Pracovná zmluva a tehotenstvo

ddanyela
22. júl 2020

Krásny večer..prosím vás je tu niektorá z vás ktorá pracuje pod nejakou agentúrou? Mám takýto problém pracujem pod agentúrou v jednej firme pred nedávnom som zistila že som tehotná,koncom augusta mi končí zmluva a novú by nám mali dávať podpisovať začiatkom septembra.Mám ale strach že ak v agentúre poviem ešte pred podpísaním zmluvy že som tehotná nepredlžia mi z zmluvu a ja tým pádom zostanem bez práce a primu.Čo robiť?

liz_lemon
22. júl 2020

oznam to az po predlzeni PP, co ine chces robit, a hlavne pisomne

mon895
22. júl 2020

Ja som tak bola a nepredlzili mi zmluvu ale ja som oznamovat musela kedze som niektore veci uz robit nemohla na 100%

ddanyela
autor
22. júl 2020

@liz_lemon ďakujem...nič iné robyt ani nemôžem dúfam len že sa mi to podarí do tedy utajiť 😉

monicka210415
22. júl 2020

@ddanyela pekný večer, ak sa ti to náhodou nepodarí utajiť, ako tehotná máš 8mesacnu ochrannú lehotu. Teda to znamená, ak v čase výpovede si bola tehotná vzťahuje sa to na teba. A to si. Ak by ti nebodaj nepodpísali zmluvu, byt na tvojom mieste riešila by som to pnkou a nestracas narok ani na materskú ani na vyssiu rodičovskú.

ddanyela
autor
22. júl 2020

@mon895 ďakujem...teda to bolo od nich ake svinstvo...myslím tím to že budúcu maminu nechajú bez príjmu...

ddanyela
autor
22. júl 2020

@monicka210415 ďakujem ...vieš dnes som sa na túto ochranu lehotu pytala známej,vraj sa to na mňa nevzťahuje kôli tomu že nám predlžujú zmluvy každého pol roka...

mon895
22. júl 2020

@ddanyela ja som skoncila na pn takze som mala tu aspon ale teraz mi skoncila rodicovska a musim hladat nanovu kedze zmluva davno skoncila

monicka210415
22. júl 2020

@ddanyela to ti neviem teda povedať, ale zdá sa mi to zvláštne, nemocemsky poistená si, tak prečo by sa to nemalo vzťahovať. Nerozumiem 🤔🤦‍♀️ja to viem teraz iba preto, lebo mne nepredlzili zmluvu, bola som na ocr s malym a jedno s druhým tak k 30.4.mi skoncil pp. Do 31.5.som bola na ocr a v máji som ostala tehotná. Nehovorím, že sme to neplanovali, planovali ale ešte minulý rok sme sa snažili a zadarilo sa teraz. Od 1.6.som na úrade práce a tiež som sa známej pýtala co robi na socialke ako som na tom a som na tom na prd,v čase výpovede som nebola tehotná, nevzťahuje sa na mňa ochranna lehota, tým pádom mi nevzniká narok na matersku a ani na vyšší rodicovsky príspevok.🙄🙄🙄

ukulela
22. júl 2020

@ddanyela ochranna lehota znamena, ze mas narok na matersku, aj ked nanesrupujes na nu priamo zo zamestnania. nema to nic spolocne s predlzovanim zmluvy pol rocne. teda ak si prisla o pracu v ochrannej lehote(v case ukoncenia pracovneho pomeru si uz bola tehotna), tak ak splnas zakonne podmienky, mas narok na materske .... dolezite pre teba je, ci mas narok na materske- teda ci mas minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch.
@monicka210415 tebe by pomohlo mozno platenie dobrovolneho nemocenskeho poistenia - zisti si to, za akych podmienok sa ti to oplati.

monicka210415
22. júl 2020

@ukulela no našťastie sa mi podarilo zamestnať od 1.augusta, platovo nič moc, ale som rada, ze v mojom stave mal niekto záujem, tam mi hovorila známa ze mne stačí obnoviť príklad aj na mesiac poistné.

ddanyela
autor
22. júl 2020

@ukulela ďakujem ale to potom znamená že hoci mám pod tou istou ageturou- firmou odrobeny rok a pol nemám nárok?

kaja01
22. júl 2020

@ddanyela Nárok na materskú mať budeš aj keď ti nepredĺžia zmluvu. Ale skús im to oznámiť až po predĺžení zmluvy.

mogaa
23. júl 2020

@ddanyela prepáč a prečo by malo zaujímať zamestnávateľa že si tehotná? teba by zaujímalo že musíš niekoho platiť za plnohodnotný výkon v práci aj keď zamestnanec veľa vecí nemôže robiť? a bez príjmu neostaneš, ak si tehotná a nepredĺži ti zmluvu, pôjdeš na PN....a pokiaľ splniš podmienku NP 270dní, budeš aj v ochrannej lehote a dostaneš aj materskú....

ukulela
23. júl 2020

@ddanyela ak máš v posledných dvoch rokoch pred nástupom na materskú zaplatených aspoň 270 dní nemocenského poistenie tak máš na materskú nárok. Ja neviem na akú zmluvu si robila, ale teda dá sa predpokladať že to bola riadna zmluva a s odvodmi do sociálnej poisťovne takže máš nárok na materské. Aj v prípade že ti zmluvu nepredĺžia. Vtedy sa ti asi oplatí ísť na pn-ku, alebo na úrad práce Ak máš nárok na podporu.