PN, rizikové tehotenstvo a kontrola

kajuska12
24. máj 2023

Ahojte som pn rizikovom tehotenstve prac zmluva mi konci 31.8 2023 porod mam mat v decembri,otazka mam povolene vychadzky 2h rano a 2h poobede.Co ked mi nahodou pride kontrola a nebudem doma.Neviem ci mam ukoncit pn apripadne pojdem na urad prace alebo neviem ako sa dohodnut aby som nebola nervozna s toho ze cele leto doma nechcem byt

mogaa
24. máj 2023

@kajuska12 nuž keď ti príde kontrola a nebudeš doma tak ti stopnú PN a uhradíš pokutu

bublinka1426
24. máj 2023

@kajuska12 ked mas vychadzky, mas ich dodrziavat. ak ides k inemu lekarovi ci kupit lieky, vzdy si pytaj potvrdienku. to je OK.

aliziana
24. máj 2023

@kajuska12 však keď si na rizikovom, tak asi máš ležať, nie behať, či to máš len "akože" rizikové?

bublinka1426
24. máj 2023

@kajuska12 pozeram ze si asi z Ba, no tu kontroly chodia, viem z vlastnej skusenosti. aj znamym chodili

viestta
24. máj 2023

Nervozna z toho, ze si doma v lete? Hadam vies co ti je prednejsie, trajdat po meste alebo donosit dieta. Ked nemas problemy, mozes nastupit do roboty.

vkatush
24. máj 2023

@kajuska12 bola som na rizikovom 7 mesiacov, chvíľu som bola dokonca úplne bez vychádzok. Liezlo mi to na nervy, tiež leto, festivaly, oslavy, svadby,výlety, nič som nemohla. Zrušilo nám to svadobnú cestu, dovolenku, aj celý môj spoločenský život.
Jediný čas, kedy som vypadla z domu, bolo keď som skončila v 6. mesiaci v nemocnici so skoro pôrod/potratom. Našťastie to lekári zastavili.

Aká som bola potom vďačná za to, že musím sedieť doma na zadku, stále tehotná. Malý našťastie prišiel na termín, ako zázrak na Vianoce.

Ak máš dôvod na rizikové, tak to dodržuj.
Ak máš pnku lebo medveď, zruš si ju, choď do roboty a v čase voľna si užívaj život.

andula2020
28. máj 2023

ako viete aku ma autorka pracu? Ja som tiez bola cele tehotenstvo PN akoze rizikove, pretoze som robila v sklade a dvíhala tazke veci, takže lekar mi vysiel v ústrety ..mala som tam aj nejake vychadzky, ale nemala som kontrolu ani raz

ankare
28. máj 2023

@kajuska12 keď Ti náhodou príde kontrola a Ty nebudeš doma, choď k Dr. alebo na pohotovosť s niečím, aby si bola krytá.

maciatkolulu
28. máj 2023

@ankare jaj, pôjde až po kontrole, či ako? 🤣Ale dobrý pokus. Ja si myslím, že keď je niekto PN, asi má dôvod, bez dôvodu existujú iné spôsobu ako riešiť nevhodnú prácu. Toto sa vola odrb

lilinka88
29. máj 2023

@andula2020 lenže pre takéto prípady ti nemá roka vyjsť v ústrety,ale zamestnávateľ ťa má preradiť na inú prácu. A ak ti nemá ponúknuť akú inú prácu, tak je to prekážka na strane zamestnávateľa a ostávas doma s plateným voľnom. Takže týmito akože PN škodíte len sami sebe, nakoľko ostavate doma s nižším príjmom a ešte aj s možnosťou ísť von len počas vychádzok

lilinka88
29. máj 2023

@ankare to nepomôže, SP kontroluje aj čas či inde bola naozaj v čase kontroly.

martinkatinka
29. máj 2023

Ak nemas dovod na pn, tak ju ukonci a chod na UP.

