Pôrod v zahraničí - doklady
Ahojte, chcem sa spýtať tie, ktoré ste rodili v zahraničí, ako ste LEGALNE preniesli cez hranice vašho novorodenca domov, ake doklady ste museli vybaviť a ako dlho to trvalo?
Kamarátka býva v Maďarsku, ale zvažuje pôrod na Slovensku (ma tu korene a dobre recenzie na nemocnicu), avšak nevie, čo to obnaša v praxi.
Ja viem tak, že rodný list najskôr obdrží 4-5dni po pôrode, az následne sa dá vybaviť pas, ktorý najskôr urobia za 2 dni. Dieťa predpokladám treba odniesť na oddelenie dokladov kvôli fotke, či existuje služba ze prídu dieťa odfotiť do pôrodnice?
Z toho mi vyplýva, že do prepustenia nestihnú vybaviť potrebné doklady a museli by sa niekde ubytovať na SR.
Mam správne informácie? Alebo existuje iný spôsob?
Ďakujem za všetky rady 🙂
Dieta sa prevaza bez dokladov a vsetci dufaju, ze nebudu kontroly a vsetko bude ok.
@zuzanaete túto možnosť nepovažujem za šťastnú ani bezpečnú. Stačí zastavenie hliadkou, nehoda ci zdravotné problémy počas cesty. Cesta by trvala 3hodiny, aj po diaľnici, bol by to veľký risk.
@zuzanaete túto možnosť nepovažujem za šťastnú ani bezpečnú. Stačí zastavenie hliadkou, nehoda ci zdravotné problémy počas cesty. Cesta by trvala 3hodiny, aj po diaľnici, bol by to veľký risk.
@bolarazjedna a co ti spravia, ked ta zastavia?
Museli sme vybaviť cestovný pas, ten mal platnosť len na určitú dobu a v tom čase vycestovať. Išli sme na slovenskú ambasádu a tam dieťa odfotili a doklad nám vystavili.
Ale my sme išli zo Švajčiarska na Svk
..nevhh si zisti napríklad na maďarskej ambasáde čo a ako musi vybaviť.
@bolarazjedna a co ti spravia, ked ta zastavia?
@bluka2 napr zoberú dieťa, keďže ho prevážať cez hranice ilegálne, bez dokladov? Ani nevedia overiť totožnosť dieťaťa, či nie je unesene napr
Okrem pasu može na SVK vybavit aj OP s fotkou, to je možno rychlejšie. Ale áno, najskor rodný list, potom cestovní doklad. To je legalna cesta. Do porodnice nikto fotit nechodí.
Prakticky ale desiatky zien rodia v ČR (Břeclav, Vyškov, Vsetín atd) a predpokládám, že drviva vacsina to riskuje a jazdi cez hranice bez dokladu.
Ale kámoška, ak má teda slovenské obcianstvo, ten doklad každopádne potrebuje aj do blízkej budoucnosti. Ak teda býva niekde za hranicami a cestuje na SVK často.

Dieta sa prevaza bez dokladov a vsetci dufaju, ze nebudu kontroly a vsetko bude ok.