Pomoc s dodatočným daňovým priznaním: Ako vyriešiť preplatok?
Ahojte
Potrebovala by som poradit. Ide o vysledok jedneho vypoctu. Ale zacnem od zaciatku. Zamestnancovi bolo vykonane rocne zuctovanie.
Danova povinnost vysla na 3000
Preddavky boli zrazene vo vyske 3010
Zamestnancovi vznikol preplatok -10eur
Zamestnanec este poukazal 2% dane, organizacia tym padom dostala 60eur, danovemu uradu islo 2940.
Neskor danovnik podal dodatocne danove priznanie, kde si uplatnil danovy bonus vo vyske 700. Vyslo nasledovné:
Dan z prijmu 3000
Danovy bonus 700
Danova povinnost 2300
Preddavky 3010
Preplatok -710
Vypocet rozdielu:
Novy preplatok-stary preplatok+(60-2%z2300)
-710-(-10)+(60-46)=-686
Pre tu organizaciu vychadzaju tie 2% o 14 eur menej z novej danovej povinnosti, ale kedze oni peniaze nevracaju, tak danovy urad vyplati z novovzniknuteho preplatku len 686 namiesto 700. (Keby vyplatil 700, tak z povodnych 2940 by mu zostalo len 2240 namiesto 2254).
Dobre. Teraz prichadza podstata. Danovnik zisti ze na ten bonus predsa len nema narok. Takze podava dalsie dodatocne priznanie, aby vratil cisla do povodneho stavu.
Dan z prijmu 3000
Bonus 0
Danova povinnost 3000
Preddavky 3010
Preplatok -10
Vypocet rozdielu
Novy preplatok-stary preplatok+(0-2%z3000)
Cislo v zatvorke sa pouzije, ak je vyssie ako 0. Takze:
-10-(-710)=700
Novovzniknuty nedoplatok je 700
Podla tohto danovnik by mal vratit 700. Ale preco ked predchadzajuci preplatok bol len 686?
(2254+700=2954, ale danovemu uradu patri len 2940, kedze sa to vratilo do povodneho stavu)
Pozri zakon 595/2003 paragraf 50 ods.10. To sa handrkuje kvoli 14 euram? Vymysla a tak aj dopadne - este treba ratat s pokutou za navysenie DDP oproti predchadzajucemu DDP. A ked budes robit dodatocne, nemozes pisat preddavok v akej vyske bol vybraty od zamestanca, ale uz odratany o vysku preplatku co mu bol vyplateny 😉
@anonym_6d41e0 viem co je v tom paragrafe (50 odsek 10), ze organizacia nevracia rozdiel, ak sa upravi povodna danova povinnost. ale to co riesim ja, tak tam mi toto nepomaha. Co to s tym ma?
Nie je to handrkovanie, ale ked to chces nazvat, nech. Ale aj danovy urad s tebou bude handrkovat aj za par centov. Prave preto musi danovnik nechat tych 14eur danovemu uradu po prvom DDP, aby DÚ mal to co mu patri. Ale ked sa vsetko vrati do povodneho stavu, tak preco by malo zostat DÚ o 14 eur viac?
A ten preddavok musim napisat aj do druheho DDP. Preco nemozem? Ako, ze odratany o vysku preplatku? Preddavok je zrazeny podla paragrafu 35, a ta ista vyska sa uvadza aj v prvom aj druhom DDP aj v povodnom rocnom zuctovani. A rozdiely sa vykazuju v oddiele pre rozdiely.
A pokuta… neviem, ten preplatok zatial vyplateny nebol, a vlastne uz ani nebude. Ide len o to, aby to sedelo papierovo

Pozri zakon 595/2003 paragraf 50 ods.10. To sa handrkuje kvoli 14 euram? Vymysla a tak aj dopadne - este treba ratat s pokutou za navysenie DDP oproti predchadzajucemu DDP. A ked budes robit dodatocne, nemozes pisat preddavok v akej vyske bol vybraty od zamestanca, ale uz odratany o vysku preplatku co mu bol vyplateny 😉