icon

Prečin ublíženia na zdraví. Čo možem čakať?

oroska
5. mar 2013

Nemáte niekto skúsenosť. Predminulý rok v novembri som mala kolíziu s cyklistom, vyšla som do jazdnej dráhy pričom som si ho nevšimla a pri rozbehu som zachytila jej zadné koleso v dosledku čoho, spadla na zem a pohmliaždila si bedrový zhyb. Odvtedy som bola raz takmer ihned po nehode na výsluchu...teraz mi prišlo rozhodnutie, že ma uznávajú vinnou z prečinu ublíženia na zdraví s dobou liečenia do 5 týždnov. Vodičský mi na mieste nezadržali...máte niekto skúsenosť? Môžu mi ho zobrať dodatočne? Dostanem dajakú podmienku? Na súd to nepojde, kedže to nebolo viac ako 6 týždnov, ale neviem čo mam očakávať, prišlo mi zároveň s vyrozumením aj predvolanie. V súdnoznaleckom odhade bolo napriek tomu že podla nich som nevenovala dostatočnu pozornosť vedeniu motorového vozidla dovod kolízie bol aj nesprávna technika jazdy cyklistky, ktorá išla na nesprávnej strane cesty a prichádzala z ľava. No napriek tomu uznali vinnou mňa. Bojím sa že prídem o vodičský preukaz čo bude v mojom prípade katastrofické som nanho odkázaná. Napíšte ak máte niekto vedomost či skúsenosť.... ☹ 😢

Strana
z2
kaktusik007
6. mar 2013

@oroska no, necitala som vsetko, ale jedno ti poviem - tvoja nevina je len formalna, pretoze si zodpovedna za jej zranenie - samozrejme tu vystupuje aj spoluvina, avsak to na veci nic nemeni.... na tvojom mieste by som suhlasila s dohodou o vine a treste, pojde to na mediaciu - ak je pani s tym v pohode, co asi je, kedze si jej dala peniaze (co si inak vobec nemusela). pri tejto dohode trvaj na tom, ze vodicak potrebujes, nemoze ti byt zadrzany pretoze to a to, a pekne poukaz na to co je v znalecnkom posudku, ze cyklistka si za cast zraneni moze aj sama nespravnou jazdou --- a vyjadri lutost.... a teraz je to uz potom na tom mediatorovi, ale mohlo by ti to prejst ze vodicak ti ostane... k plusu ti pojde aj to, ak si odvtedy nemala ziadnu koliziu, a ak dovtedy tiez nie, tiez to moze byt plus pre teba...

co sa tyka tych ostatnych veci -- na odskodnenie poskodenej, vratane regresov zo zdravotnej poistovni, socialneej poistovni, tak na to tu mame povinne zmluvne poistenie -- dufam, ze si skodovu udalost nahlasila do 15 dni odo dna ako sa stala, a so svojou poistovnou komunikujes.... vsetky opravnene naklady za teba uhradia.... s vynimkou, ak si sa zaviazala uhradit nieco navyse nad ramec zakona.

oroska
autor
6. mar 2013

@kaktusik007 takže zmier myslíš nieje dobrý nápad? Samozrejme nahlásili sme pani si už uplatnila aj v poisťovni aj jej už peniažky poslali. Máme od nej aj podpísaný papier s finančným odškodnením priamo od nás, kde potvrdzuje, že si od nás už nebude nárokovať finančné odškodenie formou súdu. Odvtedy nebolo v poisťovni treba nič, prišiel nám papier o jej vyrovaní od poisťovne, ale kedže to je nahlásené tak dúfam, že to bude pokrývať. Už teraz mi je do plaču ked si pozeram aj ten zmier a tie pálky čo treba zaplatiť, všetko našetrené zase pojde do kelu ☹ ak vobec bude stačiť. :( No nechapem jedno keď je tam napísané, že dalšou technickou príčinou nehody bola nesprávna technika jazdy bicyklistky, ktorá bola v tom, že po ceste jazdila v protismere, čo mohlo znemožniť zabrániť jej v nehode. ...prečo teda v uznesení uznali vinnou len mňa? Áno našťastie som nemala nič počas toho roku a štyroch mesiacov a dovtedy tiež nie.

