Podnájom - spôsob fungovania
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako to chodí pri podnájme. Pozreli sme jeden byt s priateľom a dohodli sme sa že teda pojdeme tam tlačili na nás. Zmluvu mame u advokáta od včera lenže za tie peniaze by sme si vedeli najst ovela lepsi. Zavolala som pánovi a povedala že nepojdeme tam lebo sme nasli lepší byt. Následne mi povedal že on už zaplatil advokátovi 150€ a že mu to máme zaplatiť lenže my sme nič nepodpisovali žiadne papiere. Ako to chodí musíme mu to zaplatiť? Ďakujem pekne za odpoveď
@dorina1345 nie, nic mu nemusite zaplatit
nic nemusite, bloknite si jeho číslo nech neotravuje
@dorina1345 podpísali ste dohodu, že mu zaplatíte advokáta, ktorý urobil zmluvu? Ak nie, tak nemáte čo riešiť. Veď tú zmluvu použije pri inom nájomníkovi. Zablokuj si číslo a hotovo. Ak sa ozve z iného čísla, povedz že ohlásiš na polícii, že ťa obťažuje.
@melanta nie nepodpisovali sme len to že sme boli pozrieť ten byt nič iné
Ďakujem krásne veľa ste mi pomohli už si budeme dávať pozor z chýb sa človek učí pekný deň 🙂
@dorina1345 ja prenajímam roky, stalo sa, že niekto prišiel pozrieť byt, povedal áno a potom mi len poslal sms, že nie. Neriešila som to nikdy. Zmluvu som raz zaplatila právnikovi a potom som ju používala pri každom novom nájomníkovi. To je môj náklad. Už to, že na vás tlačí a že pýta od vás peniaze, značí, že by som tam bývať nešla. Ktovie, za čo všetko by chcel platiť. Hlavne si dajte pozor, nech máte v zmluve presne popísané, kedy vám bude vrátený depozit, kedy má nárok majiteľ si ho nechať. Nech je tam uvedené, že preplatky na energiách sú vaše, nedoplatky tiež. Pretože sú experti, ktorí nedoplatok dajú zaplatiť nájomníkovi, ale preplatok si chcú nechať. Trvajte na tom, aby ste v zmluve mali zvlášť cenu za byt a zvlášť za energie. Skontrolujte si byt, zariadenie, hodiny na meračoch. Ak bude chcieť majiteľ chodiť na mesačné kontroly, neberte taký nájom. Ja za celý rok nevojdem do bytu, nie je na to dôvod, ak nie sú sťažnosti susedov. Ešte ma napadlo, v zmluve trvajte na tom, aby tam bolo, že drobné opravy si vyriešite vo svojej réžii, čiže opravy za pár desiatok eur, dajme tomu do 100 eur. Nákladnejšie by mal platiť majiteľ, jeho je byt, on vám poskytuje za odplatu bývanie, takže on má hradiť zveľaďovanie a údržbu.
@dorina1345 ja nechápem čo máte u advokáta? My keď sme hľadali podnájom, reagovali sme na inzerát, boli pozrieť byt, keď sa nám páčil, dohodli sme podmienky, zaplatili depozit na a nikomu žiadneho advokáta, ani my sme nemali. On si dal vypracovať zmluvu a potvrdiť u notára, chcel mať poistku. Ale na vlastné náklady, my sme mu nič nehradili.
@melanta dakujem krásne veľmi veľa ste nám pomohli totižto nemáme skúsenosti ešte s podnájmom takže si dáme pozor ďakujem krásne
@tosomja ževraj zmluvu máme u advokáta ale mozňo chcel len postrašiť a myslel si že mu zaplatíme len tak ale najprv si preverím či teda má nato nárok a ako to chodí kedze nikto nemá ešte skusenosti z rodiny
@melanta prosím ťa, ako to máte poriesene, keď napríklad máme dom v prenájme. Rozpadajú sa nám schody, majiteľ sľubuje už polroka, že zavolá majstrov, aby to urobili. Môj manžel by to urobil aj sám, veď je šikovný, ale majiteľ chce silou mocou svojich majstrov (zadarmo) aby nám nemusel nič preplatiť. To môžem nakúpiť, urobiť a znížiť si tým "nájom" či musí súhlasiť?
@dorina1345 tak je to jeho voľba dávať zmluvu robiť advokátovi. Mohol počkať na vás.
@dorina1345
Nie ste povinni mu nič platit, nemáte s ním ziadnu zmluvu.
Ďakujem vám krásne
@tosomja my máme v zmluve, že do 50 eur si platí nájomník, nad 50 eur ja. K tvojej otázke. Nie, nemôžeš si určite znížiť nájom, pokiaľ sa tak vopred nedohodnete. Ja napríklad mám v zmluve, že závady nad 50 eur platím a zabezpečujem ja a som povinná to urobiť bezodkladne. Máte niečo také v zmluve? Pol roka by som nečakala. Buď by som mu dala termín (max mesiac) a ak by to do mesiaca nebolo hotové, tak by som mu dala výpoveď. Alebo by som si to zaplatila. Ale to asi nie. Asi by som odišla ak by som mala pol roka čakať a platiť za niečo, čo nie je plne funkčné.
@melanta áno, je nám tu dobre, deti zvyknuté, máme dvor, aj keď ten treba zveľaďovať, čo tiež sľúbil že urobí chodník a také úpravy. Ale to máme v rámci záľuby a robíme si sami podľa seba. Prenajal nám to dlhodobo. Neplánuje ani predávať, ani sa tu sťahovať. To kúpili starší dom vyslovene na prenajimanie. Len to, že má chorú manželku a stále sa vyhovára, že má rodinné problémy. Aj my je to ľúto, predsa vzťahy sú dôležité, ale neplatime malo, aby sme si ešte aj také úpravy platili.
Nič nemusíš nikomu platiť. Zablokuj číslo a hotovo
@dorina1345 ten majitel to na vas skusa, nic ste mu neslubili, kaslite na neho. Vytusil, ze ste neskuseni. To bude teraz od kazdeho co sa pride pozriet na byt pytat stovku?

vôbec nerozumiem čo je u advokata....pokial ste nič nepodpisali tak nemusíte nič