Predaj bytu, stavba domu a dane
Ahojte, prosím o pomoc.
Mám byt v BA na hypotéku, momentálne som uprostred rekonštrukcie (bol v pôvodnom stave). Byt by som rada predala s tým, že záložné právo preložím na inú nehnuteľnosť aby mi zostala pôvodná hypotéka. Za predajnú cenu mám dosť natesno nacenený malý domček (máme dve deti takže najmenší aký šiel aby sa mi nepozabijali 🙂 ) a zostane cca 40-45000 na pozemok. Hľadáme v Nitre keďže v BA by sme finančne naozaj nemali šancu nájsť pozemok a do Nitry sa obaja vieme dať presunúť vramci práce.
Problém je, že som sa dnes dozvedela koľko by bolo treba odviezť dane nášmu úžasnému štátu, keďže ho vlastním len niečo vyše roka. Vychádza to po zarátaní prerábky a vydajov na byt strašná palka. Polovica pozemku. Ak zaplatím takú sumu z peňazí, ktoré už tak máme ledva na pozemok, tak jednoducho nevieme stavať. Cenu na dom sme sa snažili skresať ako to šlo.
Čakať veľmi nechcem lebo jednak sa ceny teraz veľmi rapídne zvyšujú a naozaj o rok už nemusím vôbec mať na to financie a keďže mladšie je ešte bábätko tak v byte už ideme zošalieť.
A teraz prosím o pomoc, ako ešte viem znížiť dan z predaja nehnuteľnosti a poplatok poistovni aby sme neprišli o sen ísť do domčeka a aby ma nezavreli za podvod? :D za každú radu budem naozaj vďačná. Kľudne píšte do správy ak nechcete sem.
Vie
@natalienka12 neviem síce ako to ide u vás ale sme v byte skoro rok a pol a tie moje dve decká zatiaľ vôbec nič nezničili tak nerozumiem prečo by po predaji zrazu mali. Je to skôr o tom ako si ich naučíš a čo ich necháš robiť.
Jasné, že keď kupuješ byt na bývanie chceš ísť hneď bývať, ale koľko je takých čo kupujú byt ako investíciu a aj by ho dali do prenájmu... nájdu sa, takého by sme hľadali ak by sme hľadali.
S pozemkom máte pravdu, sú za 45-50000 ale väčšinou bez IS, alebo len na hranici, s IS cca 80000.
A s tou stavbou mi skúsiš dať len približný náhľad? Lebo len hrubú stavbu čo vyžaduje kvantum roboty dodatočne vieme mať aj za 50000 so základovou doskou (majú aj stavebné firmy čo stavajú domy na kľúč ale toto som sa pýtala aj známeho čo má stavebnú firmu a robia to cca v takej cene). My keďže by sme neboli v rovnakom meste by sme nemali šancu si ho dorobiť svojpomocne preto sme uvažovali nad domom na kľúč a ten by cca 100m2 čo sme pozerali z tých lacnejších vychádzalo 100-120000 už po tom čo sme si nacenili okná, podlahy, strechu a podobné veci. Samozrejme počítam že kuchynská linka (4000 )(konkrétne návrh ikea aj so spotrebičmi a kúpeľňa cca 1000 aj s prácou (opäť by nám robil známy). Maľovanie svojpomoc, nábytok väčšinou máme ešte nový takže to na začiatok netreba a síce nebude úplne na 100% hneď na začiatku ale bývať by sa dalo. Alebo som zabudla na niečo? Samozrejme fasáda, záhrada, plot to nerátam, podstatný je interiér.
Kuchyna 4000??? ved len rúra stoji 900, chladnička 1000…..kúpeľňa za 1000? My len batériu umyvadlovu mame za 600. Dalej ani nekomentujem. Zijes asi v rozprávke.
@natalienka12 mňa by zase zaujímalo odkiaľ máš ty take ceny. Na fotke je nacenenie kuchyne z ikea, spotrebiče 1000, osvetlenie nad linkou 116, spolu s linkou 3300€. Pracovná doska so zastenou nás vyšli 200€. Chladničku máme novú americkú, vyšla nás 700 v okay, rúru s varnou doskou sme kupovali v nay spolu pred vianocami a vyšli nás 480€, vodovodná batéria v kuchyni obi 60€, kúpeľňa - vaňa 80€, umývadlo 120€, sprcha spolu 90€, obklad 300€, podlaha 140€, dvere 200€ všetko hornbach, kúpeľňová skrinka 120€ merkury market. Laminátová podlaha kuchyňa+ chodba 220€. Samozrejme stavebný materiál ako silikon, lepidlo, pur pena a podobne a tiež to neboli veľké položky. Byt má cez 70m2 takže nie je o moc menší než plánovaný dom. Ak kupuješ značkové alebo extra veci tak jasné že sa ti cena navýši. My sme kupovali obyčajné a určite nie len lacný šmejd. V rodicovskom dome sú tiež všetko podobné ceny z rovnakých obchodov a dlhé roky všetko stojí a funguje.
@lusyc a staviate od základov všetko svojpomocne alebo tiež s firmou alebo ako? Lebo premýšľam či by to naozaj nešlo s tou spomínanou hrubou stavbou a zvyšok si naozaj skúsiť svojpomocne. Boli ľudia aj v horšej finančnej situácii a domy im stoja tak neverím, že by to nešlo, nechce sa mi to moc vzdať pri prvom probléme. A samozrejme keď sa vrátim do práce tak viem dať prefinancovať a tiež navýšiť hypotéku. Hlavne by sa k nej pridal aj muž, momentálne je hypotéka len na mňa, takže tiež by niečo pribudlo.
