Predbežné výpočty dôchodku: Ste spokojní alebo sklamaní?
Ahojte, dobrý deň, dostali ste už niektoré predbežný výpočet dôchodku. Boli ste spokojné či skôr sklamané? Viem, že sú to orientačné sumy, ale zaujíma ma ako ste to vnímali. Ďakujem
@extempore dane z podnikania je ine. Za to máš teraz iné výhody, ako napr.auto, kopec veci si dávaš do nákladov. Namiesto mzdy sú vyplácané dividendy, klasicky odrb. A ked o dôchodok požiadať a vyjde ti smiešna suma, stat ti bude automaticky doplácať do minima, ako to robí teraz. O tomto ja píšem. Potom nežiadal o dôchodok vobec. Alebo sa nauč čítať s porozumením ty.
@anonym_9b7ca0
@simca06022011 naivné je si myslieť, že človeka s ID zamestnajú ľahko, tých ludi je veľa a miest malo.Ked budete mať 55+, 60 potom pochopíte.Ty tiež máš zdravotné problémy aké bežne nemajú 40 r ženy, ak by si nepracovala v rodinnej firme videla by si ako je zamestnávateľ ústretový chodenie po lekároch a PN.
@anonym_5192d0 myslela to tak, že suma dôchodku bude oproti zisku v podnikaní, ktoré má teraz smiesna
@extempore dane z podnikania je ine. Za to máš teraz iné výhody, ako napr.auto, kopec veci si dávaš do nákladov. Namiesto mzdy sú vyplácané dividendy, klasicky odrb. A ked o dôchodok požiadať a vyjde ti smiešna suma, stat ti bude automaticky doplácať do minima, ako to robí teraz. O tomto ja píšem. Potom nežiadal o dôchodok vobec. Alebo sa nauč čítať s porozumením ty.
@anonym_5192d0 počúvaj, o čo ti ide? Veď choď podnikať aj ty - keď je to taká ryža a také ľahké.. ja zamestnávam okrem seba 7 ľudí, platím za ich odvody. Čiže si vyprosím, aby nejaký anonym zo mňa robil príživníka. Keď bude čas tak o dôchodok si požiadam - ak vôbec ešte v tom čase bude táto možnosť. Ešte čo ťa trápi?
Mne vyslo asi 500e.. 🤣🤣🤣 a roky mi tiez nesedia. Je to sprostost na N-tu samozrejme ze kym su deti male vacsina zien uprednostnuje pracu s mensim prijmom a lepsou pracovnou dobou.nebudem robit za 800eur na skrateny uvazok na jednosmenke do dochodku lebo sa ponahlam do skolky.o 5 alebo 10 rokov mozem zarabat aj 3 nasobok toho co teraz a vypocet sa logicky uplne zmeni.tento papier ma hodnotu pre ludi co maju max 5 rokov pred dochodkom nie pre 30-nika.
@anonym_9b7ca0
@simca06022011 naivné je si myslieť, že človeka s ID zamestnajú ľahko, tých ludi je veľa a miest malo.Ked budete mať 55+, 60 potom pochopíte.Ty tiež máš zdravotné problémy aké bežne nemajú 40 r ženy, ak by si nepracovala v rodinnej firme videla by si ako je zamestnávateľ ústretový chodenie po lekároch a PN.
@anonym_5192d0 myslela to tak, že suma dôchodku bude oproti zisku v podnikaní, ktoré má teraz smiesna
@anonym_601753 kto tu pise o ID? vies ty vytahujes dookola par pripadov.. mam rodinu kde x ludi prekonalo rakovinu a nikto na id nie je, pracuju.. pracovali ak sa dalo aj pocas liecenia.. moji rodicia pomaly dochodkovy vek, kazdy ma nieco svoje, pracuju, cvicia, staraju sa o to aby im bolo lepsie a nie o to, aby isli na IDcko a lezali doma... Podnikat dnes vie kde kto, clovek si vie najst cestu k zarobku aspon nejakemu. A Hlavne. Uvedom si ze ak by kadzy isiel s bolackou na IDcko alebo sedel doma, tak KTO by to platil? Kto podla teba ma platit dochodky ludom co by po 40-50 chceli oddychovat doma, zaroven tito ludia maju tak po jednom dietati, velakrat to dieta je este skolopovinne, lebo ho mali neskoro? Odvody minimalne, nikto to nechce platit... demografia a ekonomika proste nepustia. Ja urcite nie som za to aby ludia do 70tky robili, aj 65 je dost.. ale necahvat hocikoho s bolackou doma, je nezmysel.
K nejakym fantastickym predstavam o podnikani "rodinnom" sa nejdem vyjadrovat🙂 ale KAZDY ma taku moznost ...
@anonym_9b7ca0
@anonym_601753 "naivné je si myslieť, že človeka s ID zamestnajú ľahko, tých ludi je veľa a miest malo" netáraj. Okrem toho firmy majú povinnosť zamestnávať ľudí s ID. Alebo platiť. Každý korporát 100x radšej zamestná programátora na vozíčku ako keby mal platiť pokuty. Jednoducho neexistuje väčšia pozitívna diskriminácia a ľahšia možnosť sa zamestnať ako keď máš ID oproti tomu kto ho nemá. Len pre to že má blond vlasy mu to nepomôže a ani rovnaké vedomosti a schopnosti, radšej prijmú toho s ID.