floki1994
29. máj 2023

Tak mas dovod na PN alebo nemas? Lebo z toho co pises mi pride ze ju ani nepotrebujes...nechapem preco ti ju lekar vobec vypisal ak nie je dovod...vsak ked ti robi problem byt doma a dodrziavat vychadzky tak sa hod na UP a PN ukonci ;)

andula2020
29. máj 2023

@lilinka88 alebo ostavas doma s vypovedou..bohuzial aj to sa stava

tiika
29. máj 2023

@kajuska12
Veď dôležité je byt v klude, fyzicky sa nenamáhať, nebyť v strese, to sa da aj niekde na prechádzke v lese, či na brehu jazera. Ja autorku v tomto i chápem.
celkom presne neviem, takze dúfam, že ma nezjazdia. Ale jedna vec by mala byt PN a druha vec je vyplácanie nemocenských dávok počas PN. Ak pride kontrola a nebudes doma nemocenské ti odnimu, ale ďalší mesiac resp. po nejakom obdobi, by vyplácanie mali obnoviť (skús pozrieť na stránke SP). A ta PN pokračuje stále, i keď bez vyplácania. Čo sa týka pokuty, o tej počujem prvý krát.
Ja by som spravila tak, že by som bola PN a keď pride kontrola náhodou v čase, keď nebudes doma, tak by som ju ukončila a išla na urad prace.

maciatkolulu
29. máj 2023

@tiika jaj, takže nájde si papierik a zázračné v zdravie a vie bežať na úrad práce. A sociálka to zožerie. Prečo nejde nanurad práce, môže byť v lese, pri jazere, bez stresu...

tiika
29. máj 2023

@maciatkolulu veď nezožerie, ale dovtedy môže poberať nemocenske a keď jej ho odoprú, lebo porušila liečebný režim, podporu.
Najdôležitejšie zo všetkého je i tak len jej zdravie. V tom sa snáď zhodneme. Oddychovať môže rovnako i na PN, aj ako nezamestnaná.
Preco tam nejde hneď a dala tuto otázku, to ja neviem. Mne to žily netrhá, ako asi tu poniektorým.

maciatkolulu
30. máj 2023

@tiika PN =práceneschopnosť, myslím, že každému ide počas nej, či tehotnej, či nie, o vlastné zdravie a tým pádom ma dodržiavať, čo jej doktor nákaze, či ako? Vychádzky ma, tak môže ist pozerať na vodu do lesa počas nich, relaxovať, nemusí sa triasť, že jej príde kontrola, dodržia, čo ma, má rozum a ústa a vie sa dohodnúť s Dr kedy si dat vychádzky. Pokiaľ nemá dôvod na PN, tak musí riešiť inak a môže lietať celé leto kam len chce. Myslím, že je to jasné.

tiika
31. máj 2023

@maciatkolulu niekomu to staci, mne by to určite nestačilo a ani ten čas. Dohodnut sa s lekárom nedalo a dlhšie vychádzky nepovolil. Vraj nemôže, aj keby so mnou súhlasil a chápal ma. Ťažko sa je bez tak dohodnúť s niektorými ľuďmi, keď sa chceš stretnúť.. áno môžu prist za tebou, no nie vždy sa da, psychická podpora, kontakty sú dôležité. Mame systém aký mame, nestavajme ho nad ľudské potreby, nerobme z toho dogmu, nie je nastavený individuálne na všetky prípady a situácie. Ja nie som ten, ktorý ma právo ju súdiť.
Mna potom napadlo, že podpora je len asi pol roka, keď jej skoci, tak ostane bez príjmu, do roboty ju s bruškom a na pár mesiacov ťažko príjmu, nárok na nemocenske by už nemala… možno preto to tak rieši.
Veď na urad môže ísť prakticky kedykoľvek, keď skončí PN. Toto by mna nestresovalo, možno akurát len ta pokuta. Veď žienka si to už zráta, čo jej bude najlepšie.