kaktusik007
6. mar 2013

@oroska dohoda o vine a treste, zmier.... v podstate je to jedno, ide o to, ze hned vidis aky dostanes trest a bude to riesit mediacny uradnik a toho si vies naklonit na svoju stranu a "uprosit" aby ti nedali zakaz viest auto, resp. ak ano, tak na 3 mesiace max.... proste ked sa porovna tvoj priestupok voci inym, su okolnosti, ktore hraju v tvoj prospech - trebars ta spoluvina cyklistky.
tie palky co treba zaplatit - nechapem, ake palky??? ved ak to su poistovne, odkaz ich na nahradu skody z poistenia!!! ty by si mala platit iba financny trest, ak dostanes, nic viac.... uz to, ze si jej zaplatila, je dost nestandardne -- a podla spravnosti, zalezi od toho ako je to naformulovane, ale dalo by sa pokusit tie peniaze vymoct od nej spat - tebe aby ich vyplatila poistovna a ona jej bude kratit plnenie, resp. znizi jej ho - pretoze v zmysle obcianskeho zakonnika nemozes hradit poskodenemu viac, ako to, an co ma narok --- teda mozes, ale iba ak chces, nik ta nesmie prinutit... takze ak nechces, aby z teba profitovala nad ramec zakona, tak si tie peniaze ziadaj spat.

preco si vinna iba ty??? pretoze to ty si sposobila dopravnu nehodu autom - a zo skody na zdravi sa vivinit len tak neda, si proste za jej skodu na zdravi zodpovedna --- proste ty si vycchadzala na cestu, to, ze ona sla v protismere, je sice blble, ale ta jej samotna jazda jej skodu na zdravi nesposobila -- jej skodu na zdravi sposobilo to, ze TY si do nej narazila, preto si ty uznana vinnou --- a jej sposob jazdy -- to by mal zohladnit likvidator povinneho zmluvneho positenia, ja osobne by som jej dala 50% spoluvinu - ale ja uz likvidatora nerobim 🙂

oroska
autor
6. mar 2013

@kaktusik007 nie nechcem žiadať tie peniaze spať, bol to krok od nás akési odškodné z ľudského hladiska. No pri tom zmiere platíš niečo do verejno-prospešného - niežeby mi to bolo luto, že prispejem napr. do dobrého anjela ale sumu určí prokurátor a ktovie na akej skončím :( a dakujem ti pekne. Dúfam, že to všetko dobre dopadne :(

kaktusik007
6. mar 2013

@oroska aha, tak to som nevedela o tej sume pre verejno prospesne veci.... no, tak tomu sa nevyhnes... :(
ale inak pohoda, nestresuj.... bude dobre 🙂

rossi6661
23. jan 2014

nievie niekto nahodou kolko sa polati regres za zlomeny nos 5dni v nemocnici a 38 dnovu marodku

slime77
18. feb 2014

dobry den,chcel by som s poradit,28.1.2014,mala moja dcerka 5 rockov,nakolko som mal ist na operaciu s kolenom nakolko sa mi poskodilo vezivo v kolene,som sa vybral na jednu kavu a rum,nakolko som si chcel pripit na zdravie svojej dcerky,do miestnej hospody,ako som popijal kavu a rum,pri bare kde vlastne poznam cely personal,prisli dvaja mne doposial neznamy pani,vek okolo 35,neako sme sa pustili do reci,komunikovali sme spolu,no nakolko uz boli obaja podgurazeny,mi jeden zacal nadavat,tak som mu povedal nech mi da pokoj v tom som sa otocil a zrazu sa nepametam na nic iba na to ako som lezal na zemi a obaja ma udierali do tvare pricom mi pri pade sposobili dvojitu zlomeninu clenku s dobou liecenia cca 4 mesiace,v tom sa uz len pametam nato ze okolo bol rozruch a vsade bola policia,v tom jeden s tych dvoch zautocil na policajta a to tym ze ho napadol buchnutim do tvare,nakolko som zivnostnik,vzhladom nato ze prichadzam kvoli tomuto o peniaze a nemozem si sam ani kavu alebo caj preniest,pretoze moje nohy su teraz barle.bol som na policiii vypovedat,no presiel uz mesiac a nik mi nic nedal vediet,myslite ze bude mozne uplatnit kompenzaciu vo forme financnej uhrady,podla lekarov to bude mat trvale nasledky,ako dlho sa caka na sud v takychto pripadoch a ako vlastne prebieha,je nutne na uplatnenie kompenzacie cakat na dalsi sud alebo sa to bude riesit na tom jednom,myslite ze mam neaku sancu?dakujem za vasu odpoved

