icon

Práceneschopnosť počas tehotenstva a úrad práce: čo je potrebné?

faasx
2. okt 2024

Ahojte, prosím vás viete mi niekto poradiť ohľadom tohto.
Tam kde chodím na úrad sú veľmi hnusne ženy a nevedia mi nič poriadne vysvetliť. Ano viem, chcem sa nahlásiť dobrovoľne ale keďže mám rizikové tehu potrebujem ísť na úrad keďže nemám robotu. Pani mi povedala že potrebuje od lekára potvrdenie. Ale nevie že mi tam dá neschopnosť pretože ma ani nepustila k slovu. Stačí len to priniesť ? Alebo musím ešte niečo

veronikaszabova
2. okt 2024

@magic08 ja si myslim, ze tak ako pise tu - chaoticky a nezmyselne - ... Ze sa tak vyjadrovala aj tam a uradnicka nevedela, co chce 🙂

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 samozrejme ze to chapem ale ked dojde tehotna zena s rizikom, preco by bola na urade prace, ked je zrejme ze sa asi do MD nezamestna...

magic08
2. okt 2024

@veronikaszabova je to velmi pravdepodobne, vnimam to rovnako

magic08
2. okt 2024

@bublinka1426 lebo ZP za nu musi platit niekto a preco by si to platila tehotna, ked moze stat predsa

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 moze ale ked donesie papier ze je rizikova,..a btw kto zamestna tehotnu? asi snad nik 🙂

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 skoda ze niektori trktaju bez uvazenia. ved stat sa postara a ked autorka mienila zmenit robotu, preco sa nechranila ...

janulik2008
2. okt 2024

Som jedina ktora sa v tom stratila? 🤣
Pokial viem tak hned ako skonci clovek v praci, dostane vypoved tak hned idem na urad (tusim do 5tich dni?) sa evidovat.

bublinka1426
2. okt 2024

@janulik2008 do 10 dni ale autorka sa ide ohanat papierom o rizikovosti. take nemaju co na urade prace robit. kedze je naozaj zrejme ze si ju nik nezoberie na triko
a ano chapem, ze ZP je fajn usetrit kazdy mesiac pomnaly 100 eur len skoda ze ludia sa mnozia neuvazene

veronikaszabova
2. okt 2024

@janulik2008 evidencia na UPSVAR nie je povinna. Ale dobrovolna.

3petka
2. okt 2024

@faasx normálne sa tam vráť že sa chceš zaevidovať a že si budeš hľadať prácu. Ja som nosila len zivotopisi a kópie mailov čo som posielala cez profesiu. Ak mi volali na pohovor povedala som im čo je vo veci.

magic08
2. okt 2024

@bublinka1426 nechapes podstatu o ktorej hovorim. ci je tehotna alebo nie, zamestnana alebo nie, zdravotne poistenie si platit musi. a kedze je tehotna a nema pracu, je dobre evidovat sa aby za nu stat platil ZP.
poznamka o trtkani bez uvazenia je trosku cez a nesuvisi s temou, tak si myslim, ze zbytocne to komentovat

helenbozka
2. okt 2024

@faasx nuž...🤔ak správne chápem: bola si zamestnaná, ale dala si výpoveď. Do 7 dní od ukončenia PP si tzv. "ochrannej lehote", to je čas, kedy sa môžeš buď zamestnať inde, nastúpiť na PN z nejakého zdravotného dôvodu... Tiež sa zaregistrovať na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. Avšak, táto evidencia nie je povinná. Môžeš byť nezaevidovaná a zdravotné poistenie si hradiť sama 97,8€ (povinné) a tiež sociálne poistenie ako Dobrovoľne sociálne poistená osoba 230€/mes. (nepovinné, ale potom pozor, nebudeš mať nárok na nemocenské dávky a v budúcnosti sa ti môže znížiť alebo aj skomplikovať materský príspevok), odporúčam platiť. Je to dosť veľa peňazí, preto sa ľudia rozhodnú zaevidovať sa na UPSVR. Normálne sa tam zaeviduj, nemusíš sa nikomu spovedať o tom, že si tehotná. A potom, keď pôjdeš na poradňu ku gynekologičke, oboznám ju so svojou situáciou a keď je chápavá, tak Ťa odporučí na PN, a vtedy by si mala s milým výrazom nakráčať k tej pani na úrade a zhodnou cestou sa s ňou dohodnúť, že vzhľadom k danej situácii a realite, je absurdné chodiť na výberové pohovory, keďže tehotnú ženu na pol roka Max NIKTO nezamestná. BTW, ja keď som bola tehotná a zaregistrovaná na úrade ako uchádzač, mojej "pani" stačilo 1 x do mesiaca priniesť potvrdenie z Profesie... A samotná úradníčka sa ma pýtala, či chcem sa chodiť hlásiť alebo to " vyriešime" cez PN nejako inak... 🙂 Pamätaj: " úsmev a pozdrav Ti otvára dvere" aj ja slovenských úradoch 😉

faasx
autor
2. okt 2024

@magic08 ďakujem. O dieťa bude maximálne postarané a je to úplne nevhodne toto písať tehotnej žene.

