icon

Práceneschopnosť počas tehotenstva a úrad práce: čo je potrebné?

faasx
2. okt 2024

Ahojte, prosím vás viete mi niekto poradiť ohľadom tohto.
Tam kde chodím na úrad sú veľmi hnusne ženy a nevedia mi nič poriadne vysvetliť. Ano viem, chcem sa nahlásiť dobrovoľne ale keďže mám rizikové tehu potrebujem ísť na úrad keďže nemám robotu. Pani mi povedala že potrebuje od lekára potvrdenie. Ale nevie že mi tam dá neschopnosť pretože ma ani nepustila k slovu. Stačí len to priniesť ? Alebo musím ešte niečo

Strana
z3
lienka.7
2. okt 2024

@bublinka1426 pri tejto diskusii, ako tu píšu, ze tehotnu ženu predsa NIKTO nezamestna je fakt zaujímavé, že niektoré "sikulky" to predsa len dokážu, teda na tých "povestných" 90 dní 👌 a dokonca s oveľa vysdou mzdou, ako keď tehotne neboli

luccija
2. okt 2024

@bublinka1426 ty niekedy čítaš čo píšeš?veď práve preto, aby si nemusela sama platiť, tak sa ide evidovať na UP má na to právo prečo sa čudujes načo tam vôbec ide?
Autorka za tie mesiace čo si nepracovala a nebola na UP si musíš doplatiť zdravotnú
Na úrad zanes papier o rizikovej gravidite nech majú potvrdené prečo ťa nikdy neposielali na pohovor

bublinka1426
2. okt 2024

@luccija ved preco tak neurobi uradnicka jej to jasne povedala.

faasx
autor
2. okt 2024

@0silvia0 datum ukončenie práce je 11.augusta 2024 odvtedy som a aj doteraz si platím zdravotnú sama. Keďže ma nikto nechcel zamestnať v tehotenstve som chcela ísť na úrad prace. Lebo si nemyslím že je sranda si platiť zdravotnú sama. Každý ma právo ísť na úrad práce. Na PN nie som. Ale budem. Keďže ako som spomínala mám problémy. Napísala som to chaoticky chápem ale zas ste sa nemuseli do mňa navažať ako trúbky 🙃 a nechápem čo tu stále niečo rozoberate keď už mi dali normálne ženy odpoved na moje otázky. Sa tak strasne nudite či čo? 😃 ďakujem všetkým normálnym čo odpovedali. Tá pani na úrade bola veomi nepríjemná na mňa. A nie nevyjadrovala som sa zle ani chaoticky. Proste som jej povedala, že sa chcem zaevidovať, pretože som tehotná a nikde ma nechcu prijať. A ona hned začala svoje a nepustila ma ani len ku slovu. A povedala, že jej mám priniesť od lekára že som prace schopná a poslala ma preč. Nič viac. Žiadne posledné ukončenie prace nič. Niekedy hľadáte chyby u druhých ale z nadhľadom sa na to nikto nepozrie. Ako píše pani Helena, je to tak ako to je. Tehotnú nezamestná nikto podľa mňa aj keď som veľmi chcela. Keby sa mi nechce idem hned na úrad práce a hotovo. Už viem že potrebujem ten papier od lekára a potom ma dá lekár na PN.

lilinka88
2. okt 2024

Autorka, môj názor je taký,že ak ste sa s úradníčkou asi nepochopili. Jediné logické vysvetlenie mi vychádza, že ak si sa prišla evidovať neskôr ako do 10 dní od skončenia PP a spomenula si rizikové tehotenstvo, asi to ona pochopila,že si PN, tým pádom od teba chce doklad o práce schopnosti, rozumej ukončenie PN. Lebo kým si PN (čo si asi tá úradníčka myslela), evidovať ťa naozaj nemôže. Takže odporúčam sa tam vrátiť a vydiskutovať si to, kým sa vzájomne nepochopíte.
A čo sa týka rizikového tehotenstva, ako tehotná si po skončení PP v ochrannej lehote a v prípade,že ťa lekár uzná ako práceneschopnú, mala by si mať aj nárok na nemocenské, na materskú neviem či budeš spĺňať podmienky, záleží koľko si robila.

faasx
autor
2. okt 2024

@lilinka88 ja som už bola dnes a bola tam druha a pred nou sa mi ospravedlnila. Takže chyba na mojej strane určite nie je. Na materskú spĺňam podmienky.

lienka.7
2. okt 2024

@faasx si precitaj ešte raz svoj úvodný príspevok. Sorry, ale ani boh nerozumie reči tvojho kmeňa.
A myslím, ze sa ti ospravedlnila skôr zo slušnosti ako preto, žeby si ty mala pravdu. Je ľahšie povedať, prepáčte, kolegyňa vás asi zle pochopila, ako tebe povedať, že sa vyjadrujes ako hotentot!

lilinka88
2. okt 2024

@faasx veď ja nehovorím,že je chyba na tvojej strane, možno ste sa naozaj len nepochopili. Ak to máš už vyriešené, je to super. Ak máš medzi koncom PP a evidenciou na úrade viac ako 10 dní, dories si ešte aj zdravotné poistenie,aby ti nevznikol nedoplatok

faasx
autor
2. okt 2024

@lienka.7 nemyslím si, že to bolo len zo slušnosti. Nikto sa tu s tebou nebaví, tak načo sa zapajaš pre boha? Ak nie si normálna, tak sa ani neozyvaj a maj na háku. Čo je na tom ťažké. Chod si dať meditáciu a nerýp tu do mňa nestojím o tvoje mudrovanie.

lienka.7
2. okt 2024

@faasx po prvé, toto je verejme fórum a môžem sa zapojiť kde chcem a napisat co chcem.
A po druhé, je naozaj polutovania hodne, ze človek s maturitou sa nevie zaevidovat na UP. VS dúfam nemáš.

"Ano viem, chcem sa nahlásiť dobrovoľne ale keďže mám rizikové tehu potrebujem ísť na úrad keďže nemám robotu. Pani mi povedala že potrebuje od lekára potvrdenie. Ale nevie že mi tam dá neschopnosť pretože ma ani nepustila k slovu."
Toto je fakt topka 👌

faasx
autor
2. okt 2024

@lienka.7 keby si si prečítala aj to ostatne je to zreteľnejšie napísané a pochopil mi to aj blbec už. Ano je to verejne, ale ak poprosím aby nepísal niekto blbosti ako napríklad ty, tak máš to rešpektovať a nie tu rýpať do mňa. Ak si to stále nepochopila tvoja vec, ale už si daj pokoj 👌🏻

faasx
autor
2. okt 2024

To, či mám maturitu alebo nie. S tým nemá čo robiť. Ale pre tvoje upokojenie, áno 🙃 mam za sebou maturitu. Aj tak sa nemusím ale vyznať v tých veciach, ktoré ma nastarost úrad prace. To nie je môj obor. Problém vôbec nebol, že sa neviem zaevidovať.

lienka.7
2. okt 2024

@faasx za mna stačí vedieť čítať s porozumením. Stačilo prist na UP, predložiť doklady a vôbec si tam nemusela s nikým diskutovať ci si tehotná riziková alebo aká vlastne...
Tu je všetko napísané jasne a zrozumiteľne. 2s na google👌
https://www.upsvr.gov.sk/obcan/skoncil-som-zame...

bublinka1426
2. okt 2024

@faasx pozri zaeviduj sa. a potom chod na PN. jednoduche.

Strana
z3