Poberanie sirotského dôchodku

miso1111
14. júl 2016

Ahojte dievčence mám na vás otázočku. Neviete mi poradiť ako je to s poberaním sirotského popri štúdiu a práci. Totižto poznám jednu dievčinku ma 20 rokov a bohužiaľ je už úplná sirota no chcela by študovať na vysokej škole ale musí popri štúdiu aj pracovať pretože sú na tom finančne zle a tu ma zaujíma či jej náhodou naše úrady nezoberú sirotský keď bude popri škole zamestnaná. Na sociálke mi povedali že nie nezoberú jej ho pokiaľ bude stále študovať a doručí im na úrad potvrdenie o návšteve školy že oni neskúmajú ako a kde zarába. Ma s tým niekto reálne skúsenosti veľmi by ste mi pomohli ďakujem.

pribinak
14. júl 2016

No asi najlepsie bude zavolať do sociálnej poisťovne a informovať sa priamo tam

nedielka
14. júl 2016

Áno, aj ja som pracovala a zároven študovala, sirotský dôchodok som dostávala do veku 26r. Potom mi ho automaticky pozastavili. Každý rok som dokladovala štúdium. 🙂

pipka89
14. júl 2016

@miso1111 Ahoj, ja som polosirota. Posledný rok na VŠ som zároveň pracovala a dôchodok mi bol vyplácaný aj naďalej. Dokonca som prešla na externé... nárok na sirotský mi zanikol až dňom ukončenia štúdia- získaním titulu.

miso1111
autor
15. júl 2016

@pribinak samozrejme že som volala aj som to písala ale zaujímal na názor niekoho kto tým reálne prešiel viete aké sú úrady každý pracovník povie niečo iné 😒
@nedielka
@pipka89
Ďakujem dievčence veľmi pekne a prajem všetko dobré v živote 🙂

patka24
17. júl 2016

@miso1111 spokojne moze pracovat, len nie na trvaly pracovny pomer, iba na dohodu. Mam s tym osobnu skusenost, takze viem, ze toto naozaj nikto neskuma, pokial student chodi na denne studium. Sirotsky dochodok je iba nahrada prijmu rodica. Ja som mala prijem z brigad cez 400€ za mesiac a v pohode.

miso1111
autor
18. júl 2016

@patka24 pani na socialke povedala že môže aj na trvalý ale musí stále študovať tak dúfam že vedela o čom hovorí 🙂