draik
18. feb 2014

Je možné žiadať o náhradu škody od páchateľa už v trestnom konaní, ale súdy nie ojedinele odkazujú na občianskoprávne konanie. Potrebujete mať ustálený zdravotný stav, následne lekár vyhotoví správu s obodovaním zranení. Tzv,. bolestné a ostatné škody (napr. výpadok príjmu, poškodené veci...) môžte požadovať po tom, kto Vám zranenie spôsobil. Ak by to šlo v občianskoprávnom konaní, je dobré si pomôcť odsudzujúcim rozsudkom v trestnej veci (nieje potrebné predvolávať svedkov).

vlado3991
17. okt 2014

Dobrý potrebujem poradiť.
Nedávno som zistil že mám záznam v odpise z registra trestov: §158 Tr.z. 300/2005 podmienečné zastavenie trestného stíhania so skúšobnou dobou v trvaní 15 mesiacov (prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti) - dostal som mikrospánok a havaroval som a pritom som bočne narazil do iného motorového vozidla.
Pri tejto nehode nikto nemal vážne zranenie z trvalými následkami, ani ja a ani vodič motorového vozidla do ktorého som narazil.
V motorovom vozidle do ktorého som narazil bol okrem vodiča na prednom sedadle aj spolujazdec ktorý nemal zranenie z trvalými následkami ale bol práceneschopní 1-2 týždne.
Otázka: Ja som si už spravil preukaz SBS typu S a uchádzam sa o prácu SBS. Takže môžem vykonávať prácu SBS počas skúšobnej doby v trvaní 15 mesiac?
-myslím si že ,,prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti´´ nemám súvislosť z vykonávaním práce sbs takže by to nemal byť problém a prevádzkovateľ SBS by ma mal prijať.
Ale chcem poznať váš názor, odpoveď

denisapavli
17. nov 2016

Ahojte, som tu nová a idem poprosiť o radu, našu 14.dcéru zrazilo minulú stredu auto, dcera išla po prechode na zelenú - máme svedka, nepozorna vodička si nevšimla červenu na semafore a vrazila do dcery..tá preletela cez auto rozbila hlavou čelne sklo a padla na vozovku..boli privolane záchranne zložky , aj polícia, odviezli ju na vyšetrenia, ktoré nepotvrdili našťastie vnutorne krvácania ani zlomeniny...bola silno poudierana, pomliažnene lýtko, narazene koleno, rozbité usta a bolesti hlavy a sama modrina...z nemocnice ju v ten deň pustili do domaceho liečenia..stále ma bolesti hlavy a noh - už prejde aj bez barlí ale s bolesťami..stale chodíme po vyšetreniach a kontrolach ale mám obavy z kolena - chodí do športovej triedy...no a zdravotných veci sa jej pri nehode rozbil mobil a poškodila si vetrovku - čo sme nahlasili na poistovni...Viníčka nehody - resp. jej syn sa pravidelne pýtal na jej zdravotný stav...ale naposledy chcel po nás aby sme mu podpísali nejaký papier pre poisťovňu...a dosť nahliehal...taktiež sa deň po nehode pýtal kedy pojde dcera do školy...aby vraj mamina nemala problemy... čo má pán v umysle urobiť? snažíme sa veci riešiť korektne a dúfam že aj on...ďakujem pekne za radu

vive
27. nov 2017

@denisapavli
Dobry den, precitala som si teraz vyssie pisanu diskusiu. Chcem sa spytat, akej poistovni ste boli nahlasit udalost a kde ste si uplatnovali nahradu skody a liecebne naklady ?? dakujem

anabela2015
10. nov 2022

@oroska, je to už dávno, ale ja mám takúto negatívnu skúsenosť, rada by som vedela ako to dopadlo.

Strana
z2