icon

Počíta sa PN do nemocenského poistenia?

vikipe
5. mar 2022

Ahojte baby, potrebuje poradiť .. prvé tehotenstvo som mala rizikové, čiže som od začiatku bola na PN, počíta sa tých 8-9 mesiacov čo som bola na PN, že som bola aj nemocensky poistená ? ( Alebo nejaká ochrana lehota alebo niečo podobné)

veronikaszabova
5. mar 2022

@vikipe ak trval PP, tak ano

vikipe
autor
5. mar 2022

@veronikaszabova áno trval, skončil až keď som nastúpila na materskú dovolenku, môžem sa opýtať ešte, možno sa vyznas skúsim 🙂 .. viem že na materskú pri druhom dieťati nárok nemám, keďže pracovný pomer som mala na dobu určitú, ale je možné že na tehotenske áno ? Je tam nejaký rozdiel v podmienkach nároku ?

veronikaszabova
5. mar 2022

@vikipe tehotenske - v 13tt musis splnat podmienku 270 dni NP

vikipe
autor
5. mar 2022

@veronikaszabova áno to viem, ale ráta sa tam aj obdobie keď som poberala materskú + to obdobie čo som bola na PN +Teraz poberám rodicak a (prvé dieťa má rok a pol)

loginexistuje
5. mar 2022

@vikipe nebudes mat narok ani na tehotenske

vikipe
autor
5. mar 2022

@loginexistuje fakt nie ? Ani keď som SZČO popri tom? (Dobrovoľne odvody si neplatím, keďže nemusím)..

petamich
5. mar 2022

nie narok nevznika ani na materske ani na tehotenske - kedze za posledne dva roky nemas 270 dni a aktivne NP - obdobie materskej sa nepocita, kedze pises, ze pracovny pomer skoncil a teda nikto za teba NP neplatil, ked si nastupila na matersku a kedze si ako SZCO neplatis NP, tak sa ti tie dni nenazbierali a pre tehotenske je potrebne to splnat ku vzniku naroku = 13tt

vikipe
autor
5. mar 2022

@petamich aha, myslela som že aj obdobie poberania materskej sa počíta..ďakujem za vysvetlenie 🙂

loginexistuje
5. mar 2022

@vikipe pocita sa ak trva pracovny pomer ak by si si platila odvody zo zivnosti tak este ale takto nie nevsnikne narok nesponis ani jednu z pod ienok poberania

vikipe
autor
5. mar 2022

@loginexistuje Ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