Práceneschopnosť z dôvodu vyhadzovu v skušobnej dobe
Ahojte dievčence, mam obrovskú dilemu. Včera ma prepustili s práce ešte počas skušobnej doby, o 2 týždne by mi skušobná skončila ale dozvedeli sa že som tehu, tak ma vyrazili, som v 22tt ale ta dilema mi nastava teraz? KED POJDEM NA PN MAM IST K OBVODACKE ALEBO KU GYNEKOLOGOVY A MAM SA NAHLASIT NASLEDNE NA URAD PRACE? KEDZE SOM UZ NEZAMESTANA, Do zajtra to musim rozlusknuť, lebo buď pojdem zajtra k obvodnej alebo v piatok ku gyndovy. Obvodnu mam od babetka keď som bola, tak čo by bolo lepšie, a ak by niekto vedel, či a kolko mi budu platit pn.
Aj keby som im pisomne doručila že som tehotna, tak ma takčitak možu vyšmariť, len nemlžu udať dôvod tehotenstvo. A v tom je cele svinstvo, pretože podla mna sedieť 7 hodin z apočitačom a volať zakaznikom a predavať výrobky nieje nič ťažke čo by som nemohla robiť, podla nich som bola zarzu neefektivna
@tamarka9
Ale to len v prípade, ak zamestnávateľovi písomne oznámiš, že si tehotná. Ak sa tak nestalo, hoci by mala aj brucho ako bubon pred sebou, podľa zákona nie je zamestnávateľom považovaná za tehotnú. Ale dôvod si môžu nájsť "iný" v pohode.
Môžeme povedať, že to nie je fér, no to je asi všetko.
Aj ten zamestnávateľ to môže brať, že to nie je fér, lebo investuje čas a peniaze do zamestnankyne, ktorá mu o 2-3 mesiace odíde na materskú a bude hľadať novú silu atď..
@heni79 jasne jasne, len vtedy ked pisomne oznamis...Podla mna to nie je fer, lebo keby sa malo vsetko pocitat iba na peniaze, zeny by celkovo boli mimo system. Novu silu bude musiet hladat tak ci tak, vsak maju vyhodu v tom, ze materske neplatia oni, tak neviem, ale no doba je tazka, hlavne co sa prace tyka...a nevies, PN je riesenim? Teda financne to nieco pomoze?
ak chceš ísť na Pn z dôvodu tehu, mala by si ísť ku gynekológovi, ale ak napr. s chrípkou, tak k obvodákovi, ale vzhľadom na to, že ti dali výpoveď, ti PN nepomôže, nebudú ti ju platiť a keď pôjdeš na úrad, rovnako ti to úrad nezaplatí, takže podľa mňa je zbytočné ísť na PN, radšej sa vydýchaj, ukľudni, aby si nestresovala bábatko a bohužiaľ zmier sa s tým, že to tu tak chodí, v tomto prípade si pre nich podľa našich zákonov neefektívna 😒 , mysli na to bábatko a raduj sa, že za chvílku bude na svete a ty v tej chvíli zabudneš na tento zlý zážitok z práce. Pekný deň. 🙂 🙂 🙂
@terulka209 podla mna zalezi, ci mas narok na podporu v nezamestnanosti, ak ano isla by som na UP. Ja som sa ocitla v situacii, ze mi koncila zmluva v marci, ale zistila som, ze som tehotna, takze uz som tam nechcela dalej pracovat, menil sa a zamestnavatel a pod. Lenze na podporu som este nemala narok /chybalo mi 120dni/, takze sefka mi poradila ist na PN, gynekolog ma nevypisal, nakoniec ma vypisala na PN obvodacka, a som doma, a budem asi az do nastupu na MD.
@terulka209 Pokial viem, ochranna lehota po vypovedi je 7 dni, takze ak do 7 dni od vypovede pojdes na PN, tak budes PN dostavat vypocitanu z platu (55% hrubej mzdy prepocitane na den). Mozes byt PN az do nastupu na MD. Kedy sa musis hlasit na urad prace, to neviem, ale podla mna hned. Ale to si radsej zisti.
uz to mam vybavene kocjy, na podporu nemam narom pretoze mam odrobenych len 16 mesiacov, nastastie na pn vypisana som a bude mi aj vyplacana. Gagik sa ma pytala preco chcem ist na pn, s toho dovodu, ze bohuzial moj manzel to nezvladne financne sam tak preto musim robit vseyko preto aby bol aj druhy prijem. Nie kazdy sa narodil dobre ze ma peniaze nazvys alebo sa nedokazal osamostatnit ze ho dotovali rodicia. Ja nie som ani jeden pripad a preto chcem robit ale nemozem uz bohuzial tak to musim riesit takto. Dakujem baby za rady 🙂
@terulka209 prosím ťa a išla si najprv na UP, alebo si sa dala najprv vypísať a potom na UP? Asi ma čaká niečo podobné.

@terulka209 no tak to ti neviem poradit ale malasom podobny problem ako ty.ja som sa dozvedela ze som tehotna necely tyzden pred podpisanim novej pracovnej zmluvy co bolo len prestup z jednej firmy do druhej.pracovna pozicia ostala taka ista staru dovolenku preplatili a zacala od znova trojmesacna skusobna doba.oznamila som to zamestnavatelovi ze som tehotna a pracovala som dalej.teta mi nasla na internete ze ked si tehotna vyhodit ta nemozu ci mas na dobu urcitu neurcitu alebo si v skusobnej museli by si najst dovod ale nie koli tomu ze si tehotna cize napr. nemaju ta kde preradit na inu poziciu alebo sa firma rusi....