Právo ZŤP osoby
Dobrý deň, mám syna autistu,je neplnoletý.S otcom jeho už dlhšiu dobu nežijeme. V poslednej dobe zisťujem, že prepisuje firmy na rôznych členov rodiny.Ide o to,že sa začínam obávať, že môj syn ,nebude mať nič z toho.Sú to niekoľko miliónové prosperujuce firmy.Ja som onkopacientka a bojim sa,že môj syn skončí v ústave a nebude zabezpečený.Da sa to napadnúť nejako,preukázateľne že tie firmy cielene prepisuje?Syn sa nikdy o seba nedokáže postarať a jeho otec sa k tomu postavil tak,že nič nepotrebuje keďže je autista.Žiadnych surodencov nema ani z otcovej strany.Ani k moru ho nikdy nezobral.Existuje niečo aby som mohla napadnúť že tie firmy cielene prepisuje?Čo môžem podniknúť ako matka dieťaťa,ktorá sa bojí o budúcnosť syna?
Cielene prepisuje? To si myslíš alebo máš konkrétne dôkazy. Chápem, že si to zrejme iba myslíš a je veľká pravdepodobnosť, že si to myslíš správne, ale bez dôkazov asi ťažko s tým niečo urobíš. Ex ako otec má vyživovaciu povinnosť voči svojmu dieťaťu. Nie je ale povinný zanechať svojmu dieťaťu dedičstvo. Je povinný ho vyživovať, rovnako ako ty. Ak tu nebudeš, bude tá povinnosť iba na ňom. Rovnako tak nie je jeho povinnosť zobrať dieťa k moru. Vyznie to hnusne, ale tvoj syn má akého otca akého si mu ty vybrala. Ak tu ty nebudeš, otec bude povinný postarať sa o syna, áno, je možné, že skončí v ústave, ale to nevieš v podstate asi nijak ovplyvniť. Prešla som si onkoochorením, chemo. Skôr by som ti odporúčala venovať svoju energiu pozitívnemu mysleniu a nie hnevu a strachu. Pretože to ti pri onkoochorení urobí ešte viac zle. Držím palce.
@melanta
kacena4 ide mi o to ,že nechcem aby skončil v ústave a skôr mal doživotnú rentu alebo niečo také z tých firiem a nejakého poručnika,co sa bude o neho starať a spravovať jeho majetok.Je nespravodlivé aby skončil v ústave, keď jeho otec je doživotne zabezpečený. Firmy prepisuje nekalym spôsobom a skôr ich ma ako biele kone.
Ak máš dôkazy na to, že ex robí nekalé obchody a dokonca biele kone (nie som si istá, či vieš, čo to je), tak to môžeš riešiť súdnou cestou. Ale ešte raz napíšem, čo som napísala ja aj Kacena. Človek nie je povinný zanechať dedičstvo a tvoj syn nemá nárok na žiadnu doživotnú rentu iba preto, lebo jeho otec teraz podniká. Ak chceš v prípade tvojej smrti pre dieťa iného zákonného zástupcu ako jeho otca, rieš to s jeho otcom už teraz. Vopred sa to síce vyriešiť nedá, ale ak sa s otcom dohodneš, že v prípade tvojej smrti sa jeho zástupcom stane napríklad tvoja sestra a otec s tým súhlasí, tak súd bude na to prihliadať. Ale nerieš spravovanie majetku. Tvoj syn nemá žiadny majetok a to, že jeho otec má mu nedáva právo, že ho určite zdedí.
Firmy prepisovať môže, je to jeho majetok. Ak bude syn v čase tvojej smrti maloletý alebo inak neschopný sa o seba postarať táto starostlivosť prechádza na otca. Ako to on zabezpečí nevieš nijak ovplyvniť.
@melanta mam dôkazy, len som pisala,či je možnosť brániť záujmy môjho syna keďže on sa sám nemôže. Firmy prepisuje tak že si ich akože predal ale nikto si ich neodkupil, ani by 18 rocny synovcovia na to nemali kedze študuju.Čo sa da napokon dokázať. Nadalej sa on stara o tie firmy a je prokurista.Môj ex je naivný a mysli si,že im môže dôverovať a firmy sa mu vrátia keď ich bude chcieť papierovo naspäť. O právach nášho syna sa nebaví,lebo že on sa nechystá umrieť tak to nebude riešiť.
