Podpora po materskej
14. nov 2015
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či mám nárok na podporu v nezamestnanosti keď po rodičovskej podám výpoveď v práci?Ďakujem za odpovede
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či mám nárok na podporu v nezamestnanosti keď po rodičovskej podám výpoveď v práci?Ďakujem za odpovede
toto je skopirovane zo soc. poistovne
Počas rodičovskej dovolenky so mnou zamestnávateľ ukončil pracovný pomer, stále poberám rodičovský príspevok. Ráta sa mi jeho poberanie ako obdobie poistenia v nezamestnanosti?
Nárok na rodičovský príspevok sa neberie do úvahy ako obdobie poistenia v nezamestnanosti . Jeho výplata ako štátnej sociálnej dávky je vo vzťahu k splneniu obdobia poistenia v nezamestnanosti bezpredmetná. Na účely nároku priznania dávky v nezamestnanosti možno zarátať len prerušenie povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Ak mamička skončí pracovný pomer, skončí sa aj trvanie rodičovskej dovolenky. Na účely nároku na dávku v nezamestnanosti sa jej zaráta len obdobie rodičovskej dovolenky počas pracovného pomeru, nie však obdobie starostlivosti o dieťa trvajúce po skončení pracovného pomeru.
Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká, ak poistenec splní podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti: zaeviduje sa ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a splní podmienku obdobia poistenia v nezamestnanosti – aspoň dva roky (t.j. 730 dní) v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie.
Pripomíname, že Sociálna poisťovňa nemôže vyplácať dávku v nezamestnanosti osobe, ktorá zároveň poberá rodičovský príspevok, to znamená, že výplata priznanej dávky v nezamestnanosti sa zastavuje na čas poberania rodičovského príspevku.
Vaša Sociálna poisťovňa