No tak v Merkury nekupujeme nikdy, batérie mame vsade hansgrohe takze ano ked kupujes vsetko uplne to najlacnejsie tak sa da….mozes mat kuchynu Ikea za 4000 ale aj Sykora za 25000 kazdemu jak je libo. Len ta kvalita…
Myslím, ze nedostatok financií je dost veľký prvý problém. Aby ste nemali predaný byt, zaplatili krutú daň a dom nedostavaný v neobyvatelnom stave.
Ja som takeho nazoru, ze uz ked dom, tak nech je v nejakom štandarde, ok, nemusite mat tu najdrahšiu kuchynu od Sýkoru povedzme za 30 000 eur, exteriérové zaluzie, klimatizáciu, rekuperáciu, solárne panely, fotovoltaniku, ale zase aspon taky stredny standard, nie uplne vsetko to najlacnejsie. Autorka uz od zaciatku sniva svoj snicek o domčeku…pozemky v Nitre za 45 000 eur a potom pripustila, ze su take ale bez IS…no dakujem pekne! Potom sniva, ze ich novy majitel necha v byte byvat rok, kym nepostavia. Nenecha. Takeho asi tazko najde, co by ich tam nechal aj s deckami. Nema peniaze, ale sniva. Treba sa vratit do prace, zacat zarabat a potom si plnit sny o dome. Dnes by mladi ludia chceli vsetko a hned.
@natalienka12 ono je pekné, že človek si ide po radu lebo hľadá milión spôsobov ako by to šlo a namiesto toho mu dáš milión výhovoriek prečo to nepôjde.
Nepotrebujem sa oháňať značkovou kuchyňou za 30000 len aby som ukázala že na to mám tomu čo na to nemá, keď kvalitou rovnakú kuchyňu mi vie spraviť aj stolár za polovicu. A naozaj nekupujem to najlacnejšie, ale aj lacná vec vie byť dobrá, len si stačí poriadne pozrieť čo kupuješ a neísť len za značkou. Opakujem rodičovský dom stojí 30 rokov, sú tam lacné veci a veľa je robených dokonca podomácky ani nie majstrami a drvivá väčšina vyzerá a aj funguje akoby to malo max 5 rokov. To, že človek nemá na drahé veci znamená že sa má so všetkým rozlúčiť? No tak nebudem mať externé žalúzie, rekuperáciu a solárne panely ale budem mať zatemnovacie žalúzie a vetrať budem ráno a večer a? Robila som to tak doteraz v rodičovskom dome a aj v byte a nezáležalo či to bol podnájom alebo môj byt ale aspoň budem mať kľud a budem môcť aj rodinu z druhého konca republiky pozvať na grilovačku a nie medzi 4 panely. Rovnako nebude problém s hlavnými susedmi a môžem si kúpiť psa bez výčitiek že nemá výbeh. Celý život som zvyknutá peniaze obracať na tri krát a teraz mi má chýbať batéria za 600€? Investujem do kvalitnej hrubej stavby ktorú nevymenim keď zhnije ale nie to bez čoho sa zaobidem. Vyše roka som bez dverí na toalete a umývadla v kúpeľni a žijem, ale aspoň je to moje. A oháňať sa argumentom že "my mladí chceme všetko hneď" je také veľmi vtipné keďže môj muž je podstatne starší od teba. Ale vo všeobecnosti som si všimla že často ľudia namiesto rady radšej odhovoria.
@lusyc najväčší problém nie je že nemám peniaze ale že to chcem riešiť teraz lebo ktovie aká situácia bude na trhu o rok. To že teraz z materskej veľa nespravím. Keď nastúpim do práce a viem hýbať hypo to bude iné a keďže sa vraciam v septembri tak cca vo februári viem riešiť prefinancovanie. Ale ktovie aj o pol roka čo bude. Ak byt predám tak hodnotu má 180-200000 už teraz. Ak navýšim hypo a pôjde do nej aj muž tak si nemyslím že je to finančne nemožné ale treba poriadne všetko prepočítať, preto som hľadala spôsob ako čo najlepšie uplatniť daň keďže je to fakt Veľká položka ale akosi sme sa dostali úplne odveci
Vidíš autorka, áno drahý štát takto podporuje slovenské rodiny. Kamarátka zo Slovenska sa vydala za Maďara. Zobrali si úver na RD. A predstav si, že ten úver po 3 deťoch nemusia vôbec zaplatiť. Ak sa rozhodneš iba pre jedno dieťa tak ti z úveru niečo pustia, t.j. zo sumy, ktorú musíš zaplatiť. A tak ďalej, pri 3 deťoch nemusí nič zaplatiť. Teší sa, čaká teraz druhé bábo. A na staré kolená jej kto bude robiť spoločnosť a radosť? No predsa vnúčatá! Jo a musia byť zosobášený 🙂
Naša vláda podporuje, ale koho?!
Autorka: Trosku si prestan stavat vzdušné zámky! Pozemok v Nitre s IS hoc aj na úplnom kraji NR pod 100 tis nekupis. Nie ornú pôdu bez IS. Ale regulérny stavebny pozemok. Zostava vam 100 tis. Za to postavíte hrubu stavbu mozno plastove okna dvere, snad aj kúrenie, elektriku. A skoncila si. Nemas momentalne na dom tak neries. Budete ho mat neskor.