lienka.7
31. máj 2023

@kajuska12 to sú rizika a úskalia vymyslenych/účelových PNiek. Raz si PN, tak mas byt doma a dodržiavať liečebný režim. Von môžeš ísť cez vychádzky. A nie, nemôžeš ist ani ráno ci poobede mimo vychadzok do skolky/školy či si ísť nakúpiť. K akým iným lekárom by si chcela ísť? Ak sa ti zhorší zdravotný stav, ideš na urgent do nemocnice.
O potraviny sa ti ma postarat manžel alebo hocikto iný z rodiny. Keď si na rizikovom nemáš čo nosit tašky. Cize blok z jednoty ci lidla ti akceptovať taktiež nebudú.

rorino
31. máj 2023

@aliziana presne,to aj mňa zarazilo

maciatkolulu
31. máj 2023

@tiika ja stále nerozumiem, keď je človek PN, tzn je chorý, tak ma dodržiavať liečebný režim, o com píšeš? O akom systéme? Akom stretavani? Pokiaľ hrozí problém počas tehotenstva, tak lekár určí co a ako, márne žena chce ísť ryby pozerať a s kamoškami na kávu, môže byť rada, že neleží s nohami hore v nemocnici, či? Ja som napríklad mala neobmedzené vychádzky. Určené lekárom. Zhodnotil stav a bolo, vôbec som ho neprosila, nič. Pri prvom tehotenstve som bola rada, že som rada... Takže ak je niekto PN a lekár určí, tak ma dodržiavať, ak nemá dôvod, má nájsť to správne riešenie. A môže labzovat koľko chce. Štát nie je povinný živit 9 mesiacov tehotnú zenu, lebo... A potom následne do 6 rokokov, lebo... A potom následne ta žena bude nadávať na dôchodcov, že... 🤣

maciatkolulu
31. máj 2023

@lienka.7 to fakt chce niekto ukazovať blok z. Lidla🤣🤣🤣🤣normálne zasnem

tiika
31. máj 2023

@kajuska12 rob tak, ako je pre teba a tvoje dieťa najlepšie. Ty si zodpovedná za svoje zdravie, psychickú i fyzickú pohodu, ty to cele znasas a nesies následky, nie lekár, nie tento systém, SP, zienky na MK. Ty potrebuješ a máš povinnosť robiť hlavne to, čo je pre teba najlepšie. Veď cely deň byt na lôžku nariadené nemáš. Ak si potrebuješ ísť pospať v čase vychádzky, ked to tvoje tvoje telo žiada, ráno prší, poobede je úpek, doma cely deň byt zatvorená ta ubíja, stracas dobrú náladu, chuť a energiu niečo robiť a večer ta to ťahá nadýchať sa čerstvého chladného vzduchu, urob ako to ty sama cítiš. Ty máš slobodu sa rozhodovať sama. Presne tak, ako keď sa ti narodí bábätko.
Áno, snaž sa prispôsobiť ako sa len da. No budes počúvať stále čo máš a nemáš robiť, čo musis a nemusíš. A pritom život je o inom. Je o tom, aby sme počúvali najmä seba, vlastne vnútro, robili to, čo cítime, že je správne.

lilinka88
31. máj 2023

@tiika slobodná je,ale nech potom necaka, ze jej za tu slobodu bude platiť štát. Ak má dôvod byť PN, má dodržiavať liečebný režim. Ak nemá dôvod byť PN a chce byť slobodná, môže ísť ešte do práce a potom na úrad práce. Ak opäť neskôr vznikne dôvod na PN, môže na ňu opäť nastúpiť.

maciatkolulu
1. jún 2023

@tiika to je dobreee 🤣🤣že je slobodná, však nech je ale nech si uhrádza svoju slobodu sama a nežiada to od štátu, slobodne po ala dieťa, slobodne ho ma život už v prenatalnom vývine, nemusí sa nikomu podriaďovať, môže ostať doma a dokknca nemusí ísť ani nanurad práce, ale teda musí si platiť vsetko sama, slobodne. Tak ako v iných štátoch.