icon

Potrebné údaje na faktúre

natalka1919
16. júl 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, keď ma niekto živnosť a vystaví faktúru. Musí dať na faktúru meno toho, kto mu pošle peniaze na účet? Alebo môže tam byt meno niekoho, ale uhradí ju niekto iní z rodiny, príklad manželka, syn zo svojho účtu. Je to v poriadku v takomto prípade?Ďakujem

Strana
z2
danusa63
16. júl 2022

@martul 😀

martul
16. júl 2022

@michaelam2 samozrejme, a nie u jedného klienta.

lienka.7
16. júl 2022

@natalka1919 vies, toto je ciernota jak hovado🤦‍♀️
Ano, moze mat na účte nejakú platbu 1-2x za niečo. Ale rozhodne nie s poznámkou platba za to a to. Alebo záloha za to a to. A v sumáre za 7.000€🙈 si myslíš ze tety na daňovom úrade zeru seno ked im povie ze vsak im len."pomahal"? Su to peniaze za sprostredkovanie, na ktoré mal normalne vystaviť faktúru.
Kto mu predtým robil daňové priznania? To jeho účtovníčka je s tým ok?

michaelam2
16. júl 2022

@martul vdaka, minule som zachytila taku debatu na facebooku k tomuto a ani tam sa nevedeli uctovnici zhodnut ci sa to robit moze alebo nie ...pravnici sa k tomu vyjadrili ze na to danovaci nemaju pravo ale napriek tomu sa to robi, pretoze firmy ani nevedia ze maju moznost sa branit

martul
16. júl 2022

@lienka.7 múdro.

lienka.7
16. júl 2022

@natalka1919 aby si to pochopila, tak po lopate...
Od Jožka mrkvicku dostal na ucet 2200€ za tehly.
Na 2200€ mu tvoj muz vystavi fakturu. Tehly kupi za 2000€. Na to dostane zo stavebnín opäť faktúru (doklad o kupe). Cize 200€ ma tvoj muz zisk.
Pokial ma takýchto platieb za 7.000€ ma dovystavovat faktúry k nim. Nakolko nie je platca DPH, nie je to až taky problém ako ked mu na to pridu, ze nepriznava prijem z podnikania

natalka1919
autor
16. júl 2022

@martul
Aká pokuta za to reálne hrozí?
Keby opačne strany potvrdili, že neposielali peniaze za prácu, bolo by to v poriadku?
Som z toho vystrašená. Manžel si z toho nič nerobí.

natalka1919
autor
16. júl 2022

@lienka.7 áno, už vtedy som ho na to upozornovala

lienka.7
16. júl 2022

@natalka1919 si tu dakde písala ze ma bezny ucet v SLSP? tak podla ich VOP nie je určený na podnikanie...

natalka1919
autor
16. júl 2022

@lienka.7 účtovníčka mu povedala, že ho môže používať

lienka.7
16. júl 2022

@natalka1919 este raz... používanie súkromného BU v prípade živnostníka na podnikanie nie je zákonom zakazane. Vid link co som ti poslala.
Cize v tomto ma účtovníčka pravdu, ano, môže ho používať.
Ale banka, kde ma tvoj muz tento účet otvorený, ZAKAZUJE používanie bežného BU na podnikanie. Rozumies tomu rozdielu?

martul
16. júl 2022

@natalka1919 je to príjem z podnikania a opakujúci, ktorý treba zdaniť. Čo budete tvrdiť že za čo vám poslal peniaze na účet?

natalka1919
autor
16. júl 2022

@lienka.7 jasne, chápem. Založí si podnikateľský. Je problém, že doteraz používal tento účet?

natalka1919
autor
16. júl 2022

@martul v podstate za to, za co poslali peniaze. Manžel z toho nič nemal.
Keď som si pozrela obraty, tak mal tam aj nejakých 20 000 eur, ktoré si posielal s nejakym známym. Jeho nejaký známy si požičiaval od manžela a potom mu niečo vracal. Malú nejakú dohodu medzi sebou. Neviem, riešili by aj to?
Mňa to trápy, manzel sa nad tým iba usmieva. Dnes som si pozrela komplet jeho výpisy z účtu.

martul
17. júl 2022

@natalka1919 nerozumiem tomu čo píšeš, muži zdaniť všetky príjmy z podnikania. Hotovo.
Čo si posielajú s kamošom aké peniaze, za čo?

natalka1919
autor
17. júl 2022

@martul ze ma strašne veľa obratov na účte. Požičia kamarátovi nejaké peniaze, po čase mu niečo vráti a tak. To samozrejme nesúvisí s podnikaním.
V podstate mu tých cca 7000eur nesedí, nemá v daňovom priznaní v minulom roku. Aj keď ma na účte pri nich poznámku, čo sa týka nejakých stavebných veci.
Aká pokuta mu za to hrozí v prípade kontroly? Podľa čoho sa určuje? Sú vysoké palky za to? Dakujem Vám za rady a pomoc.

martul
17. júl 2022

@natalka1919 pokutu ti nikto terez nepovie. Možno kontrola nebude nikdy možno o rok
Závisí od sumy, kedy príde kontrola, čím neskôr sa zistí tým vyšší bude úrok. To nevie teraz nikto povedať.
Len si asi treba ujasniť čoho sa tých 7000 tis týka. Najprv sme sa bavili o tom že mu zaplatia naviac klienti. Teraz im ,,len požičiava " ale v poznámke sú stavebné veci. Tak ja už neviem.
Asi to ukončíme tým, že nech to odteraz už nerobí a nedajbože príde kontrola nech si to obhajuje on, veď on je s tým v pohode.

natalka1919
autor
17. júl 2022

@martul sú na to nejaké tabuľky? Alebo aká je maximálna pokuta pri cca 7000 eur, ktoré nemá v daňovom priznaní, ak by mu na to prišli a nevedel by sa obhajit?
Dohovorila som mu, nech si dáva na to pozor.
Myslela som to tak, že tých 7000eur príjem nemá v daňovom priznaní. Dostal to od ludi, ktorým niečo robil. A v poznámke mal písané, materiál, debnenie, strop a tak. Ale tie peniaze nedostal za prácu, len zato, že im niečo vybavil a v podstate z toho nemal nič. Alebo mu známy niečo vyhodil za to.
A tie ďalšie obraty, co som spomínala, nesúvisia s podnikaním, len veľakrát niekomu požičiava peniaze, potom mu vrátia a tak.

martul
18. júl 2022

@natalka1919 opakujem, pokutu úroky ti nikto teraz nebude vedieť povedať.
7000 je príjem za SLUŽBY z podnikania. Treba to zdaniť. Akože,,v podstate z toho nemal nič " mal, tých 7000 tis.
A to požičiavanie a vracanie peňazí to asi tiež nebude jednorazová záležitosť. Robí to pravidelne, opakuje sa to? Koľko požičia toľko mu vrátia?
Prosím ťa, naozaj by sa oplatilo zájsť za daňovým poradcom a obetovať tie peniaze za cenné rady, hlavne aby to počul aj tvoj muž.

Strana
z2