Právo o náhradu škody pri odzudzení

refly
14. jan 2024

V skratke... Známa kúpila bicykel z bazošu a hneď prvý krát ako na ňom išla jej ho ukradli. Zavolala políciu, polícia povedala "joooooj, pani, dneska ste už piata :D" (profesionalita a postoj polície bude rovnaký v celom príbehu) a tým to pre nich haslo.
Známa sa nedala, zohnala záznamy z dvoch rôznych kamier, chlapa našla (lokálny šmejd z azylového domu), zavolala naňho políciu, vzali ho, doložila videá ako dôkaz, chlap sa priznal a dostal pokutu. Bike samozrejme hneď predal niekomu za 20€, takže ten je fuč.
No a tuto sa začína celá fraška... niekoľko krát ju predvolali, pôvodne ani nespísali papiere o náhrade škody "lebo zabudli", až keď sa ona na to pýtala. Ťahá sa to už mesiace, polícia nerobí samozrejme že nič. Pýtali sa či má doklad o kúpe. Je to z bazošu, ale máme samozrejme celú konverzáciu s predávajúcou + kontakt na ňu. Po skutočne nekonečných naťahovačkách a niekoľkých predvolaniach prišlo rozhodnutie (so zlým dátumom krádeže, samozrejme. Číselká sú moc zložité) že nevieme vydokladovať kúpu (pritom sme im ju vydokladovali a povedali že je to ok), chlap dostal pokutu, ktorá pôjde do štátnej pokladnice a nám nevzniká žiadny nárok o náhradu škody.

Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Alebo môžem ísť jednoducho von a ukradnúť si čo ráčim, lebo nikto s tým nebude aj tak nič robiť?

macilka
15. jan 2024

@refly môžeš žalovať na náhradu škody v civilnom konaní. Ak je však bezdomovec, je otázne, či to bude mať význam. Ty zaplatíš súdny poplatok, prip. advokáta, budeš mať súdne rozhodnutie, ktoré však bude nevymahatelne, ak bezdomovec nemá peniaze..