icon

Pozemok na pradeda: Ako vyriešiť dedičstvo?

24. aug 2026

Máme v rodine starý pozemok, ktorý je na LV ešte stále vedený na pradeda. Dávno nežije, dedičia po ňom áno, ale vlastníctvo sa nikdy poriadne nevysporiadalo. Navyše je tam aj stavba, ktorá podľa všetkého nie je nikde evidovaná.

Ako sa toto vôbec rieši? Viete mi poradiť? Treba kvôli tomu právnika, alebo sa dá začať rovno cez notára/dedičské konanie?

zuzkaa1991
24. aug 2026

@anonym_autor dedic aspoň jeden musi otvoriť dedicke konanie ale to vam urcite viac poradi notar ktory riesi dedicke konania

autor
24. aug 2026
@zuzkaa1991

@anonym_autor dedic aspoň jeden musi otvoriť dedicke konanie ale to vam urcite viac poradi notar ktory riesi dedicke konania

@zuzkaa1991 Ďakujem. A ako zistím, na ktorého notára sa obrátiť? Pôvodné dedičské konanie po pradedkovi bolo asi pred desiatkami rokov a notár, ktorý ho riešil, už zrejme ani nežije.

anonym_db1353
24. aug 2026
@anonym_autor

@zuzkaa1991 Ďakujem. A ako zistím, na ktorého notára sa obrátiť? Pôvodné dedičské konanie po pradedkovi bolo asi pred desiatkami rokov a notár, ktorý ho riešil, už zrejme ani nežije.

@anonym_autor a nikto neodniesol papiere z dedičského na kataster?

autor
24. aug 2026
@anonym_db1353

@anonym_db1353 To práve neviem. Na LV je stále vedený pradedko, takže predpokladám, že nie.

siuzich22
24. aug 2026

Riešim tú istú situáciu a mne na katastri veľmi ochotná pani poradila celý postup a ešte aj prešla so mnou všetky archívne záznamy. Treba obnoviť dedičské konanie (je na to aj tlačivo)..ja mám konkrétne - Návrh na konanie o novoobjavenom majetku poručiteľa. Mohli by ti tam poskytnúť aj informáciu pod ktorého notára to bude spadať..

midka
24. aug 2026
@anonym_db1353

@anonym_db1353 rozhodnutie sa mohlo zaniest na katasteter,, skor zrejme dany pozemok nebol zahrnuty v dedicskom konani, obcas sa to stava

anonym_0e942c
24. aug 2026

treba požiadať príslušný súd o informáciu, či bol konkrétny pozemok prededený, prípadne si vyžiadať dedičské rozhodnutie, ak bolo ísť d rozhodnutím na kataster, ak nebolo, je potrebné začať nové konanie, môžete ho začať bez ohľadu na to či ste dedič alebo nie. návrh sa podáva na súd, ideálne pripojiť pôvodné rozhodnutie, ak ho máte, alebo aspoň číslo spisu, uviesť známych dedičov a čo chcete predediť. nepotrebujete na to právnika. ak bolo pôvodné konanie pred "100" rokmi, tak bude náhodne vybraný notár, ak nedávno, možno to bude mať pôvodný notár

anonym_8b76c7
24. aug 2026

Na tom LV mas nejake cislo ČD zvycajne. Zober na okresny sud, ci ti vedia vyhladat to cedecko na archive. Podas ziadost o dodatocne dedicske tamtiez. Lenze... Ten PRa mal povedzme 3 deti, tie maju po 2,a ti maju 5,X ludi cez 3 generacie, vsetkych musus dolozit. Mala som taky pripad, oni sa ale posplnomocnovali a jedna vetva sa vzdala. Aj tak to bol zahul u notara, moja mravencia polrocna robota, ale da sa. My sme mali z roku 1962 a v ten rok nezapisovali dedicske, ci nieco dojebabrali a zrovna nasej veci sa to tykalo🚨