Potrebujem pred pôrodom vybaviť nejaké papiere?
Ahojte neviete mi povedat ked som prveho syna cakala ale sme este neboli zobraty s manzelom tak sme museli ist na matriku volaky papier aby som mala do porpdnice a teraz cakame 2.4 druhe ale sme uz zobraty tak nam uz netreba ci
@miska7754 sobasnt list si vezmi do porodnice, staci kopia. Matrikarka sa zastavi za tebou, vypise papiere, a cestou z porodnice sa zastavite na matrike po rodny list.
@pondelok01 treba sobášny list do pôrodnice? My sme tiez prvého riešili na matrike kvôli priezvisku ten papier som mala v pôrodnici ale ak teraz sa volám rovnako ako muž a sme zobratí tak načo sobášny list?
@kris_tin257 aby pani z matriky mala podla coho vyplnit papiere. Staci to maj aj v mobile odfotene, nebudes sa potom zdrzovat na matrike.
Sobasny list treba, staci prefoteny, v mobile si myslim ze stacit nebude… u nas teda ziadna “matrikarka” do proodnice nechodi, riesi to normalne PA, ktora to vypisuje, mamicka po porode dostava podpisat papiere, ktore sa posielaju na matriku, a samozrejme potrebuje doklad o tom, ze ste manzelia, mena, adresy atd… vsak to moze hocikto povedat, ze su manzelia
@anavixy tak myslela som že dieťa dostáva priezvisko automaticky po matke čiže kebyže aj nemám sobášny list nemá mu aké iné priezvisko dať, trvalý pobyt to isté a na otcovstvo nepotrebuje sobášny list, načo je vlastne teda potrebný? 🤔
@kris_tin257 no ak nie ste manzelia, tak na otcovstvo potrebuje papier z matriky o otcovstve 🙂 teraz staci sobasny list, ono to nie je len o priezvisku ale hlavne o tom, ze otec s tym suhlasi
@anavixy už sme manželia, predtým sme mali list z matriky. Ja neviem som z toho blbec ale s čím musí otec súhlasiť? 😀 Stále neviem nejak pochopiť potrebu toho listu a kebyže ho nemám čo by sa stalo
@kris_tin257 no ty ako matka mozes chciet napisat ako otca tvojho dietata hocikoho, Borisa Kollara napriklad 🤣 on s tym musi suhlasit, ze ano, je otcom a chce aby dieta malo jeho priezvisko (a pripadne alimenty).. ked ste manzelia tak samozrejme je to automaticky jeho dieta (dokonca aj ak by sa narodilo menej ako 9m po rozvode, aj tak by to na papieri bolo manzelove dieta, aj keby v skutocnosti nebolo… ale to uz je z ineho sudka), ale matrika/porodnica musi mat cierne na bielom, ze ste manzelia.
A kebyze ho nemas tak ti budu kazat ho doniest dodatocne.
My sme tu teraz v porodnici mali matrikarku, ale sobasny list vidiet nechcela. Asi preto, lebo nemocnica UNB Bratislava zaviedla taky formularik "Dohoda o mene dietata", ktory podpisuju vsetci, zosobaseni i nezosobaseni, su tam udaje z obcianskeho aj sobasneho listu... spravnost udajov overi zamestnanec nemocnice, ked dojdete na porod... odny list potom pride postou do par dni...
@kris_tin257 Musi suhlasit s krstnym menom dietata
Dalsia vec, treba rodne cislo otca, miesto jeho narodenia. Niektore maminy zostanu zaskocene, lebo to z hlavy nevedia.
@basska_b bude so mnou pri pôrode čiže doklady bude mať u seba a podpíše čo treba, čiže od teba nechceli rodný list? Tiež budem rodiť v BA. Pozerala som na stránke pôrodnice majú napísané ze treba papier z matriky ak nie sme zosobášení ak sme netreba nič
@kris_tin257 podla mna doslo vo vsetkych BA porodniciach k tejto zmene, ja konkretne som rodila v Ruzinove a na poradni mi dali papier Dohoda o mene, ktory sme doma vyplnili a oni to pri prijme na porodnicu este overili. Matrikarka sa pytala uz len na datum svadby a kolke dieta to je, kedy sa narodilo to predchadzajuce a najvyssie vzdelanie mna a muza...
@basska_b pri prvom pôrode matrikárka ani nechodila, všetko vybavila pôrodnica, rodila som v Kochovi
Opýtam sa na poradni teraz radšej ale fakt nechápem dôvod prečo doniesť ten sobášny list

@miska7754 už netreba nič, ste manželia