Predaj bytu bez realitky - prosím poraďte.

zuzu1304
31. jan 2019

Dievcata, ideme predavat byt no chceli by sme si ho predat sami bez realitky. Mate s tym niektora skusenosti? Chceli by sme si ale niekde dat vypracovat zmluvu kupno-predajnu aby to bolo vsetko na poriadku. Ak ste takto niekto predavali prosim napiste mi ci vaetko prebehlo ok, u koho ste si dali vypracovat zmluvy a kolko to cca stalo. Dakujem krasne!

luciola
31. jan 2019

@zuzu1304 My sme predavali byt 2mesiace do zadu. Dali sme si inzerat na bazos.sk a mala to aj realitka ale predali sme ho za cenu aku sme chceli bez realitky. S realitkou je to ale jednodukšie aj ked si nadhodia asi cenu a je to otazne či sa to za tolko preda a podobne. Lebo takto musete riešiť všetko sami. Rezervačnu zmluvu sme si dali vypracovať u pravnika 70eur a potom Kupno predajnu zmluvu a to stalo 80eur. Ostatne poplatky hradi kupujuci. Musi si dať overiť podpisi a podobne. Všade treba potom chodiť s nim. Ked je to cez realitku je to jednodukšie aj keby natrafite na špekulantov alebo niakych nespolupracujucich tak lepšie cez realitku mi sme to predali takemu mlademu. Nebol problem sa dohodnut. Ale zaleži od ludi.

andreagartnerova
31. jan 2019

Zmluvy ti vypracuje kazdy kto sa tomu rozumie advokat, notar napr. Ja som si robila zmluvu sama, byt sme kupovali my a zmluva isla najskor na schvalenie do banky, ak by novi majitelia brali hypo. Ono zalezi od toho ci mate hypoteku a ta sa bude vyplacat novym malitelom a ako, vsetko sa musi specifikovat v zmluve. Ak chces poradit kludne napis

zuzu1304
autor
31. jan 2019

@andreagartnerova byt je nas bez hypoteky. Kupovat si ho ale asi bude niekto na hypoteku. Byt je v lokalite kde sa dobre predava preto to chceme skusit sami lebo realitke clovek za to vysoli 3000 euro. Len chcem aby tie zmluvy boli notarom alebo pravnikom spracovane keby cosi, lebo vselijaki spekulanti behaju po svete...

andreagartnerova
31. jan 2019

No tak ked budete mat kupcu tak mate moznost u notara do notarskej zapisnice, tu sa nemusia overovat podpisy alebo u advokata a tam musite overit podpis. Obehala by som si ich a spytala ako sa pohybuju ceny za zmluvy viem, ze okolo 200e zalezi od toho aka bude hodnota bytu. Urcite budu pytat povodnu zmluvu ako ste byt kupili lebo v novej zmluve sa musi urobit popis bytu a potom aj potvrdenie z bytoveho druzstva neviem kto vam spravuje bytovku, ze nemate nedoplatky. Na kataster potom pojde 2x zmluva, 2x navrh na vklad + potvrdenie o nedoplatkoch.

maria1678
31. jan 2019

@zuzu1304 aj u advokáta zplatíš za zmluvu peknú sumu, platí rovnica - čím drhaší byt, tým viac stojí aj zmluva. Ja som si zmluvu na kúpu bytu robila sama, nebola som spokojná s tou, ktorú dávala realitka, nakoniec sme to robili bez nich, lebo neboli férový. Dokonca som si robila dve zmluvy - pred priamym predajom, teda o budúcej zmluve a neskôr normálne kúpnu. Ked som predtým kupovala iný byt tak mi to robila právnička a spravila tam také chyby, že kataster prerušil konanie. Tak som sa poučila a na druhý byt som si to spracovala sama a bola som si istá, že je tam všetko, čo treba a prešlo mi to bez problémov a akýchkoľvek námietok v banke i na katastri. Ak chceš, môžeme sa dohodnúť a viem ti to vypracovať alebo poslať moju zmluvu, ale to cez ip.

simsalabim
31. jan 2019

@zuzu1304 my sme uz davnejsie predavali byt cez inzerat. Ozvalo sa nam niekolko realitiek, ci si byt mozu dat do portfolia. Povedala som, ze kludne, ale ja im NIC platit nebudem. Oni ze ok. A jedna z realitiek nam aj v najblizsich dnoch zavolala koli obhliadke - 2x a hned druhy clovek sa byt rozhodol kupit. Vsetky zmluvy, vsetko, pripravila realitka, my sme to len prekontrolovali - poplatky znasal kupujuci. Takze v podstate sme s tym nemali vobec zaidne starosti. Dostali sme za byt sumu, co sme ziadali a predalo sa to strasne rychlo. Takze asi aj takato moznost je /my sme predavali uz pred par rokmi) - ze realitke nic nepodpises, len sa s nimi povezies.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
titla
31. jan 2019

@zuzu1304 Províziu, ktorú zarobí realitná kancelária hradí kupujúci nie predávajúci, preto vo Vašom prípade nevidím dôvod prečo byt nepredať cez realitku. Keby ste boli v opačnej pozícii, ako kupujúci a chceli ušetriť za realitný poplatok, tak to má väčší zmyslel.

My sme tak kupovali byt - priamo od majiteľov, bez realitnej kancelárie. ALE, v našom prípade boli predávajúci majitelia realitnej kancelárie, čiže všetky úkony spojené s predajom ovládali od A-Z, čo bolo síce fajn, ale i tak sme si zmluvy, ktoré vypracovali nechali skontrolovať právnikom. Oni sa v tom vedeli pohybovať a naformulovali zmluvy tak, aby boli výhodné hlavne pre nich, čiže aby sme ich my nevedeli nejak oklamať (aj ich chápem po všetkých skúsenostiach aké mali, že sa chceli chrániť), ale v mnohých bodoch bola pre nás zmluvy nevýhodné, takže sem-tam to bol boj, kým sme stanovili podmienky.

patka33
31. jan 2019

@zuzu1304 a kde predavate

zuzu1304
autor
31. jan 2019

@patka33 v trencine na inoveckej

patka33
31. jan 2019

@zuzu1304 aha to nic hladam BA

bytybezrealitky
Odpoveď bola odstránená
Zobraz