Pozastavenie dávok v hmotnej núdzi
Ahojte dievčatá. Chcela by som sa informovať, lebo to neviem nikde nájsť a na Úrade práce majú samozrejme všetci podstatne nepodstatní ľudia dovolenky 👎 Koncom októbra 2016 som ukončila pracovný pomer na dohodu s mojim problémovým zamestnávateľom. Boli mi poskytnuté dávky v hmotnej núdzi. 9. 12. 2016 mi prišla výzva, aby som doniesla na Úrad práce potvrdenie o čistej mzde za mesiac október a mala som na to 8 dní. Neochotného zamestnávateľa som do toho musela nanútiť a už som v zúfalosti volala nech mi pošle čím skôr, aby som nemala problémy. 14. 12. 2016 som odniesla potvrdenie aj s príjmom v čistom - 65 € za celý mesiac a to doslovne. Darmo dohoda, zamestnávateľ mi naozaj poslal len takýto smiešny peniaz. Čakala som tento mesiac na hmotnú núdzu - z tých mála peňazí musím čo to poplatiť. Neprišli. Bola som sa informovať na úrade práce, čo sa deje. Dávky mi boli pozastavené. Neviem síce prečo, pretože som prišla včas a ten smiešny mesačný plat nepresahuje nič. Na úrade práce som bola už 3x a dneska znova. Nič mi nevedeli povedať. Neustále tam má niekto dovolenku. Papier mi žiaden neprišiel, ani o pozastavení ani o ničom. Na Úrade práce to rieší jedna pani, ktorá očividne "nemá čas" sa na to pozrieť a preveriť ma. Chcem sa teda opýtať, či by ste mi vedeli povedať, či mi tie dávky po prehodnotení opäť spustia a či má niekto podobnú nepríjemnú skúsenosť. 65 € biednych mi neprekračuje nič, je to minimálny peniaz za celý odrobený mesiac. Spĺňam teda podmienky, no nikto s tým nič nerobí a už ma to naozaj začína hnevať. Najhoršie, čo mohli urobiť bolo, že mi peniaze ako naschvál pozastavili presne pred Vianocami, za čo som im naozaj "vďačná".
Ja nechapem preco ta v decembri vyzvali aby si doniesla potvrdenie o prijme za nesiac oktober. Ak dobre citam v oktobri si este bola zamestana. T.z ze za oktober ti davku nevyplacali. Janosim potvrdenie o prijme tak ze v decembri za november . Stale do konca mesiaca za predchadajuci mesiac. Preto sa pytam kedy ti davky schvalili.
Priznali mi ju v septembri. 2x mi dávka prišla bez problémov. V októbri som sa zamestnala, no ak som zistila, čo je zamestnávateľ zač, tak som dala aj výpoveď. V októbri mi prišla dávka v pohode, v novembri tiež. No teraz mi prišla výzva preukázať čistú mzdu, ktorú som zarobila, no a to je tých smiešnych 65 € .. Všetko som im priniesla, no nikto nič nerieši ☹
Fii ha tak to je na mňa moc ked sa to mieša zo zamestnanim. Ja som mala sakra problemy s nimi tiez a dlho . 3 mesiace ma ukratili o davku musela som to riešit vyššie a potom sa panička spamätala. Toto bude tiež asi niečo take. Mne tak zobrali prispevok nabyvanie lebo po pol roku som ho mala nanovo dokladovat . Nikto ma nevyzval vraj to uz nerobia. Tiež som bola na nervy.
Ale teraz rozmyslam .....aku maš výsku davky neviem ci si jednotlivec alevo ste posudzovany viacery no ak mas na papiery 65 eur za oktober je tvoja davka vyssia ? Ci ti preto neposlali nič.