magic08
2. okt 2024

@faasx to nepis mne, ja som sa ta zastala

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 moze a nemusi potom tu kazda druha zobroni o davky od statu. ale Ficko utiahne riadne opasky a bude po ptakach
a ano pardon bolo to myslene vseobecne.

magic08
2. okt 2024

@bublinka1426 ak si plati vsetky odvody, pracuje a prispieva do rozpočtu, preco by nemohla "zobronit" na prispevky od statu? vybijaj si svoju frustraciu inde, nie je to tu velmi vhodné

bublinka1426
2. okt 2024

@helenbozka no toto skor dava logiku. ked uz.

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 a tak si myslim ze ked niekto aspon financne zreje si vie zratat co a ako a dopredu si zisti informacie.

bublinka1426
2. okt 2024

@magic08 a este jedna vec, kebyze autorka troska premysla sa nejde ohanat teho a toboz rizikovom, na co sa potom zmienila. ved nech sa eviduje a basta. myslim ze uz tu viac zien napisalo navod ako to ma riesit.
mozno das dake kuzlo, aby ludia viac premyslali

janulik2008
2. okt 2024

@veronikaszabova ved hej ale ja co som pochopila tak chce ist na urad kvoli tomu ze je tehotna a nikde ju nevezmu, ci ako? 🤣 mne to nemysli akoze vobec 🤣

kvetinkynaluke
2. okt 2024

@bublinka1426 Tehotná bola ked končila PP. Preco ju musis hned urazat?

bublinka1426
2. okt 2024

@janulik2008 ano polopatisticky si pochopila spravne.

veronikaszabova
2. okt 2024

@janulik2008 evidentne nas je viacej, co nechapu

bublinka1426
2. okt 2024

@kvetinkynaluke lebo zle polozi otazku? prezehnajte sa kazda.

januska12323
2. okt 2024

@faasx tak ešte raz a po lopate:
Rizikové tehotenstvo = práceneschopnosť.
Registrácia na úrade = registrácia uchádzača o zamestnanie.
Ty si na PN (zrejme) tak sa nemôžeš uchádzať o prácu.
Ak nie si PN zaeviduješ sa ako ostatní, tehotenstvo s tým nič nemá.

bublinka1426
2. okt 2024

toto cele nedava zmysel

Ahojte, prosím vás viete mi niekto poradiť ohľadom tohto.
Tam kde chodím na úrad sú veľmi hnusne ženy a nevedia mi nič poriadne vysvetliť. Ano viem, chcem sa nahlásiť dobrovoľne ( preco tak neurobis ked sa ides ohanat rizikovym tehu)

ale keďže mám rizikové tehu potrebujem ísť na úrad keďže nemám robotu. --> preco by si mala, ked sa evidetne nik nezamestna...toto ma aky vyznam?

Pani mi povedala že potrebuje od lekára potvrdenie. * ano to je bezny postup

Ale nevie že mi tam dá neschopnosť pretože ma ani nepustila k slovu. Stačí len to priniesť ? Alebo musím ešte niečo..( taketo veci sa zistuju vopred lebo zial kopec uradnicok nema ochotu pomoct ...to je holy fakt) to aby si kazdy nastudoval encyklopediu

domka222
2. okt 2024

@januska12323 tiež nechápem, načo jej vešala na nos tehotenstvo,keď sa išla evidovať. Podľa mňa sa bojí, že ju budú niekam v rámci hľadania práce posielať, tak hneď tam začala splietať ako tu. A ako nikto tu,tak ani úradníčka nepochopila a poslala ju preč, nech donesie papier

bublinka1426
2. okt 2024

@domka222 ved prave mala sa evidovat a...navod tu uz ma. inac ani tie uradnicky, nie su dake mudre, nemaju vobec ochotu pomoct. a vela x sami nevedia.

0silvia0
2. okt 2024

@faasx bolo by fajn, keby si to napisala strucne, jasne, vystizne aj s datumami poslednej prace, ci si na pn ci nie si atd. Dostanej ovela normalnejsie reakcie. Kto ma lustit tento chaos?

lienka.7
2. okt 2024

@faasx pokial mas rizikové tehu, mas o tom papier od lekára, eventuálne si na PNke. Vtedy na UP nechodíš