Inak - máte tam uvedenú sumu dôchodku vyššiu ako terajší čistý príjem? Lebo ja a kolegovia áno. Ako tomu chápete? Zároveň mi píšu v prognóze že dôchodok bude 40% hrubých príjmov.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/doch...
Sumy v dôchodkovej prognóze sú uvedené v reálnych cenách, ktoré zohľadňujú očakávaný vývoj inflácie v budúcnosti.
Reálne ceny sú sumy prepočítané tak, aby vyjadrovali kúpnu silu peňazí v dnešných cenách – teda čo sa za danú sumu dá kúpiť dnes.
„Očistené o infláciu“ znamená, že prognóza odstraňuje efekt budúceho všeobecného rastu cien. Prakticky to znamená, že ak prognóza uvádza napr. 800 eur v reálnych cenách, treba to čítať ako približne 800 eur v dnešnej kúpnej sile (nie „budúcich“ 800 eur).
@anonym_autor Mne tam chýba 8.,9.trieda základná škola, 5 rokov na strednej škole, materská - čo mi oni vyplácali 😀 ,rodičovský, pracovné roky cez 9 rokov... normálne bordel jeden. Včera, ako som bola na pobočke veľmi veľa ľudí tam čakalo. Pani pri okienku mi povedala, že 40 až 50 -ročným chýba veľmi veľa rokov.
@anonym_9b7ca0
@anonym_601753 zaujimave ze vsetci moji znami na ID pracuju, tak laskavo netreeeeeep a su to ludia prevazne v remisiach a ano, aj velke firmy maju povinnost zamestnavat ID a takisto, si daco precitaj o socialnych podnikoch, moja.
@anonym_autor Mne tam chýba 8.,9.trieda základná škola, 5 rokov na strednej škole, materská - čo mi oni vyplácali 😀 ,rodičovský, pracovné roky cez 9 rokov... normálne bordel jeden. Včera, ako som bola na pobočke veľmi veľa ľudí tam čakalo. Pani pri okienku mi povedala, že 40 až 50 -ročným chýba veľmi veľa rokov.
@kalifka zbytocne tam chodit 40-50rocnym... hned a zaraz.... VZDY chybali roky, nepoznam xloveka ktoremu nechybali a aj rokybdozadu, vzdy ked isli riesit dochodky nahanali doklady
@kalifka zbytocne tam chodit 40-50rocnym... hned a zaraz.... VZDY chybali roky, nepoznam xloveka ktoremu nechybali a aj rokybdozadu, vzdy ked isli riesit dochodky nahanali doklady
@simca06022011 vždy to bolo a aj bude, ale za mňa zbytočné to nie je. človek si to dá teraz do poriadku toto čo mu chýba.
@simca06022011 vždy to bolo a aj bude, ale za mňa zbytočné to nie je. človek si to dá teraz do poriadku toto čo mu chýba.
@kalifka zbytocne je tam TERAZ utekat, vyvolavat atd... Pretoze je tam vdaka medialnemu hunbuku kopa ludi, a je jedno ci to budu riesit teraz alebo o pol roka...
@kalifka zbytocne je tam TERAZ utekat, vyvolavat atd... Pretoze je tam vdaka medialnemu hunbuku kopa ludi, a je jedno ci to budu riesit teraz alebo o pol roka...
@simca06022011 je to dobré riešiť a je jedno či teraz, o rok, alebo pred dôchodkom ... Proste treba to riešiť a hotovo.
@simca06022011 je to dobré riešiť a je jedno či teraz, o rok, alebo pred dôchodkom ... Proste treba to riešiť a hotovo.
@kalifka 😂 dobre
@anonym_601753 zaujimave ze vsetci moji znami na ID pracuju, tak laskavo netreeeeeep a su to ludia prevazne v remisiach a ano, aj velke firmy maju povinnost zamestnavat ID a takisto, si daco precitaj o socialnych podnikoch, moja.
@anonym_9b7ca0 to moja si odpusti.Nie každý žije vo veľkom meste si pozri koľko sociálnych podnikov a korporatov je v Brezne, Revúcej😉
@kalifka ak ma niekto rok+ do ziadosti o dochodok, bude blazon teraz chodit riesit chybajuce zamestnania. Ak ma doma papiere uplne ich staci dolozit az k ziadosti.
@kalifka 8rocnik ti je k comu v socialke?
Inak - máte tam uvedenú sumu dôchodku vyššiu ako terajší čistý príjem? Lebo ja a kolegovia áno. Ako tomu chápete? Zároveň mi píšu v prognóze že dôchodok bude 40% hrubých príjmov.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/doch...
Sumy v dôchodkovej prognóze sú uvedené v reálnych cenách, ktoré zohľadňujú očakávaný vývoj inflácie v budúcnosti.