Takto.. Ja dostávam dávku ako jednotlivec = 124 € (dávka za jednotlivca + dávka za projekt Zamestnaj sa, čo je len na polroka). Robila som ten október a výsledná čistá mzda mi vyšla 65 €. Prišla mi výzva aby som sa preukázala, pretože ak by som zarobila nad 140 eur, tak by som bola aj vyradená z úradu práce aj automaticky zrušia dávky. Ja som zarobila len 65 € - odrobených 40 hodín - 1,50 € / hodina. Toto je naozaj minimum a oni to majú na úrade preveriť a posúdiť. Potvrdenie o výške príjmu som doniesla ako žiadali - do 8 dní. Dávky mi zrušili. Do teraz nič neriešia, dneska som sa bola pýtať a stále ma majú pozastavenú. Stále mi len povedali aby som prišla sa informovať o pár dní neskôr - bola som už 3x. Povedali mi, že ak to bude bez problémov mali by mi uch spustiť, dneska mi povedali, že sa s tým nič nedeje, nikto to nepreveril ešte. Tak ja už neviem.
@pictbridge tie dávky ti ale potom doplatili nie ? Nemôžu ťa len tak proste obrať. Ja už neviem, tiež ma už napadlo, že by som to riešila niekde vyššie :(
@dnp nie za dany mesiac mi nedali. Ked som doniesla potvrdenie ze mame zaplatene dane a sneti ktore sa vraj noci kazdy pol rok tak mi ih spustili. Ale ten jeden mesiac mi uz nikto nedal nic. Ani treba ist vyssie. Ja uz som potom chodila len tam a tam mi vsetko ochotne vybavili.
Tá pani, ktorá to drží má dovolenku. Plánujem v pondelok volať alebo ísť za ňou. Ak nie tak za riaditeľkou. Ak ani to nie, tak ústredie a vyššie lebo inak neviem ☹
chcem sa opýtať...nahlásila si, že si sa v októbri zamestnala? Lebo píšeš, že ti dávku v mesiaci november vyplatili - čiže mi z toho vyplýva, že si asi neohlásila, že si sa zamestnala...Lebo v tom prípade, ak by úrad o tom vedel, že si zamestnaná, dávku za október /vyplatenú v novembri/ by ti neposlali...Úrad potrebuje čistú mzdu za ten október odpočítať z dávky v mesiaci november a o to sa dávka znižuje...To, že by ťa vyradili z evidencie úradu, ak by bol príjem vyšší, nesúvisí s dávkou v hmotnej núdzi...To sú dve rozdielne veci...Dávka sa odníma, len ak ti nárok už nevyjde /keď napr. prekročíš mzdou/ a dávka vyjde 0 eur...ale nie je to tak, že keď niekoho vyradia z evidencia, nepoberá už dávku...Toto ľudia nevedia...Pozri sa, čo máš napísané v tej výzve, na spodu papiera, že čo bude, v prípade, že nedoručíš ten0 príjem...Zastaviť dávku ti môžu, len ak do 8 dní /ak to máš tak vo výzve/nezdokladuješ ten príjem/...Ale keďže tvrdíš, že si to do 8 dní doniesla, tak dávka ti v žiadnom prípade nemohla byť pozastavená = to by ti prišlo aj rozhodnutie o zastavení...Úradníčky musia dodržiavať zákon, nemôžu si robiť len tak halabala ako si niekto myslí, že to tak funguje...Ak je vo výzve do 8 dní a nie sú potrebné doklady doručené, tak sa dávka zastavuje...ALE: Ak príjemca dávky aj po tomto termíne zdokladuje čo má do 3 mesiacov, dávka sa opäť obnoví...
Mne skôr z tohto vyplýva, že si ten papier doniesla až po výplate dávok - čiže po termíne výplat dávok z úradu...ten mali totiž úrady 7. - 8.12, čiže ak si to doniesla po tomto dátume, úradníčka nemohla nahodiť do PC tvoju čistú mzdu, čiže vypočítať koľko peniažkov ti majú vyplatiť a preto ti peniažky neprišli...Čiže to nie je chyba úradníčky, ale to, že to bolo doručené po tom, ako sa vyplácajú peniažky...Ale keď si to zdokladovala po tom 7.- 8.12, peniažky ti budú vyplatené najbližší výplatný termín / z úradu je to 12.1/ + nejakých pár dní, kým to prebehne cez poštu...Ak ešte niečo potrebuješ vedieť, pýtaj sa...robím na tomto oddelení🙂

V ktorom mesiaci ti prisiel papier ze mas priznanu davku ? Poberam uz rok snad poradim ☺