.7868 a z toho 75% 24.590.

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 Cize minimálny rozdiel. A smutné co píšeš o personálnom u vás. Nakolko potom za čo su ti ludia plateni ak neovladaju zaklady.

kittyna5
autor
30. apr 2020

@evittam tak to potom je naozaj úplne minimálny rozdiel. Konečne mi to niekto vysvetlil normálne po lopate, ďakujem.

No asi sú platení za to, že keď od nich niečo zamestnanec potrebuje, tak prevracajú očami, že ich zas niekto otravuje s niečím. To im ide veľmi dobre.

evittam
30. apr 2020

@kittyna5 Rado sa stalo.😉
Nabudúce ak ti bude ponúkať preplatenie dovolenky tak sa jej spýtaj na základe coho ti chce preplatit dovolenku-zakon a paragraf.😀😉 Predpokladám že uz jej aj zabehne okrem prevracania oci..m