Pracujúci dôchodca a daňové priznanie B

sisska
20. jan 2021

Ahojte žienky, určite sa medzi vami nájde šikulka- účtovníčka, ktorá by mi vedela poradiť, lebo s týmto si fakt neviem rady 🙂

Maminka dava do prenajmu byt. Byvali najomnici v nom boli do januara 2020.
Potom vo februari a v polovici marca 2020 bol byt prazdny a od 2. polovice marca az do decembra 2020 su v nom novi najomnici.

Preto by sme potrebovali vediet, ci do danoveho priznania typu B mozeme dat vydavky za byt za obdobie februar az marec (ked prijem z prenajmu sme nemali, ale najomne bytovemu druzstvu sme platili) a ci (a ako) ovplyvni DP fakt, ze maminka od februara 2020 pobera aj starobny dochodok a zaroven este nadalej pracuje.

Velmi pekne dakujem vopred 🙂

anos18
21. jan 2021

@sisska skúsim pohladat,dávala som na to písomný dotaz na finančnú správu. Ale pokiaľ si dobre pamätám, odpoveď bola v zmysle, že ak je záujem nadalej byt prenajímať,len nevedela na to obdobie nájsť nájomníkov, tak áno. Len pozor na to,čo si môžete rátať do výdavkov.

anos18
21. jan 2021

@sisska toto bola moja otázka: Fyzická osoba nepodnikateľ prenajíma svoju nehnuteľnosť nezaradenú v obchodnom majetku. Byt nebol prenajatý celú časť roka. Môže si prenajímateľ uplatniť výdavky za celé zdaňovacie obdobie? Alebo len za príslušnú časť roka, kedy bol v byte nájomca. Prenájom bytu skončený nebol, prenajímateľ hľadá vhodného nájomcu.

anos18
21. jan 2021

@sisska a toto bola odpoveď z finančnej správy :
v prípade, ak daná nehnuteľnosť nie je zahrnutá do obchodného majetku, daňovými výdavkami budú len výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti a výdavky na ostatné služby súvisiace s prenájmom (napr. energie, plyn, odvádzanie odpadovej vody z domácností, osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov v dome, používanie výťahu a domovej práčovne, kontrola a čistenie komínov, odvoz popola, smetí a splaškov, čistenie žúmp, vybavenie bytu spoločnou televíznou a rozhlasovou anténou koncesionárske poplatky, poplatky za pripojenie na internet a pod.).

Počas doby, kedy nie je táto nehnuteľnosť prenajatá, pričom nejde o ukončenie činnosti podľa § 17 ods. 9 zákona o dani z príjmov, môžete naďalej uplatňovať výdavky súvisiace s prenájmom nehnuteľnosti avšak len do výšky príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov.

Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.

sisska
autor
21. jan 2021

@anos18 Veľmi pekne ďakujem za ochotu, ste zlatá, odpoveď mi veľmi pomohla. Áno, na výdavky si dávame pozor, dávame tam len tie oprávnené. S daňovým úradom nie sú žarty ;) 😅

anos18
21. jan 2021

@sisska nie je za čo 😊