Reálne ceny sú sumy prepočítané tak, aby vyjadrovali kúpnu silu peňazí v dnešných cenách – teda čo sa za danú sumu dá kúpiť dnes.
„Očistené o infláciu“ znamená, že prognóza odstraňuje efekt budúceho všeobecného rastu cien. Prakticky to znamená, že ak prognóza uvádza napr. 800 eur v reálnych cenách, treba to čítať ako približne 800 eur v dnešnej kúpnej sile (nie „budúcich“ 800 eur).
@hiro vyššiu ako vyššiu 😃😃 ale áno, je vysšia tá suma ako terajší príjem. Ale čo som počula v správach, tak je tam zarátaná aj inflácia do dátumu, keď pôjdeš do dôchodku. Za mňa je toto dobre len na to, že človek vie, že si musí doplniť údaje na sociálke
@hiro vyššiu ako vyššiu 😃😃 ale áno, je vysšia tá suma ako terajší príjem. Ale čo som počula v správach, tak je tam zarátaná aj inflácia do dátumu, keď pôjdeš do dôchodku. Za mňa je toto dobre len na to, že človek vie, že si musí doplniť údaje na sociálke
@123profil321 ano, to je asi jedina vyhoda, ze ludia zistia nepresnosti
ja tejto srande vobec nerozumiem, na co to je dobre?
kolegyne, co maju par rokov do dochodku, tym to neprislo a ich 35 rocnym detom to prislo.
tie vypocty absolutne neberiem teraz do uvahy, ale nastvalo ma, ze tam nemam zapocitane vsetky roky. to, ze im tam chyba stredna skola, to chalpem, menil sa zakon a nemaju doklady o zs a ss. ale ako im mozu chybat ostatne data? od kedy pracujem, tak pri kazdom jednom nastupe do prace mi bolo povedane, ze pracovna zmluva je od toho datumu, lebo vas musime nahodit do socialky. kazdu jednu nezamestanost som dokladovala v socialke, neskor mi povedali, ze netreba, ze uz je to v systeme. tak ako im moze nieco chybat? nastastie vsetky papiere mam. ked uz posielali vypocet odpracovanych rokov, to nemohli poslat aj kratky report o tom ktore obdobia tam maju zaevidovane? aby som vedela, co mi chyba? nemam elektronicky op, takze ak chcem elektronicke konto musim ist fyzicky poziadat na pobocku. a ze mame cas, na to by som sa nespolahla, kym mi to neskontroluju nebudem vediet co mi chyba. o 20 rokov ked to budem chciet dokladovat a zistim ze mi nieco chyba, tak firmy budu zrusene a archivy nebudu existovat.

@anonym_99fa84 aj ine profesie su kadecim poznacene, ten co ma psychicke problemy/rozne traumy a pod/ z prace, odide, ini mozu pracovat dalej. Kazda prace nieco obnasa. Urcite sa neda praca napr. hasica ani fyzicky robit do 70tky. Tak mozno na case najst im aj ine uplatnenia po takejto cinnosti. ani sediet doma neprospieva psychike.. ani vela starsim ludom, ktori odchadzaku po 60+ do dochodku..
@simca06022011 hned v uvode prispevku pisem, ze nechcem pausalizovat.... Tiez ale nemozme porovnavat pracu napr. v zachrannych zlozkach s pracou vo firemnej kancelarii, v butiku...
Mas skreslenu predstavu o tom, ze po odchode do výsluhy sedia doma. Hoci vacsinou uz majú po 45+, v dnešnej dobe však maju stále relatívne malé deti ktore treba zivit/vychovať, a len z vysluhy by to neslo. Snáď nepoznám žiadneho, ktory po odchode do vysluhy nepracuje (od výškových pracovníkov umyvajucich okna, starostov, poriecnych, ucitelov lyzovania, kachlickarov, autoopravarov, záchranárov, servisakov IT... proste vsetko mozne)
To, ze si výsluchu predplacaju vyssimi odvodmi, si asi nechtiac opomenula.
Inak napr. banici a niektore ine narocne povolania zo zákona tiez odchádzajú skor do dochodku... bolo by neludske, keby sme ich hnali po tom, co tazko odmakali svoju pracu do ďalšej len preto, lebo este nedosiahli štandardný dôchodkový vek.
A neda mi nespomenut, ze napr. si v praci neulievaju kopu nezdanitelnych poloziek, všakovakých odpisov za auta, papier do tlaciarne, výmenu okien v kancelarii (rozumej v celom dvojgeneracnom dome v ktorom byvaju), bonusovu plavbu jachtou s klientom (v normálnej reči rozumej dovolenku s rodinou), nezvysuju fiktivnym zarobkom a novou ucelovou pracovnou zmluvou neteri/manzelke/sesternici maximalnu matersku ci podporu v nezamestnanosti a pod., ako xy podnikateľských subjektov, oni si na dochodok neodkladaju peniaze ziskane na čierno obchadzanim systemu.
Nuz, každý ma to svoje...