@melanta
Nebude mať nejaké pôžičky, dlhy a tak sa chce zbaviť majetku, aby mu nemal čo zobrať exekútor?
Keď nie ste manželia tak je to všetko len jeho majetok a môže ho pregemblovať/prepiť/darovať/predať a neurobíš s tým nič.
Môžeš podať na neho podnet na DÚ, FÚ, ak robí nekalé praktiky. To je asi tak všetko.
pozri, keď nedajbože sa niečo s tebou stane, otec je povinný sa postarať o syna. Hádam len toľko preňho spraví, že mu bude platiť nejaké zariadenie, kde sa oňho postarajú.
Nič mu nemusí dať ako náloži z firmami je jeho vec. A samozrejme ak vedie firmy a nechcel by vaše dieťa tak ho dal do ústavu možno súkromného. Ak sa bojíš že by ho nechal na ulici to nie je možno preto že zťp osoba je chránená to ak by ho aj nechal na ulici tak by bol trestne stíhany. To si myslím že by nebolo dobre ani pre tvojho bývalého muža. Vedel by aké následky mu hrozia. A tam tak isto musí platiť a nie málo. Tým že ho da do ústavu mu zabezpečí bývanie. Starať sa o chorého nie je jednoduché. Nechce mu skrátka nechať nič tak to tak urobil. Aj keby si ho dala na súd aby prepísal firmu na syna aby bol zabezpečení súd tak neurobí žiaden súd nemôže nakázať prepísať majetok na niekoho druhého. Zvlášť chorého syna a ak je neplnoletý. Ak je zbavený svojprávnosti syn tak má poručníka teba TY by si mu spravovala majetok možno tvoj muž to vie preto to nechce urobiť. Možno si myslí že ak by TI dal firmu TY ju predáš aby si mala peniaze pre syna ale toto sú len dohady môže to byť tak a nemusí. Určite ho da do ústavu a tam mu bude platiť. A nie málo.
Mimochodom, mám našťastie zdravé dieťa, ale ak by bolo ZŤP a ja mám firmy, nebudem chcieť, aby po mojej prípadnej smrti zdedilo firmy to ZŤP dieťa. O firmy by sa tak staral niekto, kto bude opatrovníkom toho dieťaťa. Určite by som dieťa finančne zabezpečila iným spôsobom a nie dedením firiem. A píšeš, že s mužom sa nedá rozprávať. Tak ako vieš, že sa finančne o syna nepostará, ak by si ty nebola?
@melanta Keď nechceš aby tvoje deti ,keby boli postihnuté zdedili firmu,ako zaručis, že náhradný dedičia sa o neho postarajú?Veď samozrejme, že o firmy by sa staral opatrovník alebo zákonný zástupca ,jedine takto je istota ,že o ztp dieťa bude celý život adekvatne postarane a nezatvoria ho do ústavu. Zdraví ľudia si sami vedia zarobiť ale ztp ľudia nie tak myslím, že by mali byť viac chránené. Lebo také zmýšľanie má aj ex..on nerozpráva tak si to preloží, že nič nepotrebuje a stačí mu byť na dvore...Ani na delfinoterapiu s nim nešiel keď som ho prosila/ja som nemohla kvôli liečbe/Ex sa nepostara to viem ,žila som s nim 17 rokov tak ho poznám.. syna dal na vedľajšiu koľaj lebo je postihnutý.

ak je to jeho majetok moze s nim podla zakona nakladat ako chce, dieta bude dedit len to co ku dnu smrti bude majetkom otca. apropo ak pises ze je neschopny sa o seba postarat tak naco mu mu budu firmy? riadit ich asi nebude schopny.
staci ak otec zabezpeci ((dohodni sa s nim, nech mu to v pripade tvojej smrti zabezpeci), starostlivost o syna po tvojej smrti ak ta prezije, kedze je jeho najblizsi pribuzny. skus sa na tomto dohodnut s muzom. a ano je velka pravdepodobnost ze dieta skonci v ustave, kedze nemate ziadnych pribuznych ktory by vedeli ako sa starat o takeho dieta. prepac za otvorenost. a drzim palceky vo vychove